Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην σημερινή (20.07.2025) ομιλία του στα Κατεχόμενα, με αφορμή την συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία ... Περισσότερα

Ερντογάν από Κατεχόμενα: Η Κύπρος έχει δύο κράτη – Η διεθνής κοινότητα να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην σημερινή (20.07.2025) ομιλία του στα Κατεχόμενα, με αφορμή την συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της «λύσης δύο κρατών» για το Κυπριακό, ενώ υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί αδικίες εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές επαφές με στόχο να τερματιστούν», κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος «πιστεύει ότι θα συμβεί» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, Ερντογάν δήλωσε: «Κάθε βήμα που κάνουμε εδώ, κάθε πέτρα που βάζουμε, κάθε κτίριο, κάθε δρόμος, δεν είναι μόνο ένα έργο υποδομής, είναι και ένα σύμβολο της αδελφοσύνης μας, της αλληλεγγύης μας και της κοινής μας πίστης για το μέλλον. Εμείς είμαστε εδώ για την ενότητα, την ασφάλεια, την ηρεμία των Τουρκοκυπρίων και πάντα θα είμαστε εδώ».

Έπειτα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Όποια πόρτα και αν κλείσουν για να εμποδίσουν τον δρόμο των Τουρκοκυπρίων, εμείς πάντα βρίσκουμε νέες πόρτες να ανοίξουμε, νέα μονοπάτια να ακολουθήσουμε και θα ήθελα να πω το εξής με μεγάλη ικανοποίηση. Οι κύκλοι που προσπάθησαν να κάμψουν την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων, δείχνοντας ως παράδειγμα το επίπεδο ευημερίας στο νότιο τμήμα του νησιού πριν από χρόνια, έχουν σιωπήσει σήμερα».

Advertisement
MEGA

Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε: «Έπρεπε να κάνουμε αυτό που αρμόζει σε έναν Τούρκο και το κάναμε. Μπορούμε να το κάνουμε, φέραμε νερό από την Τουρκία κάτω από τη θάλασσα. Είμαστε υπερήφανοι που φέραμε διάφορα έργα, επενδύσεις και σχέδια από τις μεταφορές μέχρι την υγεία, την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, την αστικοποίηση μέχρι την άρδευση, τη γεωργία μέχρι την ενέργεια στην ΤΔΒΚ».

Στο σημείο αυτό, ο Ερντογάν υποστήριξε την πάγια θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό για «λύση δύο κρατών», επισημαίνοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τα δεδομένα που έχουν «διαμορφωθεί στο πεδίο» και πως «είναι μια πραγματικότητα με την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμφιλιωθεί και να την αποδεχτεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε αναλυτικά: «Λέμε ”ημισέληνος και είμαστε στον ίδιο δρόμο”. Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα του Ερσίν Τατάρ για μια λύση δύο κρατών. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα στο πεδίο. Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να τερματιστεί η αδικία που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

05/02/26 2:15 πμ

Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

05/02/26 2:14 πμ

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

05/02/26 2:13 πμ

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

Λάρισα: Νέες κινητοποίησεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

05/02/26 2:11 πμ

Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

05/02/26 2:09 πμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

05/02/26 2:07 πμ

ΔΟΕ: Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

05/02/26 2:06 πμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

05/02/26 2:05 πμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

05/02/26 2:03 πμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

Σχολιάστε

επτά − 6 =