Τέλος εποχής για τα δύο πιο δημοφιλή πιστοποιητικά – Πολιτικές ταυτότητες στους ένστολους

Advertisement
Τελευταία Νέα

Για την κατάργηση δημοφιλών πιστοποιητικών, την πολιτικές ταυτότητες στους ένστολους και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες για την τεχνητή νοημοσύνη στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο άνοιγμα από τη Δικαιοσύνη την ώρα αυτή στην τεχνολογία και στην καινοτομία. «Την ώρα αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει αντιληφθεί απόλυτα το πόσο πολύ πιο γρήγορα θα γίνεται όλη αυτή η δουλειά και πόσο μπορούν να βοηθηθούν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη δικαιοσύνη και μιλάω και για τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και για το δικαστικό σώμα, έτσι ώστε να είμαστε εκεί ως τεχνικός βραχίονας του υπουργείου και να βοηθήσουμε στο να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα διαδικασίες που μέχρι πρότινος θέλανε εβδομάδες ή και μήνες», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «στα υπόγεια έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Την ώρα αυτή σκανάρουμε εκατομμύρια έγγραφα προκειμένου υποθέσεις που είναι σε ένα χαρτί να μπορούν πλέον να διακινούνται ψηφιακά».

Advertisement

Κατάργηση των δύο πρώτων πιο δημοφιλών πιστοποιητικών

Για την κατάργηση πιστοποιητικών, όπως της γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης, ο υπουργός έκανε λόγο για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ψηφιακής ιστορίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «Δημιουργούσαμε πιστοποιητικά για οποιονδήποτε λόγο. Βγάζαμε και από ένα νέο πιστοποιητικό, καθυστερούσαμε κι άλλο μια διαδικασία. Όντως από την προηγούμενη Πέμπτη σε ΦΕΚ, σε μια κοινή πρωτοβουλία με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Θοδωρή Λιβάνιο, αποφασίστηκε η κατάργηση των δύο πρώτων πιο δημοφιλών πιστοποιητικών. Είναι εκατοντάδες οι διαδικασίες στις οποίες ζητείται είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτό το οποίο μένει είναι πιθανώς και σήμερα ή την Τρίτη θα βγει πλέον και μια εγκύκλιος η οποία θα ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι πλέον δεν ξαναζητάμε αυτά τα πιστοποιητικά. Το ποτέ όντως έχει μια χρονική διάρκεια, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο, δυστυχώς δεν είναι εύκολο τη μέρα που θα βγει εγκύκλιος, όλες οι υπηρεσίες να το μάθουν αμέσως. Θέλει κάποιο χρόνο, κάποιες μέρες, κάποιες εβδομάδες, αλλά πλέον τι λέμε; Αν θες αυτά τα χαρακτηριστικά του Παπαστεργίου, σου δίνουμε τη δυνατότητα μέσω εντολής, μέσω προγραμματισμού, να την πάρεις. Αν τα συστήματά σου δεν προλαβαίνεις να τα προσαρμόσεις μέσα σε 1-2 μήνες, πάρτο σε μια θυρίδα. Πάντως από τον πολίτη θα σταματήσεις να ζητάς αυτά τα δύο πιστοποιητικά και είναι μόνο η αρχή. Σκοπός είναι να αρχίσουμε να καταργούμε πιστοποιητικά, ειδικά αυτά τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε με διαλειτουργικότητα απευθείας από ένα πληροφοριακό σύστημα».

Ως προς το ποια πιστοποιητικά πρόκειται άμεσα να καταργηθούν, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν εντοπιστεί μέσω των ΚΕΠ τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά και ήδη εξετάζεται το κατά πόσο και τα 10 ή τα περισσότερα από τα 10 μπορούν να καταργηθούν.

Advertisement

Πολιτική ταυτότητα και στους ένστολους

Σχετικά με την απόφαση για λήψη πολιτικής ταυτότητας και από τους ένστολους ο υπουργός τόνισε ότι το άρθρο 74 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εισάγεται στη Βουλή για να διορθώσει μια «ανορθογραφία». «Σήμερα όντως όλοι όσοι βρίσκονται στα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Αστυνομικοί, Στρατιωτικοί δεν είχαν πολιτικές ταυτότητες. Αυτό τους δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην ψηφιακή τους παρουσία στον Gov.gr. Αυτή η ανορθογραφία διορθώνεται. Όλοι οι ένστολοι αποκτούν και πολιτικές ταυτότητες και αυτό έχει και ένα νόημα», τόνισε ο υπουργός.

πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 1:32 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά

06/08/25 11:02 πμ

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

06/08/25 10:48 πμ

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

06/08/25 10:27 πμ

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας