Σύντομα στη βουλή η ρύθμιση για τις διαγραφές φοιτητών και τη διάκριση ενεργών/ανενεργών Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο φοίτησης, η υπουργός Παιδείας Σοφία ... Περισσότερα

Δεύτερη ευκαιρία για τους αιώνιους φοιτητές θα προβλέπει νέα ρύθμιση

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σύντομα στη βουλή η ρύθμιση για τις διαγραφές φοιτητών και τη διάκριση ενεργών/ανενεργών

Advertisement
 

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο φοίτησης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη διάκριση ενεργών και ανενεργών εγεγγραμένων με κριτήρια όπως η συμμετοχή τους σε εξετάσεις, σε εργασίες και πρακτική άσκηση, οι μονάδες ECTS που απομένουν για τη λήψη πτυχίου.

«Κάποιος ο οποίος μπορεί να είναι εγγεγραμμένος 20 και 30 χρόνια και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον να συνεχίσει τις σπουδές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τις λίστες του πανεπιστημίου. Ο νόμος λοιπόν θα εφαρμοστεί. Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση -μέχρι και το τέλος του Ιουνίου θα μπορέσουμε να την έχουμε φέρει- όπου θα διακρίνουμε τον ενεργό από τον ανενεργό φοιτητή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ποιοτική διάκριση, γιατί κάποιοι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εξετάσεις, έχουν πάει σε πρακτική, μπορεί να έχουν κάνει μια εργασία, μια έρευνα, μια διατριβή. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσουν ή έχουν συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μονάδων ECTS. Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και βέβαια υπάρχει μια ειδική κατηγορία που είναι οι εργαζόμενοι ή τα άτομα με αναπηρία, άτομα που αντικειμενικά να έχουν λόγο ασθενείας ή στην οικογένεια τους μπορεί υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος ασθένειας. Νομίζω ότι με αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουμε από τη μία τη δεδηλωμένη πρόθεσή μας να τελειώσουμε με αυτό το θέμα των ανενεργών φοιτητών, αλλά επίσης να δώσουμε και μια ευκαιρία στους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι προσπαθούν, είναι εκεί, είναι παρούσες και παρόντες και λένε ότι θέλω μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτή δεν μπορεί προφανώς να δοθεί χωρίς προϋποθέσεις, γιατί θα αδικήσει και αυτούς οι οποίοι παρίστανται, συμμετέχουν, κάνουν όλα αυτά τα οποία καθιστούν την πανεπιστημιακή ζωή τόσο ζωτικής σημασίας».

Advertisement
Family Kitchen

Σχετικά με τα θέματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των ΑΕΙ που τέθηκαν από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η κ. Ζαχαράκη τόνισε: «Από το 2019 και μετά μέχρι σήμερα έχουμε σχεδόν 116% αύξηση χρηματοδότησης και σε τακτικό προϋπολογισμό, αλλά και σε προγράμματα όπως το ΠΔΕ για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Επίσης, με την πολύ ουσιαστική δουλειά των προκατόχων -και της Νίκης Κεραμέως και του Κυριάκου Πιερρακάκη, έχουμε διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ στο ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όμως, επισήμαναν όλοι οι πρυτάνεις την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης, μιας έκτακτης επιχορήγησης μέχρι το τέλος της χρονιάς και πιθανής αύξησης και των μελών ΔΕΠ. Εγώ δεσμεύτηκα ότι θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια πρώτα απ’ όλα για έκτακτη χρηματοδότηση. Συζητήσαμε και για το κτιριακό ζήτημα, για όλες αυτές τις βοήθειες και τη συνδρομή που μπορούμε να δώσουμε ως Υπουργείο στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως επίσης και για τα πολύ σημαντικά προγράμματα διεθνοποίησης στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξωστρέφεια και αυτή τη στιγμή ενισχύθηκαν με χρήματα τα οποία υπερέβησαν τα 70 εκατομμύρια για συμπράξεις με πολύ σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού για μεταπτυχιακά».

Advertisement
ΔΕΗ

Ερωτηθείς για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «Το πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοικούμενο και όχι ‘’αυτοδιαχειριζόμενο’’ από συγκεκριμένες ομάδες. Νομίζω ότι με τη σημερινή συζήτηση και με ό,τι θα νομοθετηθεί, όπως το ανέπτυξε η Υπουργός και θα το δούμε σε πλήρη έκταση τις επόμενες μέρες, θα εξαλειφθούν τα περιστατικά βίας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

02/10/25 4:30 μμ

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:29 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:39 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:38 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

02/10/25 4:36 μμ

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

02/10/25 4:35 μμ

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

02/10/25 4:12 μμ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

02/10/25 4:33 μμ

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

02/10/25 4:31 μμ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα - Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

02/10/25 4:07 μμ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα – Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis

02/10/25 4:06 μμ

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis

Βουλή-Σ. Φάμελλος: "Άμεση διπλωματική παρέμβαση" προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συλληφθεί

02/10/25 4:04 μμ

Φάμελλος: “Άμεση διπλωματική παρέμβαση” προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συλληφθεί