Η νεφρολιθίαση είναι μία δυνητικά επικίνδυνη νόσος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί

Νεφρολιθίαση: Πώς αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο οι πέτρες στα νεφρά

Epilogestv

Epilogestv

Μία πέτρα στο νεφρό μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως να καταλαμβάνει ολόκληρο το όργανο.

Οι πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) είναι μία συχνή ουρολογική πάθηση, που οφείλεται στον σχηματισμό στο νεφρό σκληρών συλλογών αλάτων και μετάλλων, που μερικές φορές μετακινούνται στην ουροποιητική οδό. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 15% του πληθυσμού τις εκδηλώνει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος/ανδρολόγος δρ Στυλιανός Κοντός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, οι πέτρες των νεφρών είναι ενοχλητικές και συχνά επώδυνες. Το μέγεθός τους παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, αφού μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά έως τόσο μεγάλες, ώστε να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό.

Δυστυχώς η νεφρολιθίαση έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής. Όταν ένας ασθενής εκδηλώσει ένα επεισόδιο, έχει 10% πιθανότητες νέου επεισοδίου εντός ενός έτους. Με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος αυξάνεται και έτσι οι πιθανότητες νέου επεισοδίου φτάνουν στο 70% εντός μιας 10ετίας.

Η νεφρολιθίαση είναι μία δυνητικά επικίνδυνη νόσος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο η θεραπεία πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της, τονίζει ο κ. Κοντός.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες τεχνικές, όπως η διαδερμική λιθοτριψία, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν οριστική ανακούφιση με τον πλέον αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά άρτιο τρόπο.

Σήμερα μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας:

  • Τις μεγάλες τομές
  • Την παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών

«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής – εντομής στο δέρμα. Μέσω αυτής, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο όπου βρίσκεται ο λίθος», εξηγεί ο κ. Κοντός.

Η μέθοδος «αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική επέμβαση με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές», προσθέτει. «Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται γρήγορα από το πρόβλημα τους».

Και ενδοσκοπική λιθοτριψία

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά, όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, κατά την οποία οι ασθενείς με νεφρολιθίαση παρέμεναν όσο διαρκούσε το χειρουργείο (τουλάχιστον τρεις ώρες) σε θέση πρηνή (μπρούμυτα). Αυτό ήταν ιδιαίτερα άβολο για το σώμα τους.

Ο συνδυασμός, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL), καλείται συνδυασμένη ανιούσα ενδονεφρική & διαδερμική λιθοτριψία. Εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς-ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Advertisement
Babis

Η νοσοκομειακή διαμονή είναι μια ημέρα. Δεν απαιτείται παροχέτευση στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους είναι:

  • Μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης των λίθων (σχεδόν 100%)
  • Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων με την πρώτη φορά
  • Μικρότερο κόστος, καθώς με την εξωσωματική λιθοτριψία απαιτούνται συνήθως πολλές συνεδρίες, με μεγαλύτερο συνολικό κόστος περίθαλψης
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

«Στην εποχή μας καταρρίπεται ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί, πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της. Μια πέτρα στα νεφρά αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, ενώ με τη σύγχρονη αυτή μέθοδο καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», καταλήγει ο δρ Κοντός.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video