Tη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά των πρώην Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και κατά των πρώην Υφυπουργών ... Περισσότερα

Βουλή: Kατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης

Epiloges Press

Epiloges Press

Tη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά των πρώην Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και κατά των πρώην Υφυπουργών Μιχαήλ Παπαδόπουλου, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Γεωργίου Καραγιάννη, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Νικόλαου Μαυραγάνη και Αθανάσιου Μωραΐτη, ζητάει το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Advertisement
 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, άξιες προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι οι δύο πρώην υπουργοί και οι αναφερόμενοι υφυπουργοί τέλεσαν με πρόθεση το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, τόσο με θετική ενέργεια, όσο και δια παραλείψεως, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους”. Από τις προς διερεύνηση πράξεις, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, φέρεται πως προκλήθηκε σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων και συγκεκριμένα στον θάνατο 57 ανθρώπων και των τραυματισμό τουλάχιστον 32 ανθρώπων, ενώ προκλήθηκε κίνδυνος για τους υπόλοιπους διακόσιους εξήντα τέσσερις (264) επιβαίνοντες και στις δύο αμαξοστοιχίες.

“Δύο και πλέον χρόνια μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών το συλλογικό τραύμα του ελληνικού λαού παραμένει τόσο έντονο, όσο και το πάνδημο αίτημα για την κινητοποίηση των θεσμικών λειτουργιών και μηχανισμών της ελληνικής Πολιτείας προς την κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης των αιτιών της τραγωδίας και της απόδοσης ευθυνών σε βάρος όλων των υπαιτίων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί. Η συντεταγμένη και θεσμικά άρτια διερεύνηση των ευθυνών αυτών, κάθε εμπλεκόμενου προσώπου, είναι η μόνη συνθήκη που μπορεί σήμερα ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τόσο το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη, όσο και την ανάγκη διαφύλαξης των δημοκρατικών μας θεσμών και της πίστης του λαού μας σε αυτούς”, αναφέρεται εισαγωγικά στην πρόταση και σημειώνεται ότι “Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή (Ιούλιος 2019 – Φεβρουάριος 2023), η κοινώς επικίνδυνη για το επιβατικό κοινό κατάσταση, στην οποία είχε αφεθεί να περιέλθει από άποψη ασφαλείας το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με αρχή ήδη από την περίοδο της θητείας του προκατόχου του κ. Χρήστου Σπίρτζη, είναι πλέον πλήρως καταγεγραμμένη, επανειλημμένα επισημασμένη και σε πολλές περιπτώσεις έχει διατυπωθεί υπό τη μορφή προειδοποίησης μέσω εγγράφων, αναφορών και δημόσιων δηλώσεων από φορείς, εργαζομένους και ελεγκτικούς μηχανισμούς”. Εσωτερικά έγγραφα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου καταγράφουν τις σοβαρές ανεπάρκειες τόσο σε υποδομές όσο και σε στελέχωση, ειδικά όσον αφορά σταθμάρχες και τεχνικούς ασφαλείας, αναφέρουν εισαγωγικά στην πρότασή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τονίζουν ότι δυστυχώς, παρά την επανειλημμένη και πολλαπλή διατύπωση των σχετικών προειδοποιήσεων, δεν αναλήφθηκε καμία θεσμική πρωτοβουλία επείγοντος χαρακτήρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια του δικτύου, δεν επιλύθηκαν ποτέ τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ούτε δρομολογήθηκαν κανονιστικές πράξεις ή τροπολογίες που θα επέτρεπαν την επιτάχυνση των λιμναζόντων έργων, “αντίθετα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο πρώην Υπουργός εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις αναφορές σε κινδύνους, απορρίπτοντας δημόσια ερωτήσεις βουλευτών με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς”


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαστουνάκια

19/12/25 1:04 μμ

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαστουνάκια

ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών

19/12/25 1:02 μμ

ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών

Πρόκριση με buzzer beater η ΑΕΚ

19/12/25 1:00 μμ

Πρόκριση με buzzer beater η ΑΕΚ

Ο Τομ Κρουζ χορεύει με ένα φτυάρι στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Digger»

19/12/25 12:56 μμ

Ο Τομ Κρουζ χορεύει με ένα φτυάρι στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Digger»

 Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

19/12/25 12:45 μμ

 Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενδεδειγμένη λύση το δάνειο στην Ουκρανία από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

19/12/25 12:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενδεδειγμένη λύση το δάνειο στην Ουκρανία από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Νεκρός οδηγός μηχανής, μετά από σύγκρουση με τρόλεϊ στη Νέα Φιλαδέλφεια

19/12/25 12:02 μμ

Νεκρός οδηγός μηχανής, μετά από σύγκρουση με τρόλεϊ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η Πολιτεία των Ευχών συνεχίζει να σκορπά μαγεία στις Σέρρες

19/12/25 11:54 πμ

Η Πολιτεία των Ευχών σκορπά μαγεία στις Σέρρες: Το σημερινό πρόγραμμα δράσεων

Εορταστικές δράσεις των σχολικών χορωδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

19/12/25 11:46 πμ

Εορταστικές δράσεις των σχολικών χορωδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Σέρρες: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση γεμάτη με μουσική & χορό την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

19/12/25 11:40 πμ

Σέρρες: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση γεμάτη με μουσική & χορό την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών

19/12/25 11:13 πμ

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή - Δεν θα δοθεί παράταση

19/12/25 11:03 πμ

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση