Δενδροφύτευση αλά ιαπωνικά στα παλαιά Βυρσοδεψεία

Advertisement

Τελευταία Νέα

Με δενδροφύτευση… αλά ιαπωνικά σε μια άλλοτε βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή, τα παλιά βυρσοδεψεία της Θεσσαλονίκης, θα γιορτάσει η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μαθητές και μαθήτριες δημοτικού από το Καλοχώρι και το Κορδελιό θα φυτέψουν σβόλους σπόρων από μελιές και ακακίες με τη μέθοδο «φουκουόκα», που αναπτύχθηκε στη Νότια Ιαπωνία και συστήνεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αφού ενημερωθούν από την ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» για τη σημασία των πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης, οι λιλιπούτειοι κηπουροί θα πλάσουν με τα χέρια τους σπορόμπαλες (seed balls) από αργιλικό έδαφος και εδαφοβελτιωτικό κομπόστ και θα τις εναποθέσουν στον χώρο «φύτευσης». Οι μελιές και ακακίες που θα φυτευτούν είναι ανθεκτικά δέντρα και τα δύο, ενώ… ανθεκτική είναι και η μέθοδος φουκουόκα, που συστήνεται για την αναβλάστηση ερημοποιημένων περιοχών και δεν απαιτεί μηχανήματα, χημικά ή προετοιμασία του εδάφους – η κανονική περίοδος δενδροφύτευσης ξεκινά άλλωστε τον Οκτώβριο. Μετά τη δενδροφύτευση-παιχνίδι με τον «πηλό», οι μαθητές θα ετοιμάσουν κονκάρδες σε ειδικό μηχάνημα με μηνύματα περιβαλλοντικά για τον εορτασμό της ημέρας. Θα έχει προηγηθεί, νωρίς το πρωί, παράκτιος καθαρισμός στην περιοχή με διαλογή των απορριμμάτων, ο οποίος θα συνοδευτεί από ενημέρωση για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και ένα διαφωτιστικό παιχνίδι για τον χρόνο αποσύνθεσης των απορριμμάτων.

«Οι δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που έχουν υποστεί επιβάρυνση από ρύπανση και βιομηχανική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανασυγκρότησή τους. Τα εγκαταλελειμμένα κήίρια των παλιών βυρσοδεψείων, δίπλα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατεδαφίστηκαν το 2024 στο πλαίσιο εμβληματικής παρέμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό, την εξυγίανση και την ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου. Ακολούθησαν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού εκατοντάδων στρεμμάτων εδάφους, αλλά και των υπόγειων υδάτων, αποκαθιστώντας την περιβαλλοντική ισορροπία και βιωσιμότητα σε μια περιοχή που επί δεκαετίες αποτελούσε ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του παρελθόντος. Η φυσική αναγέννηση της περιοχής είναι ορατή, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει ήπιες υποδομές αναψυχής και περιβαλλοντικά έργα, τόσο στα παλιά βυρσοδεψεία όσο και συνολικά στο δυτικό παράκτιο μέτωπο» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Advertisement

Για την Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΕΥΑΘ στηρίζει επίσης το διήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης με την ΑΝΑΚΕΜ και τον σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας», στις 4 και 5 Ιουνίου (09:00 έως 13:00) στον «Κήπο των Ρόδων», στη Νέα Παραλία. Το hashtag της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι #beatplasticpollution και συνιστά έκκληση για συλλογική δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από πλαστικό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η τελευταία έχει διαπεράσει ακόμη και το ανθρώπινο σώμα υπό τη μορφή μικροπλαστικών! Είναι επομένως ύψιστης αναγκαιότητας να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, αλλά και να υπάρξει συμφωνία σε μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά ανά τον πλανήτη._

Advertisement
Family Kitchen

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

*Τη φωτογραφία παραχώρησε η ΕΥΑΘ ΑΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα