Καταγγελία εναντίον 7 αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για αδικαιολόγητη χρέωση τελών στους καταναλωτές για τις χειραποσκευές τους, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών (CPC), ... Περισσότερα

Καταγγελία κατά αεροπορικών εταιρειών από το ΚΕΠΚΑ αδικαιολόγητη χρέωση τελών για τις χειραποσκευές

Epiloges Press

Epiloges Press

 Καταγγελία εναντίον 7 αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για αδικαιολόγητη χρέωση τελών στους καταναλωτές για τις χειραποσκευές τους, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών (CPC), η BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και 16 οργανώσεις μέλη της από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών(ΚΕΠΚΑ).

Advertisement
 

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, η BEUC και οι οργανώσεις μέλη της ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα σε επίπεδο Ε.Ε. για τις εμπορικές πρακτικές των αεροπορικών εταιριών, που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Ο γενικός διευθυντής της BEUC, Agustin Reyna, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών “ αναλαμβάνουν δράση, κατά επτά αεροπορικών εταιριών που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και αγνοούν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε.

    «Εκτός από την ευρωπαϊκή αυτή δράση, η εν εξελίξει αναθεώρηση του Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών είναι η τέλεια ευκαιρία, για την Ε.Ε., να αποσαφηνίσει ποιες υπηρεσίες πρέπει να περιλαμβάνονται στη βασική τιμή του εισιτηρίου. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι ένα μικρό αντικείμενο, μια χειραποσκευή περιλαμβάνεται στα εισιτήρια βασικής τιμής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει, επίσης, να ορίσουν το «λογικό μέγεθος και βάρος» της χειραποσκευής, ώστε να αποφευχθούν οι εκπλήξεις, στο αεροδρόμιο και τελικά να μειωθεί ο αριθμός των διαφορών, που κοστίζουν χρόνο και χρήμα, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις αεροπορικές εταιρίες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: “ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε, το 2014, ότι η μεταφορά χειραποσκευών δεν μπορεί να υπόκειται σε προσαύξηση τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται εύλογες απαιτήσεις όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις τους και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας”.

    Το μέλος της BEUC, OCU (Organización de Consumidores y Usuarios), από την Ισπανία, υπέβαλε επίσημη καταγγελία, στο Ισπανικό Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Κατανάλωσης, το οποίο τελικά επέβαλε πρόστιμο ύψους 179 εκατομμυρίων ευρώ, σε πέντε αεροπορικές εταιρείες, για καταχρηστικές πρακτικές σχετικά με τις χειραποσκευές στα τέλη του 2024. Το μέλος της BEUC, Testachats/Testaankoop, από το Βέλγιο, υπέβαλε επίσης καταγγελία στις βελγικές αρχές, το Μάιο του 2024 και το μέλος της BEUC, DECO, από την Πορτογαλία, έκανε το ίδιο.

     «Αυτές οι εθνικές διαδικασίες αναδεικνύουν την ανάγκη να δρομολογηθεί μια δράση σε επίπεδο Ε.Ε. Η εναρμόνιση των κανόνων για τις χειραποσκευές θα επιτρέψει καλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των τιμών, για τους επιβάτες και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο, για τα αεροδρόμια. Μια έρευνα από το μέλος της BEUC, Consumentenbond, από την Ολλανδία, επιβεβαιώνει ότι το 86% των καταναλωτών πιστεύει ότι ένα μικρό αντικείμενο και ένα μικρό καροτσάκι, ή ένα σακίδιο πρέπει να περιλαμβάνονται, στη βασική τιμή του εισιτηρίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

*φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας - Δείτε video

16/11/25 12:38 μμ

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας – Δείτε video

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

16/11/25 12:34 μμ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία - Ακυρώθηκαν πτήσεις

16/11/25 12:33 μμ

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία – Ακυρώθηκαν πτήσεις

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

16/11/25 12:32 μμ

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές - Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

16/11/25 12:30 μμ

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές – Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

16/11/25 12:27 μμ

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

16/11/25 12:17 μμ

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

16/11/25 12:15 μμ

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

16/11/25 12:13 μμ

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

16/11/25 12:12 μμ

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες - 48χρονος μονογονέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

16/11/25 12:10 μμ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες – 48χρονος μονογονέας: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

16/11/25 12:08 μμ

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια