Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα για συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην Ολομέλεια η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Epiloges Press

Epiloges Press

 Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα για συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «που θα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας».

   Η συζήτηση που κατατέθηκε από 60 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ), θα αρχίσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

   Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης που έχει γίνει στη Διάσκεψη των Προέδρων θα υπάρξει αρχικά ένας κύκλος με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κομμάτων και ενός από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Θα υπάρξει, επίσης και ένας δεύτερος κύκλος που θα απαρτίζεται συνολικά από 15 βουλευτές ( 6 από τη ΝΔ, 2 από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ένας από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης συν ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές). Στη συζήτηση, επίσης, δικαίωμα για τοποθετήσεις και παρεμβάσεις θα έχουν και θα κάνουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

   Η πρόταση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής θα τεθεί σε φανερή ονομαστική ψηφοφορία και για να γίνει δεκτή θα πρέπει να λάβει τη θετική ψήφο του απόλυτου αριθμού των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου του αριθμού των βουλευτών. Το όριο αυτό, τίθεται καθώς το θέμα της πρότασης αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν άπτεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ, η λήψη απόφασης θα απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).

   Αμέσως, μετά την έγκριση από την πλειοψηφία της Ολομέλειας σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα προτείνει στο Σώμα τον αριθμό των μελών της Επιτροπής κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμη των κομμάτων και θα δοθεί η πρώτη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση τον εργασιών της και την υποβολή σχετικού πορίσματος στην Ολομέλεια. Προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών, που βεβαίως μετά από αίτημα της Επιτροπής προς την Ολομέλεια, μπορεί να παραταθεί.

   Η Εξεταστική Επιτροπή στην συγκρότηση και τη λειτουργίας της διέπεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ΚτΒ για τις Διαρκείς Επιτροπές. Έχει όλες τις ανακριτικές αρμοδιότητες καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Έχει δικαίωμα λήψης καταθέσεων από οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνει αναγκαίο για το έργο της όπως και να ζητάει να της προσκομισθεί οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο από δημόσιες Αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού διακαίου. Επίσης, μπορεί να ενεργεί αυτοψίες ή να ζητάει πραγματογνωμοσύνες καθώς και να αναθέτει την ενέργεια ορισμένων πράξεων έρευνας σε ένα ή δύο μέλη της Επιτροπής ή σε εφέτη ή πρωτοδίκη δικαστικό λειτουργό της Περιφέρειας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η σχετική έρευνα. Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της τακτικής συνόδου, παύουν μόνο εάν έχουμε διάλυση της Βουλής ή την λήξη της βουλευτικής περιόδου.

   Η Εξεταστική Επιτροπή μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που συνέλεξε, συντάσσει το πόρισμά της προς την Ολομέλεια ενώ καταχωρούνται και οι τυχόν άλλες γνώμες των κομμάτων της μειοψηφίας. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής μπορεί να τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια μετά από σχετική πρόταση του 1/5 του συνόλου των βουλευτών.

   Οι προτάσεις για Προκαταρκτική Επιτροπή

   Την Τετάρτη στις 9 το πρωί έχει οριστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά για την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

   Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπογράφεται από τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, οι 32 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθώς και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, ζητά την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής «για την ενδεχόμενη τέλεση, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, των αδικημάτων «της συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ», για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ για τον κ. Αυγενάκη να διερευνηθεί επιπροσθέτως και το ενδεχόμενο της τυχόν τέλεσης και «της πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ» για τις «έντονες πιέσεις του για αποδεσμεύσεις υπόπτων ΑΦΜ και παράνομες καταβολές» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

   Η δεύτερη πρόταση, που θα τεθεί στην συζήτηση στην Ολομέλεια, είναι αυτή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, με την οποία ζητείται η συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης -και για τους δύο- των ποινικών αδικημάτων της «συνέργειας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ (άρθρ. 390 παρ.1 και 2 σε συνδ. με άρθρ. 47 ΠΚ) και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ» για τις παράνομες επιχορηγήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Advertisement
MEGA

   Στην συζήτηση της Ολομέλειας, αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών. Ο πρώτος κύκλος με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων θα ανοίξει με την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς κατατέθηκε χρονικά πρώτη και θα ακολουθήσει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που η δική τους πρόταση κατατέθηκε λίγες ημέρες αργότερα και μετά θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων με την σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.

   Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί μπορεί εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι δύο πρώην υπουργοί που προτείνεται η παραπομπή τους σε Προκαταρτική Επιτροπή.

   Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι δύο προτάσεις επί ενιαίου ψηφοδελτίου θα τεθούν σε μυστική ψηφοφορία επί κάλπης στην οποία δεν μπορούν να μετέχουν οι δύο προτεινόμενοι πρώην υπουργοί.

   Για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής μια εκ των δύο προτάσεων θα πρέπει να λάβει 151 θετικές ψήφους, δηλαδή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών αλλιώς η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Σύμφωνα με τον ΚτΒ εάν η Βουλή αποφασίσει να μην συγκροτηθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περισταστικά.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Εγκαίνια και Αγιασμός του ΣΔΕ Ηράκλειας παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας - φωτο

15/01/26 10:42 πμ

Σέρρες: Εγκαίνια και Αγιασμός του ΣΔΕ Ηράκλειας παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας

Δήμος Σερρών: Έως σήμερα, 15 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις για την ευνοϊκή κανονιστική διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα

15/01/26 10:36 πμ

Δήμος Σερρών: Έως σήμερα, 15 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις για την ευνοϊκή κανονιστική διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα

Σήκωσαν χειρόφρενο τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Αντιδρούν στην υποχρεωτική ηλεκτροκίνηση οι οδηγοί

15/01/26 10:26 πμ

Σήκωσαν χειρόφρενο τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Αντιδρούν στην υποχρεωτική ηλεκτροκίνηση οι οδηγοί

Νέο οργανόγραμμα και προσλήψεις στο Νοσοκομείο Σερρών: Ενισχύονται τακτικά ιατρεία και κλινικές - video

15/01/26 10:01 πμ

Νέο οργανόγραμμα και προσλήψεις στο Νοσοκομείο Σερρών: Ενισχύονται τακτικά ιατρεία και κλινικές – video

ΚΚΠΚΜ: Εκπαίδευση Θεραπευτών στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

15/01/26 9:40 πμ

ΚΚΠΚΜ: Εκπαίδευση Θεραπευτών στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

Σέρρες: Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» - 1η Συνάντηση 2026

15/01/26 9:35 πμ

Σέρρες: Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» – 1η Συνάντηση 2026

Δήμος Σερρών: Πρόσκληση για συμμετοχή στην παρέλαση της αποκριάς

15/01/26 9:31 πμ

Δήμος Σερρών: Πρόσκληση για συμμετοχή στην παρέλαση καρναβαλιστών

Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

15/01/26 12:45 πμ

Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα για το Περιστέρι

15/01/26 12:43 πμ

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα για το Περιστέρι

Φίζελ: «Θα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου στην ΑΕΚ»

15/01/26 12:42 πμ

Φίζελ: «Θα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου στην ΑΕΚ»

Νέα καλλιτεχνική σύμπραξη για τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη Σοφία Μάνου

15/01/26 12:41 πμ

Νέα καλλιτεχνική σύμπραξη για τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη Σοφία Μάνου

Η Shuri συναντά τους Fantastic Four στο νέο επικό teaser του «Avengers: Doomsday»

15/01/26 12:41 πμ

Η Shuri συναντά τους Fantastic Four στο νέο επικό teaser του «Avengers: Doomsday»

Σχολιάστε

19 − 8 =