Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καπνός συνδέεται με περίπου έναν στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως και οι αριθμοί αυξάνονται απότομα σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκθεση στον καπνό σκότωσε ... Περισσότερα

Η έκθεση στον καπνό σκότωσε περισσότερους από 7 εκατ. ανθρώπους το 2023

Epilogestv

Epilogestv

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καπνός συνδέεται με περίπου έναν στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως και οι αριθμοί αυξάνονται απότομα σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκθεση στον καπνό σκότωσε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2023.

Παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τους θανάτους στους άνδρες, μεταξύ των οποίων σημειώθηκαν 5,59 εκατ. θάνατοι, και κατατάσσεται στην έβδομη θέση για τις γυναίκες, μεταξύ των οποίων σημειώθηκαν 1,77 εκατ. θάνατοι.

Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε μείωση κατά 45% των θανάτων που αποδίδονται στον καπνό από το 1990 – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, του μασώμενου καπνού και του παθητικού καπνίσματος – το παγκόσμιο ποσοστό αυξήθηκε κατά 24,4%.

Η ανάλυση, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στο Δουβλίνο.

Ορισμένες χώρες έχουν βιώσει δραματική αύξηση, δήλωσαν οι ερευνητές, με το μεγαλύτερο άλμα στην Αίγυπτο, όπου οι θάνατοι το 2023 θα είναι 124,3% υψηλότεροι από ό,τι το 1990.

Ο Brooks Morgan, ερευνητής στο IHME, δήλωσε: «Η αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη: Η έκθεση στον καπνό είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν στη μελέτη Global Burden of Disease 2023, συμβάλλοντας σε περίπου έναν στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως».

«Ενώ σε ορισμένες χώρες παρατηρείται ενθαρρυντική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, άλλες χώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι τάσεις αυτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ταχύτερη εφαρμογή και ισχυρότερη επιβολή των στρατηγικών που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χρήση καπνού», συμπλήρωσε.

Σε ξεχωριστή έρευνα, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Κλινικής και Υγειονομικής Αποτελεσματικότητας (IECS) στην Αργεντινή εξέτασε τον αντίκτυπο της χρήσης καπνού στη Βολιβία, την Ονδούρα, τη Νιγηρία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Υπολόγισαν ότι ο καπνός είχε προκαλέσει περισσότερους από 41.000 θανάτους στις πέντε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και κόστισε σχεδόν 4,3 δισ. δολάρια (3,4 δισ. λίρες) σε ιατρικές δαπάνες, χαμένη παραγωγικότητα και άτυπη φροντίδα.

Η Natalia Espínola, συντονίστρια των οικονομικών της υγείας στο IECS, δήλωσε ότι το συνολικό ποσό ισοδυναμεί με περίπου 1% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών.

Η Cassandra Kelly-Cirino, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και της Πνευμονοπάθειας, δήλωσε: «Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Έλεγχο του Καπνίσματος είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο καπνός παραμένει μια από τις πιο καταστροφικές απειλές για τη δημόσια υγεία της εποχής μας. Δεν υπάρχει ένα υγιές προϊόν καπνού και ο μειωμένος κίνδυνος πολύ συχνά σημαίνει απλώς αυξημένο κέρδος για τη βιομηχανία. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής».

Advertisement
Family Kitchen

Μια έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα προέτρεψε τις χώρες να προχωρήσουν περισσότερο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καπνού και των νεότερων προϊόντων νικοτίνης, όπως οι ατμοί, μεταξύ άλλων με την αύξηση των φόρων και την απαίτηση γραφικών προειδοποιήσεων στις συσκευασίες.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε στο συνέδριο ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του καπνού είναι εύθραυστη: «Παρά την αύξηση των κανονισμών, η βιομηχανία καπνού συνεχίζει να εξελίσσεται, προωθώντας νέα προϊόντα, στοχεύοντας στη νεολαία και εργαζόμενη για να διαβρώσει τα κεκτημένα μας».

Οι υψηλότεροι φόροι στον καπνό θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν για τα κενά» στη χρηματοδότηση της υγείας που προκαλούνται από τη μείωση της υπερπόντιας βοήθειας σε πολλές χώρες, πρότεινε.

Σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα έδειξαν ότι ένα εργαλείο κινητού τηλεφώνου με τεχνητή νοημοσύνη που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα μηνύματα και παιχνίδια θα μπορούσε να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Σε μια δοκιμή που περιλάμβανε 272 καπνιστές, το 17,6% όσων χρησιμοποίησαν το εργαλείο διέκοψαν το κάπνισμα, έναντι 7,4% όσων συμμετείχαν σε μια ομάδα ελέγχου.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης