Μια ομάδα μηχανικών σχεδίασε ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 2.400 άτομα σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή προς τον Άλφα Κενταύρου, το αστρικό σύστημα που βρίσκεται ... Περισσότερα

Μηχανικοί σχεδίασαν διαστημόπλοιο που θα μπορούσε να μεταφέρει 2.400 άτομα προς το κοντινότερο αστρικό σύστημα

Epilogestv

Epilogestv

Μια ομάδα μηχανικών σχεδίασε ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 2.400 άτομα σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή προς τον Άλφα Κενταύρου, το αστρικό σύστημα που βρίσκεται πλησιέστερα στο δικό μας. Το σκάφος, που ονομάζεται Chrysalis, θα πρέπει να διανύσει 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα σε περίπου 400 χρόνια, σύμφωνα με τους μηχανικούς που το σχεδίασαν.

Το Chrysalis θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλές γενιές ανθρώπων έως ότου εισέλθει στο σύστημα του Άλφα Κενταύρου, όπου θα μπορούσε να μεταφέρει επιβάτες στην επιφάνεια του πλανήτη Proxima Centauri b, ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη, που θεωρείται δυνητικά κατοικήσιμος.

Το ταξίδι και η αποστολή

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το ταξίδι των 40 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων θα διαρκούσε περίπου 400 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι επιβάτες θα γεννηθούν, θα ζήσουν και θα πεθάνουν στο σκάφος, χωρίς να δουν ποτέ τον τελικό προορισμό. Το σχέδιο κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Project Hyperion Design Competition, που προσκάλεσε ομάδες να οραματιστούν και να σχεδιάσουν υποθετικά διαστημόπλοια πολλαπλών γενεών για μακρινά διαστρικά ταξίδια.

Η ζωή στο Chrysalis

Πριν από την επιβίβαση, οι πρώτες γενιές θα πρέπει να ζήσουν σε απομόνωση στην Ανταρκτική για 70 έως 80 χρόνια, ώστε να προσαρμοστούν ψυχολογικά στις συνθήκες της αποστολής. Το σκάφος, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσα σε 20 με 25 χρόνια, διατηρεί τεχνητή βαρύτητα μέσω συνεχούς περιστροφής. Είναι δομημένο σαν ρωσική μπάμπουσκα, με πολλαπλά επίπεδα να περιβάλλουν έναν κεντρικό πυρήνα.

  • Ο κεντρικός πυρήνας φιλοξενεί τα διαστημικά σκάφη για προσσελήνωση στον Proxima Centauri b και τον επικοινωνιακό εξοπλισμό.
  • Το πρώτο εσωτερικό επίπεδο είναι αφιερωμένο στην παραγωγή τροφίμων: καλλιέργεια φυτών, μυκήτων, μικροβίων, εντόμων και ζώων, σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Περιλαμβάνει και τροπικά ή βόρεια δάση για διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Το δεύτερο επίπεδο διαθέτει κοινόχρηστους χώρους όπως πάρκα, σχολεία, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες.
  • Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει τις οικιστικές μονάδες με συστήματα ανακύκλωσης αέρα και θερμικής ανταλλαγής.
  • Το τέταρτο επίπεδο είναι ο χώρος εργασίας: ανακύκλωση, φαρμακευτική, παραγωγή εξαρτημάτων και άλλες βιομηχανίες.
  • Το πέμπτο και εξωτερικότερο επίπεδο χρησιμεύει ως αποθήκη για υλικά, εξοπλισμό και μηχανήματα, και θα μπορούσε να λειτουργεί αποκλειστικά με ρομπότ.

Πληθυσμιακός έλεγχος και διακυβέρνηση

Οι γεννήσεις στο Chrysalis θα είναι προγραμματισμένες ώστε να διατηρείται ένας βιώσιμος πληθυσμός, περίπου 1.500 ατόμων, κάτω από τη μέγιστη χωρητικότητα των 2.400. Η διακυβέρνηση του διαστημοπλοίου θα γίνεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του κοινωνικού συστήματος, η μετάδοση γνώσης μεταξύ γενεών και η συνολική εποπτεία των πολύπλοκων διαδικασιών του Chrysalis.

Υποθετικό αλλά διδακτικό σχέδιο

Παρόλο που το σχέδιο είναι καθαρά θεωρητικό- καθώς βασίζεται σε τεχνολογίες όπως οι εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί- προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη μελλοντική εξέλιξη των διαστημικών αποστολών. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού εξήρε το σχέδιο για την «οργανική συνοχή σε επίπεδο συστήματος και τον καινοτόμο σχεδιασμό της αρθρωτής δομής του οικοτόπου». Η νικήτρια ομάδα των πέντε ερευνητών έλαβε χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 δολαρίων.

Advertisement
MEGA

πηγή ertnews.gr

Φωτογραφία: Giacomo Infelise, Veronica Magli, Guido Sbrogio’, Nevenka Martinello, Federica Chiara Serpe


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 7:52 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Σχολιάστε

δεκαέξι − δεκατρία =