Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ πολλές φορές είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της Ρωσίας στις διεθνείς διοργανώσεις και δη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς όμως ... Περισσότερα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Σε ισχύ ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ πολλές φορές είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της Ρωσίας στις διεθνείς διοργανώσεις και δη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς όμως ποτέ να κάνει το… επόμενο βήμα.

Advertisement
 

Τις τελευταίες ημέρες στα ρωσικά ΜΜΕ υπήρχε μπαράζ δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία αξιωματούχοι της ρωσικής ομοσπονδίας χόκεϊ είχαν έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF) με στόχο την πιθανή συμμετοχή στους Χειμερινούς Αγώνες 2026 που θα διεξαχθούν από 6 έως 22 Φεβρουαρίου 2026 στην Ιταλία (Μιλάνο-Κορτίνα).

Ωστόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τοποθετήθηκε σήμερα επί του θέματος ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων συνεχίζεται λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στις ομάδες που πλήττονται από την απόφαση είναι και η εθνική ομάδα χόκεϊ επί πάγου, μια από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο.

«Η απόφαση του Μαρτίου 2023 για αποκλεισμό ομάδων με ρώσικο διαβατήριο εξακολουθεί να ισχύει. Μια ομάδα ‘πυδέτερων αθλητών’ δεν μπορεί να θεωρηθεί εθνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΟΕ με τη διεθνή ομοσπονδία χόκεϊ (IIHF) να επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει τη σύσταση της.

Μόνο μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές
Όπως συνέβη και για τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Παρισιού 2024, έτσι και τώρα, ένας περιορισμένος αριθμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις ως «ουδέτεροι» – χωρίς σημαία, χωρίς εθνικά σύμβολα, χωρίς ύμνο.

Advertisement
Babis

Πρόσφατα, τέσσερις Ρώσοι καλλιτεχνικού πατινάζ εγκρίθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Πατινάζ (ISU) για να διεκδικήσουν πρόκριση στους Χειμερινούς του 2026 ως ουδέτεροι αθλητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε κατακτήσει το χρυσό στο χόκεϊ ανδρών το 2018 (Πιονγκτσάνγκ) και το ασημένιο το 2022 (Πεκίνο).

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή παραμένει σε καθεστώς αναστολής από τον Οκτώβριο του 2023, επειδή αναγνώρισε «ολυμπιακά συμβούλια» για τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Η ΔΟΕ τόνισε πως αυτό παραβιάζει κατάφωρα τον Ολυμπιακό Χάρτη, καθώς θίγει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

03/10/25 7:06 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

03/10/25 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

03/10/25 6:36 μμ

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

03/10/25 6:35 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ

03/10/25 6:34 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ