Η κακή στάση σώματος διαλύει τη μέση – Τι μας λέει ο ειδικός

Σε έναν κόσμο όπου οι ώρες μπροστά από τον υπολογιστή διαρκώς αυξάνονται και οι ρυθμοί ζωής μάς επιβάλλουν περισσότερη καθιστική ζωή από ποτέ, ο πόνος στη μέση και τον αυχένα έχει μετατραπεί από μεμονωμένο περιστατικό σε καθημερινή ταλαιπωρία για χιλιάδες εργαζόμενους. Ο χρόνιος πόνος στη μέση δεν είναι απλώς μια ενόχληση, είναι, όπως εξηγεί στο Newsbeast ο ορθοπεδικός Νικόλαος Τσιλιμιγκάκης, το αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που αμελεί βασικές αρχές εργονομίας και φροντίδας του σώματος.
Η αρχή του κακού: Kακή στάση σώματος
«Η κακή στάση σώματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρόνιο πόνο, κυρίως στη μέση και στον αυχένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλιμιγκάκης. Και εξηγεί: «Η πλειονότητα των καθισμάτων στο γραφείο, καρέκλες, πολυθρόνες, ακόμα και καθίσματα αυτοκινήτου, έχουν κλίση προς τα πίσω. Αυτό κάνει τα γόνατα να βρίσκονται ψηλότερα από τα ισχία, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη, ιδίως στο ύψος της μέσης, να δέχεται αυξημένη πίεση για πολλές ώρες κάθε μέρα».
Το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο. Ο πόνος δεν εμφανίζεται από την πρώτη εβδομάδα. Αλλά όσο περνούν τα χρόνια, η πίεση γίνεται μόνιμη φθορά. Και τότε η ενόχληση δεν φεύγει, γίνεται καθημερινός σύντροφος.
Απλές διορθώσεις, μεγάλη διαφορά
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης δίνει πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους, ακόμα κι αν εργάζονται 8 ώρες ή περισσότερο καθημερινά μπροστά σε μια οθόνη.
- Διορθώνουμε την καρέκλα: «Φέρνουμε την πλάτη της καρέκλας σε κάθετη θέση και ακουμπάμε ολόκληρη την πλάτη πίσω. Για να το πετύχουμε, δοκιμάζουμε αρχικά να σταθούμε με τα πόδια 10 εκατοστά μπροστά από έναν τοίχο. Αν μπορούμε να ακουμπήσουμε τον τοίχο με την πλάτη και τις ωμοπλάτες μας, αυτή είναι η σωστή στάση».
- Σηκωνόμαστε κάθε μισή ώρα: «Δεν χρειάζεται να περπατήσουμε πολύ. Αρκεί να αλλάξει η θέση του σώματος, να γίνει μια μικρή μετακίνηση, π.χ. να πάμε να γεμίσουμε το ποτήρι μας με νερό. Αυτό βοηθά στο να μην μένουν οι μύες σε διαρκή σύσπαση».
- Άσκηση στο σπίτι: «Μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης (κοιλιακοί, ραχιαίοι) μπορούν να γίνουν στο σπίτι, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς γυμναστήριο. Ένα τέταρτο του χρόνου μας, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, είναι υπεραρκετό για να προσφέρουμε στο σώμα μας τη στήριξη που χρειάζεται».
Ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται;
Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμιγκάκη, η πιο ασφαλής και ωφέλιμη άσκηση για τη μέση είναι το περπάτημα. Το κολύμπι είναι επίσης εξαιρετικό, αλλά δεν είναι προσβάσιμο ή πρακτικό για όλους και για όλο τον χρόνο.
Επιπλέον, ήπια γυμναστική (π.χ. ασκήσεις πλάτης, διάτασης, λάστιχα) είναι ιδανική. Φυσικοθεραπείες προτείνονται μόνο όταν ο πόνος είναι έντονος, όχι ως μόνιμη λύση, αλλά ως προσωρινό βοήθημα σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων.
Ο πόνος είναι αναστρέψιμος, αλλά θέλει υπομονή
«Ναι, ο πόνος είναι αναστρέψιμος», τονίζει με έμφαση ο γιατρός. «Αρκεί να γίνει αντιληπτός εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Θέλει χρόνο και σταθερή προσπάθεια. Οι ασκήσεις είναι μέτρο συντηρητικό, και χρειάζεται εβδομάδες για να φανεί το αποτέλεσμα. Αν όμως τις αγνοήσουμε, κινδυνεύουμε να περάσουμε στο στάδιο του χρόνιου πόνου».
Χρόνιος πόνος, όπως ορίζεται ιατρικά, είναι ο πόνος που επιμένει για πάνω από 3 μήνες. Σε αυτό το στάδιο, η θεραπεία είναι δυσκολότερη και η αποκατάσταση απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επιμονή.
Σχετικά με την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, υπάρχει η θεραπεία με παλμικές ραδιοσυχνότητες με πολύ θεαματικά αποτελέσματα.
Καθιστός ή όρθιος; Τι είναι χειρότερο;
Στην ερώτηση για το αν είναι προτιμότερο να καθόμαστε ή να στεκόμαστε για πολλές ώρες, η απάντηση είναι… ούτε το ένα ούτε το άλλο! «Και οι δύο στάσεις είναι επιβαρυντικές όταν διατηρούνται στατικά για ώρες. Το μυστικό είναι στην αλλαγή στάσης, στην εναλλαγή. Όσο πιο συχνά μετακινούμαστε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε τη σπονδυλική μας στήλη», εξηγεί ο κ. Τσιλιμιγκάκης.
Πότε πάμε στον γιατρό;
«Όταν ο πόνος είναι οξύς, για παράδειγμα εμφανίζεται κατά την εργασία και συνεχίζεται και στο σπίτι, ή όταν ένας ήπιος πόνος δεν υποχωρεί μέσα σε 4-5 ημέρες, τότε πρέπει να δούμε γιατρό», συμβουλεύει ο κ. Τσιλιμιγκάκης.
Η νόσος των… υπολογιστών
Στην εποχή μας, προβλήματα που πλήττουν κυρίως ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται καθιστοί, μπροστά σε οθόνες και είναι πολύ δημοφιλή όπως «Μέση, αυχένας, επικονδυλίτιδες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αυτά είναι τα νέα “επαγγελματικά νοσήματα” των καιρών μας», τονίζει.
Συμπερασματικά
Η σπονδυλική μας στήλη δεν είναι κατασκευασμένη για να μένει στατική. Είναι μια δομή που θέλει κίνηση, ισορροπία και στήριξη. Όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Τσιλιμιγκάκης, ένα τέταρτο την ημέρα αρκεί για να σώσουμε τον εαυτό μας από χρόνιες καταστάσεις. Και το κυριότερο: Το σώμα μάς προειδοποιεί. Αρκεί να το ακούσουμε.