Σε θανατηφόρα πανδημία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η καρδιακή ανεπάρκεια στο γενικό πληθυσμό, πλήττοντας ταυτόχρονα την τρίτη ηλικία. Κι αυτό, γιατί το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη ... Περισσότερα

Ραγδαία αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας- Επηρεάζει πάνω από 65 εκατ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο

Epilogestv

Epilogestv

Σε θανατηφόρα πανδημία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η καρδιακή ανεπάρκεια στο γενικό πληθυσμό, πλήττοντας ταυτόχρονα την τρίτη ηλικία.

Κι αυτό, γιατί το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ πάνω από το 10% των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η θνητότητα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια τα τελευταία χρόνια «συναγωνίζεται» σε θανάτους τον καρκίνο.

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην τρίτη ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, καθώς επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ), καθηγητής Καρδιολογίας/ Επείγουσας Ιατρικής, Ι. Παρίσης, με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, που αρχίζει στις 31 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η ραγδαία αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας, εκτός από σοβαρή ασθένεια για τους πάσχοντες, είναι ανοιχτή πληγή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς της.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξάνεται κάθε χρόνο, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στην Ελλάδα, αναμένεται, στο προσεχές μέλλον, να ξεπεράσει κατά πολύ τις 20.000 με 25.000 που υπολογίζονται σήμερα.

Advertisement
Family Kitchen

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και από πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα.

Οι σημαντικότερες, λοιπόν, εξελίξεις που αφορούν στο πολύπλοκο σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας από το οποίο πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΑΟΚ: Ζήτησε αναβολή του ντέρμπι με τον Άρη

13/03/26 9:22 μμ

ΠΑΟΚ: Ζήτησε αναβολή του ντέρμπι με τον Άρη

Θεσσαλονίκη: Υδροπονικό εργαστήριο κάνναβης σε μονοκατοικία – Δύο συλλήψεις

13/03/26 9:19 μμ

Θεσσαλονίκη: Υδροπονικό εργαστήριο κάνναβης σε μονοκατοικία – Δύο συλλήψεις

Η Ουάσινγκτον επικήρυξε την ιρανική ηγεσία

13/03/26 9:03 μμ

Η Ουάσινγκτον επικήρυξε την ιρανική ηγεσία

Νηστίσιμη ζεστή σαλάτα με μανιτάρια και πορτοκάλι

13/03/26 8:53 μμ

Νηστίσιμη ζεστή σαλάτα με μανιτάρια και πορτοκάλι

Μελατονίνη: 6 τροφές που θα βοηθήσουν την ορμόνη του ύπνου

13/03/26 8:50 μμ

Μελατονίνη: Οι τροφές που θα βοηθήσουν την ορμόνη του ύπνου

Η λίστα με τα 63 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν: Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

13/03/26 8:48 μμ

Η λίστα με τα 63 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν: Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Ψηφίστηκε η Ενεργειακή Συμφωνία Ελλάδας με CHEVRON & HELLENIQ Energy - Στ.Παπασταύρου: Ιστορική στιγμή για τη χώρα

13/03/26 8:39 μμ

Ψηφίστηκε η Ενεργειακή Συμφωνία Ελλάδας με CHEVRON & HELLENIQ Energy – Στ.Παπασταύρου: Ιστορική στιγμή για τη χώρα

ΥΠΕΝ: Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

13/03/26 8:32 μμ

ΥΠΕΝ: Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κ. Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση

13/03/26 8:25 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων - video

13/03/26 8:22 μμ

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων – video

Σέρρες: Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα - video

13/03/26 8:14 μμ

Σέρρες: Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα – video

Ενδείξεις δηλητηρίασης σε δύο μαυρόγυπες και έναν λύκο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου

13/03/26 7:56 μμ

Ενδείξεις δηλητηρίασης σε δύο μαυρόγυπες και έναν λύκο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου