Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, άνοιξε τις πύλες του στις 21 Δεκεμβρίου

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού υποδέχεται καθημερινά λάτρεις του σκι

Epiloges Press

Epiloges Press

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και το Σαββατοκύριακο 16-17 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα πως το μεγάλο στοίχημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για την επαναλειτουργία του κερδήθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Μάλιστα, η επαναλειτουργία του συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική τόνωση της ορεινής ακριτικής Δράμας.

Advertisement
 

Ο ηλιόλουστος καιρός το Σάββατο και η ασθενής χιονόπτωση την Κυριακή αποτέλεσαν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τους λάτρεις του σκι αλλά και για τις οικογένειες ώστε να απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 21 Δεκεμβρίου 2024 προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Α. Πατακάκης: «Θα κάνουμε το Φαλακρό πόλο έλξης τουριστών»

Ο θεματικό αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΜΘ, Αργυρής Πατακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού, του μοναδικού στα όρια της περιφέρειας ΑΜΘ «ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας της διοίκησης του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη που ξεκίνησε από τις αρχές του 2024 και ολοκληρώθηκε φέτος τις γιορτές με τον καλύτερο τρόπο».

Οι δυσκολίες που υπήρξαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στασιμότητας ήταν πολλές καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου. «Με επιμονή και συστηματικά βήματα», επισημαίνει ο κ. Πατακάκης, «καταφέραμε να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το χιονοδρομικό να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια».

«Στόχος μας», συμπληρώνει ο κ. Πατακάκης, «είναι να επανεντάξουμε το χιονοδρομικό του Φαλακρού στην δυναμική της περιφέρειας μας. Η εξαιρετική φυσική ομορφιά που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μοναδική δυνατότητα που δίνει για ελεύθερο σκι, καθώς ολόκληρο το βουνό είναι μια μεγάλη πίστα χωρίς δέντρα, το καθιστά μια σημαντική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή για τη Δράμα και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το χιονοδρομικό να λειτουργεί πλέον με σύγχρονα δεδομένα προσελκύοντας κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε το Φαλακρό πόλος έλξης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματά του».

Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1980 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διαθέτει 21 πίστες για σκι, σε διάφορα υψόμετρα και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, με συνολικό μήκος 20 χλμ.

Σήμερα, στο χιονοδρομικό λειτουργούν πλέον οι αναβατήρες: Baby 1, Baby 2, Μεστά και Παππούς με χιόνι βάσης εντός πίστας: 30εκ, χιόνι κορυφής εντός πίστας: 40εκ. και ποιότητα χιονιού παγωμένο. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό είναι ανοιχτός, χωρίς ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χιονοδρομικού συστήνουν πάντα σε όλους τους επισκέπτες να έχουν πάντα μαζί τους στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι συνθήκες στο βουνό μπορεί να μεταβληθούν ξαφνικά.

Advertisement

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου εκτείνονται σε μεγάλα υψόμετρα, από τα 1.600 μέτρα μέχρι και τα 2.300 μέτρα, με αρκετές από αυτές να βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 2.000 μέτρα.

Παρόλο που το σκι είναι ο «βασιλιάς» των σπορ, στο χιονοδρομικό κέντρο τους χειμερινούς μήνες, στο Φαλακρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όλο τον χρόνο και άλλα αθλήματα – δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση ή ποδηλασία βουνού.

Μία πολύ ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή είναι η σπηλαιολογική καταρρίχηση, που γίνεται από έμπειρους σπηλαιολόγους – αναρριχητές για την εξερεύνηση της λεγόμενης «χιονότρυπας». Η χιονότρυπα είναι μια καταβόθρα με μεγάλο άνοιγμα, της οποίας έχει καταρρεύσει η οροφή. Με βάθος 111 μέτρων, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας.

Η χιονότρυπα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και είναι διανοιγμένη σε μάρμαρο. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της εξαρτάται από τη χιονόπτωση και στον πυθμένα της υπάρχει μόνιμα χιόνι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρίστος Δήμας: Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού

10/12/25 11:35 μμ

Χρίστος Δήμας: Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού

Επίσημη επίσκεψη Κ. Τασούλα στο Μαυροβούνιο

10/12/25 11:56 μμ

Επίσημη επίσκεψη Κ. Τασούλα στο Μαυροβούνιο

"Καλές πιθανότητες" βλέπει η Handelsblatt για εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup

10/12/25 11:55 μμ

“Καλές πιθανότητες” βλέπει η Handelsblatt για εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup

Σέρρες : Πού θα σημειωθεί διακοπή νερού την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

10/12/25 11:36 μμ

Σέρρες: Πού θα σημειωθεί διακοπή νερού την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

Ιαπωνία: Σεισμός μεγέθους 5.7 βαθμών στην επαρχία Χοκάιντο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση

10/12/25 11:54 μμ

Ιαπωνία: Σεισμός μεγέθους 5.7 βαθμών στην επαρχία Χοκάιντο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση

Ο Ν. Ταχιάος για τη διακοπή λειτουργίας του μετρό και την παράδοση της επέκτασης προς Καλαμαριά

10/12/25 11:53 μμ

Ο Ν. Ταχιάος για τη διακοπή λειτουργίας του μετρό και την παράδοση της επέκτασης προς Καλαμαριά

Συνελήφθησαν τρία αδέλφια για εμπόριο προϊόντων «μαϊμού» μέσω διαδικτύου

10/12/25 11:52 μμ

Συνελήφθησαν τρία αδέλφια για εμπόριο προϊόντων «μαϊμού» μέσω διαδικτύου

Πρωτιά και πρόκριση στους «16» για την ΑΕΚ

10/12/25 11:49 μμ

Μπάσκετ: Πρωτιά και πρόκριση στους «16» για την ΑΕΚ

Σχεδόν τετραπλάσια έκταση κάλυψαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για την πευκοκάμπια

10/12/25 11:48 μμ

Σχεδόν τετραπλάσια έκταση κάλυψαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για την πευκοκάμπια

Αίγυπτος: Η UNESCO συμπεριέλαβε το κόσαρι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

10/12/25 11:47 μμ

Αίγυπτος: Η UNESCO συμπεριέλαβε το κόσαρι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

ΑΠΘ: Τα 40ά γενέθλιά του γιορτάζει με συνέργειες και εξωστρέφεια το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

10/12/25 11:46 μμ

ΑΠΘ: Τα 40ά γενέθλιά του γιορτάζει με συνέργειες και εξωστρέφεια το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Εργαλεία μελέτης του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής ανέπτυξε το ΑΠΘ μέσω του προγράμματος UpClim

10/12/25 11:43 μμ

Εργαλεία μελέτης του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής ανέπτυξε το ΑΠΘ μέσω του προγράμματος UpClim