Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μπύρας, μία ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου.
Στην Ευρώπη η μπύρα έφθασε πιθανότατα από την Αίγυπτο μέσω της Ελλάδας. Η ζυθοποιία διαδόθηκε εύκολα στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, όπου η αμπελουργία δεν ευδοκιμούσε. Οι Κέλτες της Μέσης Γαλλίας και διάφορα γερμανικά φύλα γνώριζαν την μπύρα από τον 1ο π.Χ. αιώνα. Σήμερα, η μπύρα θεωρείται το εθνικό ποτό της Γερμανίας.
Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή μπύρας έχει “εκτοξευθεί”, με τις ελληνικές ζυθοποιίες να αναπτύσσονται ταχύτατα και με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Η Πάρος έχει από το 2016 τη δική της μπύρα που ξεκίνησε να κατακτά τον κόσμο από την «Μικροζυθοποιία Πάρου», που αποτελεί, πλέον, μία από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις την τελευταία πενταετία.
Η παριανή μπύρα με το όνομα «56isles» είναι χαρακτηριστική του μικροκλίματος της Πάρου με τη χρήση του κριθαριού που καλλιεργείται στο νησί και δίνει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στην μπύρα που μυρίζει… Αιγαίο.
Ο Νικόλας Παυλάκης, από την Πάρο και ο Μαρίνος Αλεξάνδρου, από την Κύπρο, γνωρίστηκαν στο Λονδίνο και το μεράκι τους να φτιάξουν στην Ελλάδα μια επιχείρηση που να συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή, ένωσε τα επιχειρηματικά τους βήματα.
Τρεις φίλοι, ο Ζήσης, ο Παναγιώτης και ο Φαίδων έχουν βάλει στόχο να ταυτίσουν την πόλη της Καλαμάτας με την επιχείρησή τους. Και οι τρεις είχαν ως χόμπι την παραγωγή μπύρας στο σπίτι τους. Ώσπου το 2022 αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό και να το κάνουν επάγγελμα. Εδώ και τρία χρόνια η μπύρα “Καλαμάτα” κερδίζει τον ουρανίσκο όλο και περισσότερων καταναλωτών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ενώ ο στόχος των νεαρών επιχειρηματιών είναι να ξεπεράσουν τα όρια του νομού Μεσσηνίας.
Η περιπέτεια της «Μαρμίτας» ξεκίνησε στις αρχές του 2012 από δύο φίλους στην Καβάλα, πάνω σε ένα μάτι κουζίνας, παρέα με μερικά βιβλία.
Η Sigri Brewery είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής μπύρας στη Λέσβο, η οποία εφαρμόζει μοναδικές τεχνικές παρασκευής για την παραγωγή σπιτικής και ειδικά αρωματισμένης μπύρας. Η ιδέα για να πωλούν ελληνική μπύρα online, έπεσε στο τραπέζι το 2013.
Σχολιάστε