Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τις ΗΠΑ, στα επείγοντα χορηγούνται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, στεροειδών και οπιοειδών για παθήσεις στις οποίες τα φάρμακα αυτά δεν έχουν καμία επίδραση. «Προηγούμενες μελέτες ... Περισσότερα

Συχνά ακατάλληλα τα φάρμακα που δίνονται στα επείγοντα, δείχνει νέα μελέτη

Epilogestv

Epilogestv

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τις ΗΠΑ, στα επείγοντα χορηγούνται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, στεροειδών και οπιοειδών για παθήσεις στις οποίες τα φάρμακα αυτά δεν έχουν καμία επίδραση.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιβιοτικά για διαγνώσεις στις οποίες ενδέχεται να μην ενδείκνυνται, όπως για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, ειδικά σε περιπτώσεις επείγουσας περίθαλψης», δήλωσε η συνεπικεφαλής ερευνήτρια δρ Shirley Cohen-Mekelburg, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι αυτή η τάση ακατάλληλης συνταγογράφησης περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες φαρμάκων — συμπεριλαμβανομένων γλυκοκορτικοειδών — και μια ποικιλία παθήσεων», πρόσθεσε.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για περισσότερες από 22,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018 και 2022.

Πάνω από το 12% αυτών των επισκέψεων οδήγησε σε συνταγή αντιβιοτικών, το 9% σε συνταγή στεροειδών και το 1% σε συνταγή οπιοειδών.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πόσες συνταγές χορηγήθηκαν για παθήσεις που δεν προορίζονται να θεραπεύσουν τα φάρμακα.

Μεταξύ των ακατάλληλων συνταγών, οι ερευνητές διαπίστωσαν:

  • Αντιβιοτικά συνταγογραφήθηκαν στο 30% και πλέον των ασθενών με ωτίτιδα, σε σχεδόν το 46% των ασθενών με συμπτώματα του ουροποιητικού και στο 15% των ασθενών με βρογχίτιδα.
  • Στεροειδή συνταγογραφήθηκαν σε σχεδόν το 24% των ασθενών με ιγμορίτιδα, στο 41% των ασθενών με βρογχίτιδα και στο 12% των ασθενών με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
  • Οπιοειδή συνταγογραφημένα σε σχεδόν 5% των ασθενών με μυϊκούς πόνους, σε περισσότερο από 6% των ασθενών με κοιλιακούς πόνους ή γαστρεντερικά συμπτώματα και στο 4% των ασθενών με διαστρέμματα ή θλάσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η επείγουσα περίθαλψη είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος επίσκεψης σε υγειονομική μονάδα που οδηγεί σε ακατάλληλες συνταγές αντιβιοτικών για τη θεραπεία ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα φάρμακα πιθανότατα χορηγούνται επειδή το προσωπικό στα επείγοντα δεν έχει πλήρη εικόνα, οι ασθενείς απαιτούν συγκεκριμένα φάρμακα και κανείς δεν παρέχει υποστήριξη για τις αποφάσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές: τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως το MRSA, έχουν γίνει μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία, λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών.

Advertisement
MEGA

Ομοίως, η κρίση των οπιοειδών στην Αμερική έχει τροφοδοτηθεί από την υπερβολική συνταγογράφηση παυσίπονων για αμφίβολους λόγους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται προγράμματα διαχείρισης φαρμάκων για να διασφαλιστεί ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών χορηγούν τα σωστά φάρμακα για τις σωστές παθήσεις.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: ¨"Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος"

25/02/26 8:05 μμ

Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: ¨”Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος”

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος - Αίτημα για παράταση προθεσμίας - video

25/02/26 7:50 μμ

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος – Αίτημα για παράταση προθεσμίας – video

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι - Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας - video

25/02/26 7:37 μμ

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι – Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας – video

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση - video

25/02/26 7:26 μμ

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση – video

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

25/02/26 7:12 μμ

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

25/02/26 3:10 μμ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

25/02/26 3:07 μμ

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

25/02/26 7:39 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

25/02/26 2:59 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας - Chevron

25/02/26 2:55 μμ

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Chevron

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

25/02/26 12:37 μμ

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

25/02/26 12:33 μμ

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

Σχολιάστε

τέσσερα × ένα =