Μια «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο εορτασμός του Πάσχα για τους Έλληνες ... Περισσότερα

Το Πάσχα των Ελλήνων της Αργεντινής

Epilogestv

Epilogestv

Μια «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο εορτασμός του Πάσχα για τους Έλληνες της Αργεντινής.

«Ο εορτασμός του Πάσχα στη διασπορά —και ειδικά στην Αργεντινή— είναι μια πράξη μνήμης και αγάπης. Είναι η συνειδητή προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα , να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την ομορφιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Γιατί το Πάσχα δεν είναι μόνο θρησκευτική γιορτή· είναι ύμνος ζωής, ελπίδας και συνέχειας. Είναι το φως που δεν σβήνει ποτέ, όπου κι αν βρισκόμαστε» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες, η πρόεδρος της Eλληνικής Pολιτιστικής Oργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική και ιερή γιορτή για τους Έλληνες, και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν μακριά από την πατρίδα, στη διασπορά. Δεν είναι μόνο μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία που τιμά τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά είναι και μια γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες με τις ρίζες τους, με τη γη των προγόνων τους και τις παραδόσεις που κρατούν ζωντανή την ψυχή του Ελληνισμού. Οι Έλληνες της Αργεντινής δεν αποτελούν εξαίρεση. Γιορτάζουν το Πάσχα με ευλάβεια, αγάπη και νοσταλγία, τιμώντας τόσο τη θρησκευτική διάσταση όσο και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Αν και οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι λίγες και οι αποστάσεις μεγάλες, όλοι προσπαθούν να παρευρεθούν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμα και εκείνοι που σπάνια εκκλησιάζονται, συμμετέχουν στις κατανυκτικές τελετές και ψάλλουν συγκινημένοι το Χριστός Ανέστη», αναφέρει η κ. Τσαρδίκου.

Στα σπίτια των Ελλήνων της Αργεντινής, όπως ακριβώς και σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, το Πάσχα αποκτά μορφή και άρωμα: η ευωδιά από ζάχαρη, αμμωνία και βανίλια πλημμυρίζει κάθε γωνιά, ενώ οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη με σπιτικές τεχνικές, καθώς οι παραδοσιακές βαφές της Ελλάδας είναι δυσεύρετες εκεί, όπως εξηγεί η κ. Τσαρδίκου. «Ψήνονται τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που συνοδεύονται από τους αγαπημένους κουραμπιέδες, και το σπίτι μετατρέπεται σε μια μικρή Ελλάδα» επισημαίνει, με ενθουσιασμό, η πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ.

«Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, μοιράζεται γεύσεις, χαμόγελα, αναμνήσεις. Η μαγειρίτσα ζεσταίνει το σώμα και την καρδιά, και το αρνί σιγοψήνεται, όπως παλιά, όπως στην πατρίδα» συμπληρώνει.

Συχνά οι ελληνικές κοινότητες οργανώνουν δείπνα και γιορτές μετά την Ανάσταση, με χορό, μουσική, φαγητό και γέλιο. Φέτος, όπως λέει, τα έσοδα από τη βραδιά του Πάσχα θα προσφερθούν στο Παιδικό Νοσοκομείο Ricardo Gutiérrez στο Μπουένος Άιρες — «γιατί το Πάσχα είναι και μια ευκαιρία για φιλανθρωπία, για προσφορά, για συμπόνια προς όσους υποφέρουν» τόνισε η κα. Τσαρδίκου.

Advertisement
Babis

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Κυριακή του Πάσχα, στην εκπομπή “Έλληνες του κόσμου – η Ελλάδα στην Αργεντινή”, η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου συνομίλησε “στον αέρα” της “Φωνής της Ελλάδας” του ραδιοφώνου της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, με πολλούς Έλληνες της Αργεντινής για τον συμβολισμό της ημέρας και για τα ήθη και έθιμα που τηρούν. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και Ν. Αμερικής κ. Ιωσήφ, η φιλόλογος Μαρία Σταματέα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σωκράτης κ. Κωνσταντίνος Κοκκίνης, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πελοποννήσου «Ο γέρος του Μοριά» κα. Λουκία Ζωτάλη, η Δρ. Αγγέλα Δρετάκη από την ελληνική κοινότητα Ροζάριο και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες κα. Ραφαέλα Φαράσε Τσαρδίκος.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ

πηγή ertnews.gr

Φωτογραφία από το Facebook της Χριστίνας Τσαρδίκου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

05/02/26 1:08 μμ

Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/26 1:02 μμ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

05/02/26 12:47 μμ

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

05/02/26 12:29 μμ

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics – Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Τα νέα τουριστικά spots - Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

05/02/26 12:21 μμ

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Το νέο τουριστικά video – Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

05/02/26 12:08 μμ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

05/02/26 11:59 πμ

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

05/02/26 11:39 πμ

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

05/02/26 11:29 πμ

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

05/02/26 11:21 πμ

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πλοία

05/02/26 11:16 πμ

Ροδόπη: Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πολεμικά πλοία

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας

05/02/26 11:12 πμ

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας