Βασίλισσα της Ευρώπης η Παρί Σεν Ζερμέν - video

Μια από τις πιο καταιγιστικές εμφανίσεις, μια από τις πιο εμφατικές νίκες σε τελικό οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης πέτυχε η Παρί Σεν Ζερμέν, που διέλυσε 5-0 την Ίντερ στο Μόναχο και κατέκτησε το Champions League.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο νεαρός Ντεζιρέ Ντουέ με δύο γκολ (20΄,63΄), ενώ σκόραραν επίσης ο Χακίμι (12΄), ο Κβαρατσκέλια (73΄) και ο Μαγιουλού (87΄). Πρώτο τρόπαιο στην Ιστορία της Παρί και δεύτερο για γαλλική ομάδα, μετά τη Μαρσέιγ το 1993. Δεύτερος τίτλος για τον σπουδαίο Λουϊς Ενρίκε, που ήταν θριαμβευτής και με τη Μπαρτσελόνα το 2015.

Advertisement

Όταν στο 20λεπτο ένας τελικός είναι στο 2-0, αυτόματα όλες οι ισορροπίες, όλος ο σχεδιασμός των ομάδων και των προπονητών πάνε… περίπατο. Κάπως έτσι, η Παρί διαμόρφωσε μία κατάσταση που έμοιαζε με τον απόλυτο «Γολγοθά» για την Ιντερ. Μόλις στο 12΄ οι Παριζιάνοι συνδυάστηκαν εκπληκτικά, ο Ντουέ «σέρβιρε» στον Ασράφ Χακίμι, ο οποίος από πολύ κοντά έγραψε εύκολα το 1-0. Ο Μαροκινός βρέθηκε σε ρόλο καθαρού σέντερ φορ, ένα τρικ του Λουίς Ενρίκε που προφανώς διέλυσε την άμυνα των «νερατζούρι». Στο 20΄ σε μια φάση που ξεκίνησε από τον στόπερ Γουίλιαν Πάτσο, ο Ντεμπελέ πέρασε στον Ντουέ το σουτ του νεαρού εξωστρακίστηκε στο κορμί του Ντι Μάρκο και κατέληξε στα δίχτυα… 2-0! Μέσα στα πρώτα 25 λεπτά η Παρί είχαν 8 τελικές προσπάθειες, τις 5 στον στόχο, σε ένα ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ που μετέτρεψε σε κομπάρσο την αντίπαλό της. 

Η Ίντερ άρχισε να ανεβαίνει κάπως μετά το 30΄ και να εντείνει την πίεσή της για περίπου ένα δεκέλαπτο. Στο διάστημα αυτό έχασε και τη μοναδική μεγάλη ευκαιρία της, με κόρνερ Τσαλχάνογλου και κεφαλιά Τουράμ, ελάχιστα άουτ. Όμως οι Γάλλοι «επέστρεψαν» και απείλησαν να… τελειώσουν το ματς τόσο στην εκπνοή του ημιχρόνου με πρωταγωνιστή τον Κβαρατσκέλια, αλλά κυρίως στο 50΄ όταν ο Γεωργιανός έχασε τεράστια ευκαιρία για το 3-0. Η Ιντερ προσπάθησε να πιέσει, όμως κάθε αντεπίθεση της Παρί ήταν «φωτιά». Σε μία από αυτές οι παίκτες της… έκρυψαν ξανά τη μπάλα, με τον Ντεμπελέ να «πατάει» στον Βιτίνια, τον Πορτογάλο να την περνάει στον Ντουέ και τον 20χρονο να γράφει τον επίλογο. Ο νέος σουπερ σταρ της Παρί και του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο teenager που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι έναντι 50εκ ευρώ από τη Ρεν, είναι ο αδιαφιλονίκητος MVP του τελικού με δύο γκολ, μία ασίστ. Ο νεαρός αντικαταστάθηκε για να πάρει το standing ovation, όμως η ομάδα του δεν σταμάτησε εκεί. Νέα αντεπίθεση στο 73΄, τετ-α-τετ ο Κβαρατσκέλια, πλασέ στα δίχτυα για το γκολ που δικαιούταν ο Γεωργιανός σούπερ σταρ. Το τελικό 5-0 που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, διαμόρφωσε ο 19χρονος Σενί Μαγιουλού, στο 87΄ στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα!

Η Παρί είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Τριαντα-δύο χρόνια μετά τη Μαρσέιγ (1-0 τη Μίλαν το 1993), γίνεται η δεύτερη γαλλική ομάδα που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο. Ταυτόχρονα, μπαίνει στην elite των ομάδων που έχουν κατακτήσει το «τρεμπλ» με πρωτάθλημα-κύπελλο-Champions League μετά τη Σέλτικ, τον Άγιαξ, τη Μπάγερν, τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, Αϊντχόφεν, την Ίντερ, τη Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε ένα «κλειστό club» μπαίνει και ο Λουίς Ενρίκε, τροπαιούχος και το 2015 με τη «Μπάρτσα», καθώς έγινε ο 6ος προπονητής που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο με διαφορετικές ομάδες: Χάινκες, Χίτσφελντ, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα και Αντσελότι οι άλλοι πέντε.

Advertisement
Family Kitchen

Οι ενδεκάδες:

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία)
Κίτρινες: Χακίμι – Ζαλέβσκι, Τιράμ

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λουϊς Ενρίκε): Ντοναρούμα, Χακίμι, Μαρκίνιος, Πάτσο, Μέντες (78΄ Ερναντές), Νέβες (84΄ Ζαϊρ Εμερί), Βιτίνια, Ρουίθ (84΄ Μαγιουλού), Ντουέ (67΄ Μπαρκολά), Ντεμπελέ, Κβαρατσκέλια (84΄ Ράμος)

ΙΝΤΕΡ (Σιμόνε Ιντζάγκι): Ζόμερ, Ντούμφρις, Τουράμ, Μαρτίνες, Ατσέρμπι, Τσαλχάνογλου (70΄ Ασλάνι), Μκιταριάν (62΄ Νταρμιάν), Μπαρέλα, Παβάρ (54΄ Μπισέκ, 62΄λ.τρ. Αουγκούστο), Ντιμάρκο (54΄ Ζαλέβσκι), Μπαστόνι

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

06/08/25 12:44 πμ

Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

06/08/25 12:34 πμ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία - Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

06/08/25 12:21 πμ

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία – Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

06/08/25 12:05 πμ

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

05/08/25 11:58 μμ

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

05/08/25 11:58 μμ

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

05/08/25 11:55 μμ

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

05/08/25 11:50 μμ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

05/08/25 11:50 μμ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

05/08/25 11:42 μμ

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

05/08/25 11:31 μμ

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε Ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο

05/08/25 11:27 μμ

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο