Ανακαλύπτοντας τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας – video

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας είναι κτισμένος στον ανατολικό λόφο προς νότια της Νιγρίτας και συγκεκριμένα στην παλαιότερη από τις συνοικίες της, στους «Τσακαλάδες».
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Νιγρίτα είναι τρίκλιτη βασιλική με ξύλινη δίρριχτη σκεπή, ρυθμός που χαρακτηρίζει τα μεταβυζαντινά χρόνια. Έχει ευρύχωρο νάρθηκα στην ανατολική πλευρά, του οποίου βέβαια η σημερινή μορφή είναι νεότερη.
Το μεσαίο κλίτος του κυρίως Ναού χωρίζεται από το βόρειο και το νότιο με δύο κιονοστοιχίες από επτά κολώνες σε κάθε σειρά. Στις κολώνες -οι οποίες σημειωτέων είναι κορμοί δένδρων εσωτερικά και σοβατισμένες εξωτερικά- υπάρχει νεότερη διακόσμηση με κλαδιά αμπελιού. Η διακόσμηση αυτή έγινε το 1978, όταν συνεργείο Σερραίων αγιογράφων καθάρισε τις τοιχογραφίες του Ναού.
Το 1753 Εγκαινιάστηκε το Ιερό του Ναού του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας από τον Μητροπολίτη Σερρών Ιωαννίκιο Β’ και τον Μάιο του1837 ολοκληρώνεται η αγιογράφηση του Ναού από τον Αγιογράφο Μιχαήλ από την Σαμαρίνα.
Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία- στα μέσα με τέλη του 19ου αιώνα ο Ιερός Ναός πρέπει να κάηκε. Όχι βέβαια ολοσχερώς, αλλά τουλάχιστον η ανατολική πλευρά του, εσωτερικά.
Το καμπαναριό είναι κτίσμα του 1905. Δεν αναφέρεται πουθενά αν υπήρχε παλαιότερο καμπαναριό, γιατί οι Οθωμανοί δεν το επέτρεπαν να υπάρχει. Ο ρυθμός του καμπαναριού ομοιάζει με Ρωσικό, χάρη στο διπλό τρούλο που το καλύπτει. Η κορυφή του καμπαναριού φέρει επένδυση μολύβδου της εποχής
Παραγωγή: “©wind-up team”