Από τα «μαγικά μανιτάρια» στη θεραπεία του Πάρκινσον – Η ψυχεδελική ουσία που κερδίζει έδαφος

Η… ψυχεδελική διάσημη ουσία της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στο προσκήνιο με εντυπωσιακά ευρήματα, αυτή τη φορά για τη νόσο Πάρκινσον. Η ψιλοκυβίνη, η ψυχοτρόπος ουσία που έκανε γνωστά τα «μαγικά μανιτάρια», φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και τη κινητικότητα ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη, όπως αναφέρει η nypost.

Στη πρώτη μελέτη του είδους της, ερευνητές χορήγησαν μία δόση ψιλοκυβίνης σε άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον, την εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανούς. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: πέρα από την απουσία σοβαρών παρενεργειών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αισθητή ανακούφιση από τα τρέμουλα, τη δυσκαμψία και την κατάθλιψη για αρκετές εβδομάδες.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα προβλήματα διάθεσης στο Πάρκινσον σχετίζονται με ταχύτερη σωματική επιδείνωση», δήλωσε η Έλεν Μπράντλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Και στην πραγματικότητα, είναι ισχυρότεροι δείκτες της ποιότητας ζωής των ασθενών από τα κινητικά συμπτώματα.»

Τα άλλα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ανέχθηκαν καλά τη χορήγηση της ουσίας και εμφάνισαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη διάθεση, τη μνήμη και την κινητικότητα, ακόμη και αφού η επίδραση της δόσης είχε περάσει.

Πρόκειται και για ιστορικό ορόσημο, καθώς κανένα ψυχεδελικό δεν είχε δοκιμαστεί σε ασθενείς με εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου έως σήμερα. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», πρόσθεσε η Μπράντλεϊ.

Αν και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστική θεραπεία για το Πάρκινσον, φαρμακευτικές επιλογές όπως η λεβοντόπα προσφέρουν προσωρινή διαχείριση των συμπτωμάτων. Όμως οι επιλογές αυξάνονται. Το Tavapadon, ένα νέο φάρμακο που μιμείται τη ντοπαμίνη στοχεύοντας συγκεκριμένους υποδοχείς, έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές, με λιγότερες παρενέργειες. Παράλληλα, η ενδοφλέβια θεραπεία Produodopa, που εφαρμόστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Καινοτόμες προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στην ψυχολογική πλευρά της νόσου έχουν επίσης φέρει αποτελέσματα, όπως η ποδηλασία σε ζεύγη. Κάποιοι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση ακόμη και με το πινγκ πονγκ. «Δεν μπορώ να το χορτάσω», είχε δηλώσει ο καθηγητής Οικονομικών του NYU, Μπιλ Ίστερλι, στη New York Post. «Όταν παίζω πινγκ πονγκ, νιώθω το μυαλό μου να ζωντανεύει.»




Babis

Από τα «μαγικά μανιτάρια» στη θεραπεία του Πάρκινσον – Η ψυχεδελική ουσία που κερδίζει έδαφος

Το Πρόγραμμα Μεταφραστικής Έρευνας Ψυχεδελικών του UCSF (TrPR) ετοιμάζει πλέον μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να διερευνήσει περαιτέρω τη δυναμική της ψιλοκυβίνης. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, τα «μαγικά μανιτάρια» ενδέχεται να μετατραπούν σε ένα ισχυρό εργαλείο ενάντια στη νόσο Πάρκινσον.

«Η πλειονότητα των εγκεφαλικών νόσων στερείται παρεμβάσεων που αλλάζουν την πορεία της ασθένειας», δήλωσε ο Τζόσουα Γούλι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του TrPR. «Συχνά μπορούμε μόνο να διαχειριστούμε τα συμπτώματα, χωρίς να επηρεάζουμε την εξέλιξη. Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα πως η ψιλοκυβίνη ίσως βοηθά τον εγκέφαλο να επανορθώσει τον εαυτό του.»

πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΑπό τα «μαγικά μανιτάρια» στη θεραπεία του Πάρκινσον – Η ψυχεδελική ουσία...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αγγούρι: Τα οφέλη από την συχνή κατανάλωση

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε νερό, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. ...

Καρδιακή προσβολή: Τα προειδοποιητικά σημάδια στις γυναίκες και γιατί διαφέρουν από τους άνδρες

Τα προειδοποιητικά σημάδια όταν μια γυναίκα παθαίνει καρδιακή προσβολή...

Ρήξη τένοντα: Καινοτόμες μέθοδοι για πλήρη αποκατάσταση

Η ρήξη τένοντα είναι μια από τις πιο συχνές...

Σέρρες: Μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα στη μητέρα από την Εμμέλεια

Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, ώρα 8.00 μ.μ. στην...

Τελευταία Νέα