Σημαντική ανταπόκριση στα προγράμματα που αφορούν την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, παρατηρείται στη 2η μηνιαία Επισκόπηση Προόδου, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα stegasi.gov.gr., στην οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί για ... Περισσότερα

Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Η 2η μηνιαία Επισκόπηση Προόδου των Στεγαστικών Προγραμμάτων ενισχύει τη διαφάνεια

Epilogestv

Epilogestv

Σημαντική ανταπόκριση στα προγράμματα που αφορούν την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, παρατηρείται στη 2η μηνιαία Επισκόπηση Προόδου, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα stegasi.gov.gr., στην οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί για την πρόοδο όλων των στεγαστικών προγραμμάτων και λοιπών υποστηρικτικών πολιτικών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Advertisement
 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Το συγκεκριμένο εργαλείο πολιτικής ενισχύει τη διαφάνεια, αλλά και την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες που έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία με άμεσο τρόπο και μπορούν έτσι να έχουν τεκμηριωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται».

Η κ. Μιχαηλίδου πρόσθεσε πως «διαθέτοντας όλα τα στοιχεία, οι πολίτες μπορούν να μας κρίνουν, αλλά και να κάνουν τις επιλογές τους με μεγαλύτερη σιγουριά. Αλλά και εμείς, ως ηγεσία του υπουργείου, μέσα από αυτήν τη διαρκή άσκηση συνέπειας, έχουμε άμεση εποπτεία της λειτουργίας των μέτρων που σχεδιάζουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε διορθωτικά όπου τυχόν χρειάζεται».

Στον συγκεκριμένο απολογισμό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», αφού παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων, το οποίο απευθύνεται στους πολίτες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία τους, προσφέροντάς τους άτοκα δάνεια, ύψους έως και 25.000 ευρώ.

Μία πρωτοβουλία που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από τον ανωτέρω προϋπολογισμό, σε αυτήν τη φάση, ήδη έχουν εγκριθεί 2.407 δάνεια ύψους 42,8 εκατ. ευρώ (11,1% του συνόλου).

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει πως το μέσο προφίλ των ωφελούμενων αφορά άτομα ηλικίας 53 ετών (κατά μέσο όρο) με εισόδημα 33.000 ευρώ, ενώ το μέσο δάνειο που εξασφαλίζουν είναι της της τάξης των 22.000 ευρώ. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Πρόγραμμα έχουν προθεσμία έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2025 (ή το τέλος των διαθέσιμων κονδυλίων) και όσοι πολίτες θέλουν να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους του έχουν τον χρόνο να το πράξουν.

Στον απολογισμό υπάρχουν, ακόμα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συνόλου των Προγραμμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει η εντυπωσιακή πορεία του «Σπίτι μου 2», που μέσα σε 4 μήνες έχει πετύχει απορρόφηση 50,4%, με 8.092 εγκεκριμένες αιτήσεις και του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που έχει φτάσει σε απορρόφηση 99,5%.

Διακριτά είναι τα διάφορα επιδοματικού τύπου μέτρα, που βέβαια έχουν απορρόφηση 100%, όπως επίσης και μέτρα-πολιτικές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στον Έβρο, η κοινωνική αντιπαροχή, η επιστροφή ενοικίου και άλλα με κατασκευαστικό αντικείμενο και έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Advertisement
MEGA

Υπάρχει, τέλος, η αναλυτική καταγραφή όλων των ρυθμιστικών και άλλων παρεμβάσεων, ανάμεσα στις οποίες η μείωση ΕΝΦΙΑ, η αναστολή φόρων και ΦΠΑ, οι παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα θέματα της Golden Visa.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η μηνιαία δημοσιοποίηση των στοιχείων αποτελεί έναν δείκτη επιτυχίας των μέτρων που εφαρμόζονται και έναν καθρέφτη της αποτελεσματικότητάς τους. Λειτουργώντας ως ακόμα ένα εργαλείο λογοδοσίας, αποτελεί μία καλή πρακτική και για αυτόν τον λόγο θα συνεχιστεί.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

23/12/25 12:16 πμ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

22/12/25 8:20 μμ

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα