«Υπάρχει βούληση και από τις δύο χώρες, να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία και να χτίσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ... Περισσότερα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική

Epiloges Press

Epiloges Press

«Υπάρχει βούληση και από τις δύο χώρες, να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία και να χτίσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χατζηβασιλείου βρίσκεται στην Τουρκία στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, επικεφαλής πολυάριθμης αντιπροσωπείας από Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων. Την ευθύνη της διοργάνωσης του Φόρουμ είχε το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Enterprise Greece, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΒΕ, το ΕΒΕΑ και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Παρόντες ήταν δεκάδες Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, οι κατασκευές, η φαρμακοβιομηχανία, η διατροφή, ο τουρισμός, τα πληροφοριακά συστήματα κ.ά.

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική

Ο κ. Χατζηβασιλείου, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, υπογράμμισε πως «οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πέρασαν από διακυμάνσεις, περιόδους απόκλισης αλλά και σύγκλισης. Το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική». Όπως είπε, η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων έχει μακρά ιστορία.

Απευθυνόμενος δε στην τουρκική γλώσσα, σημείωσε πως η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών, αποτελεί ευκαιρία για τις δύο χώρες να προχωρήσουν μπροστά, πάντα με βάση το σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική

Advertisement
MEGA

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «ο διμερής όγκος εμπορίου ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και ανήλθε σε 4,75 δισ. ευρώ το 2024. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης». Υπενθύμισε πως κατά το ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσαν ως κοινό στόχο την επίτευξη εμπορικού όγκου 10 δισ. ευρώ. «Είμαι βέβαιος πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πεδίο των επενδυτικών συνεργειών, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες επέκτασης σε τομείς όπως είναι το λιανεμπόριο, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τρόφιμα, τα δομικά υλικά, η ενέργεια, η έρευνα και η καινοτομία. 

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αποκτήσουν ξανά δυναμική

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση μπορούν να δημιουργηθούν καρποφόρες συνέργειες», προσθέτοντας πως «η οικονομία μπορεί και πρέπει να είναι το θεμέλιο μιας νέας, θετικής προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video