Βρέθηκαν αυξημένες τιμές ουρανίου στη γεώτρηση που υδροδοτεί το Χορτερό από την οποία επηρεάζονται οι 334 παροχές
Ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σιντικής, πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων από 56 σημεία υδροδότησης για τις τιμές στο ουράνιο, βρέθηκαν αυξημένες τιμές σε μια γεώτρηση στο Καμαρωτό η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον και θα σφραγισθεί καθώς και στη γεώτρηση που υδροδοτεί το Χορτερό από την οποία επηρεάζονται οι 334 παροχές υδροδότησης της Τοπικής Κοινότητας.
Στην ανακοίνωση της η Δ.Ε.Υ.Α.ΣΙ δεν αναφέρει τις τιμές του ουρανίου που βρέθηκαν να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο. Παράλληλα η επιχείρηση του δήμου προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Και ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης του νερού για πόση και μαγείρεμα, προσθέτοντας πως το νερό θα μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε όλες τις επανορθωτικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και μελετώνται:
- Ανόρυξη νέας γεώτρησης.
- Επεξεργασία του νερού με φίλτρα αντίστροφης όσμωσης.
- Υδροδότηση από άλλο οικισμό.
Για όσο διαρκεί το πρόβλημα θα παρέχεται εμφιαλωμένο νερό σε σχολεία, ευπαθείς ομάδες, άτομα με προβλήματα υγείας, οικονομικά ασθενείς και πολύτεκνους, σε συνεργασία και με τη βοήθεια- συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής, καθώς και με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος τονίζει με έμφαση πως ο Δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση που δημιουργείται.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:
«Με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ζητήθηκε από τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας να προβούν σε αναλύσεις κάποιων επιπλέον στοιχείων και χημικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων και το στοιχείο ουράνιο.
Η ΔΕΥΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ προέβη άμεσα στις εν λόγω αναλύσεις των 56 σημείων υδροδότησης, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια των πολιτών. ΜΟΝΟΝ στο Χορτερό βρέθηκε η τιμή του ουράνιου πάνω από την επιτρεπόμενη τιμή! Ο Δήμος Σιντικής είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση που δημιουργείται!
Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 και ώρα 11:00 στο κατάστημα απέναντι από την κοινότητα ΧΟΡΤΕΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κλιμακίου του Δήμου (με επικεφαλής τον δήμαρχο ) και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας για να δοθούν οδηγίες στους πολίτες και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε.
Ήδη δρομολογούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΣΙ οι ενέργειες για την ΑΜΕΣΗ επίλυση του προβλήματος».