Σε αντίθεση με την Ελλάδα, χώρες όπως η Ιταλία (-1,5%), η Ισπανία (-1,2%) και η Γαλλία (-1,1%) κατέγραψαν πτώση προσφοράς,

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σημάδια «κόπωσης» στις αγορές της Νότιας Ευρώπης

Epiloges Press

Epiloges Press

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, με τις διαθέσιμες καταχωρίσεις να φθάνουν τα 4,15 εκατομμύρια (+2,8% σε ετήσια βάση). Mάλιστα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7,7%, αγγίζοντας τα 61,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 3%.

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή καταγραφή της AirDNA η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεχώρισε, αφού η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, η ζήτηση διαμορφώθηκε ακόμη υψηλότερα με άνοδο 7,5%, ενώ η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 2%.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, χώρες όπως η Ιταλία (-1,5%), η Ισπανία (-1,2%) και η Γαλλία (-1,1%) κατέγραψαν πτώση προσφοράς, με εξαίρεση επιμέρους περιοχές που εμφάνισαν μικρές αυξήσεις.

Τα πολυτελή ακίνητα

Η AirDNA καταγράφει ενίσχυση της ζήτησης κυρίως στην κατηγορία των luxury (+14%) και upscale (+9%) καταλυμάτων, με την Ευρώπη να αναδεικνύει νέες αγορές όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

«Η Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία σε βίλες και πολυτελείς κατοικίες, επωφελείται από αυτήν τη διεθνή τάση, καθώς προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος που αναζητούν αναβαθμισμένες εμπειρίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι προοπτικές

Οι προκρατήσεις στην Ευρώπη δείχνουν ισχυρή δυναμική και για τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 10%, ενώ για τον Οκτώβριο κατά 13%. Αντιθέτως, ο Νοέμβριος δείχνει επιβράδυνση με μόλις +2%, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει συγκράτηση της ζήτησης ενόψει χειμώνα.

Νέοι «προορισμοί»

Σύμφωνα με όσα έχει καταδείξει έτερη έρευνα της ΑirDNA οι λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης καταγράφουν ραγδαία άνοδο, υποδηλώνοντας στροφή των ταξιδιωτών προς εναλλακτικές, λιγότερο κορεσμένες και πιο οικονομικές περιοχές.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Κροατία παρουσίασαν σημαντική αύξηση στη ζήτηση. Ειδικά στην Κροατία, η προσφορά μειώθηκε κατά 0,8%, αλλά η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,7%, οδηγώντας σε αύξηση της πληρότητας κατά 10,6%. Αντίστοιχα, η Πολωνία και η Τσεχία είδαν τη ζήτηση να εκτοξεύεται άνω του 15%.

Advertisement
MEGA

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση της Νορβηγίας, η οποία κατέγραψε αύξηση 27% στη ζήτηση, της Λιθουανίας και της Εσθονίας με αυξήσεις μεταξύ 20-30% για κρατήσεις του Αυγούστου.

Πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς

Όπως αναφέρεται η εντυπωσιακή ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη -και ειδικά στην Ελλάδα- έχει αναπόφευκτα ανοίξει τη συζήτηση γύρω από τις ρυθμίσεις και το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Σε πολλές χώρες, οι τοπικές αρχές έχουν εισαγάγει κανόνες που αφορούν τη διάρκεια των μισθώσεων, τη φορολόγηση ή την καταγραφή των ακινήτων, επιχειρώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες των κατοίκων, των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση είναι έντονη, καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση έχει εξελιχθεί σε βασικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, δημιουργώντας όμως και προβληματισμούς γύρω από θέματα όπως η στεγαστική πίεση στα μεγάλα αστικά κέντρα ή οι ίσοι όροι ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

20/02/26 11:36 μμ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

20/02/26 11:33 μμ

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR

20/02/26 11:32 μμ

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR”

Σχολιάστε

1 × πέντε =