Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι «Ελκυστικά προϊόντα - Σκοτεινές προθέσεις». Επικεντρώνεται στους κρυφούς κινδύνους

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2025 είναι «Ελκυστικά προϊόντα – Σκοτεινές προθέσεις» και επικεντρώνεται στην ανάδειξη των κρυφών κινδύνων που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού με ελκυστικές γεύσεις και συσκευασίες καθώς και στην αποκάλυψη των σχετικών στρατηγικών της βιομηχανίας καπνού.

Advertisement
 

Την 31η Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στρέφει την προσοχή φορέων υγείας, κυβερνήσεων και όλης της κοινωνίας στις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και σε ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.

Πέρα από τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, στις μέρες μας η χρήση νέων καπνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των νέων. Σύμφωνα με τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με τα νέα προϊόντα νικοτίνης και καπνού, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα καπνικά προϊόντα αποτελούν πύλες ένταξης στον εθισμό στη νικοτίνη και την έναρξη του καπνίσματος. Δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι νέοι χρήστες προϊόντων καπνού και νικοτίνης συχνά κάνουν ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων προϊόντων, διακινδυνεύοντας μεγαλύτερη έκθεση σε τοξικές ουσίες και εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Αυτή η ημέρα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους, να προστατεύσουν τους γύρω τους αλλά και το περιβάλλον.

Advertisement
MEGA

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν:

  • Στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία (Πρόγραμμα Πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία Πάρε Ανάσα)
  • Στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις του καπνού και την πρόληψη του καπνίσματος (ενημερωτικές εκδηλώσεις)
  • Στην εκπαίδευση των πνευμονολόγων στη διακοπή καπνίσματος (Σεμινάρια Διακοπής Καπνίσματος, στρογγυλά τραπέζια στο ετήσιο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, συμπερίληψη στο log-book της ειδικότητας)
  • Στη διακοπή καπνίσματος στην κοινότητα (εντάσσονται στις δράσεις της ομάδας Αιγαίου, στο Δήμο Αθηναίων, στις δράσεις Μονάδας Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων)

«Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας»

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, συνδιοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας» που τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη την Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 18:00.

Η ΕΠΕ προσκαλεί όλους τους Πνευμονολόγους να ενσωματώσουν τη διακοπή καπνίσματος στην καθημερινή κλινική τους πρακτική, μετατρέποντας την κάθε μέρα σε μια ευκαιρία για μια ζωή ελεύθερη καπνού.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας