Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 και μετά και τις συνεπαγόμενες αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ... Περισσότερα

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Epilogestv

Epilogestv

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 και μετά και τις συνεπαγόμενες αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και ξηρασίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change».

Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο που συνδύασε οικονομικά δεδομένα και κλιματικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις εκπομπές ρύπων από διαφορετικές παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες και να αξιολογήσουν τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των ατόμων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οδήγησαν η καθεμία σε αύξηση δύο έως τρεις φορές των ακραίων θερμοκρασιών σε ευάλωτες περιοχές. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ευάλωτες τροπικές περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αφρική, περιοχές που ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αυξήσεις των μηνιαίων ακραίων θερμοκρασιών και 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες του Αμαζονίου.

Η μελέτη τονίζει, επίσης, τη σημασία των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και όχι μόνο με την προσωπική κατανάλωση. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η στόχευση των χρηματοοικονομικών ροών και των χαρτοφυλακίων των ατόμων με υψηλό εισόδημα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κλιματικά οφέλη. Όπως υπογραμμίζουν, η ανακατανομή της ευθύνης για την κλιματική δράση σύμφωνα με τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ανθεκτικού κόσμου.

Advertisement
Babis

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
25η Μαρτίου: Πώς θα φτιάξετε σε 20' τις πιο εύκολες και τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου

24/03/26 10:52 μμ

25η Μαρτίου: Πώς θα φτιάξετε τις πιο εύκολες και τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

24/03/26 10:49 μμ

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου- Τα έθιμα της ημέρας

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου - Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

24/03/26 10:46 μμ

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου – Ο μύθος και η αλήθεια για την Εθνική Επέτειο

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

24/03/26 10:44 μμ

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

24/03/26 10:42 μμ

Εθνική επέτειος: Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

24/03/26 9:50 μμ

Το μήνυμα της Δημάρχου Σερρών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

24/03/26 9:46 μμ

ΥΠΑΑΤ: 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

24/03/26 9:43 μμ

Στ. Παπασταύρου στο Baker Institute: «Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων εντάσσεται στην στρατηγική ενεργειακού ρεαλισμού που ακολουθεί η Κυβέρνηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

24/03/26 9:02 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου - video

24/03/26 8:54 μμ

Στη λαϊκή αγορά των Σερρών ενόψει της 25ης Μαρτίου – video

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το  Fuel Pass 2026

24/03/26 8:50 μμ

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Fuel Pass 2026

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: "Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν" - video

24/03/26 8:43 μμ

Πολίτες για ΔΗΠΕΘΕ: “Δεν θέλουμε να πάψουν να υπάρχουν” – video