Το έργο, Great Sea Interconnector (GSI), παραμένει υψίστης πολιτικής και στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η Άννα Κάιζα

Κομισιόν για GSI: Παραμένει υψίστης πολιτικής και στρατηγικής σημασίας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Το έργο, Great Sea Interconnector (GSI), παραμένει υψίστης πολιτικής και στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάνουμε ό,τι είναι εντός των δυνατοτήτων μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο θα υλοποιηθεί», δήλωσε η Άννα Κάιζα, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας από τις Βρυξέλλες.

Η ίδια, σε ερώτηση που δέχθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε τους λογούς που είναι σημαντικό το έργο για την Επιτροπή λέγοντας πως «είναι απολύτως κρίσιμο για να μπει ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου» και επιπλέον «μόλις υλοποιηθεί, θα επιτρέψει την ενσωμάτωση αυξημένων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των εταιρειών και των καταναλωτών στην περιοχή».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση η κυρία Κάιζα τόνισε ότι έχει περάσει όλα τα απαραίτητα στάδια που απαιτούνται για να πάρει το πράσινο φως και για το λόγο αυτό η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους για την υλοποίησή του. Όπως είπε, «έχει το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και έχει λάβει χρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια από διάφορους μηχανισμούς μας» και «προτού αυτό το έργο γίνει επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ, έχει περάσει από αρκετά αυστηρό έλεγχο από την Επιτροπή, από τους φορείς του έργου, διότι φυσικά πρέπει να αποδεικνύει την οικονομική του βιωσιμότητα. Το έργο αυτό υλοποιείται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια και θα θέλαμε να δούμε την ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε σε επαφή με τον φορέα υλοποίησης, με τις ρυθμιστικές αρχές, με τις εθνικές αρχές, και φυσικά καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» προκειμένου «πραγματικά για να βάλουμε τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να κάνουμε κάτι πολύ, πολύ συγκεκριμένο για να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στην περιοχή».

Advertisement
MEGA

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το έργο, γεγονός που έκανε γνωστό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως «είμαστε ενήμεροι για την έναρξη έρευνας από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Δημόσιου Εισαγγελέα (EPPO) και δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε για το ζήτημα αυτό», «πρόκειται για εξελισσόμενες διαδικασίες, οπότε δεν θα τις σχολιάσουμε με κανέναν τρόπο».

Τέλος, αναφορικά με τα χρονοδιάγραμμα και αν θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω και της έρευνας, η κυρία Κάιζα τόνισε ότι «πρόκειται για Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή», και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε από όλα τα μέρη να δεσμευτούν για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου, διότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση είναι εις βάρος των εμπλεκομένων μερών, και ειδικά της Κύπρου, η οποία είναι ο κύριος ωφελούμενος του έργου αυτού».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου με Σερραίους εκθέτες στην ΔΕΘ - φωτο

06/09/25 9:43 μμ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου με Σερραίους εκθέτες στην ΔΕΘ – φωτο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου

06/09/25 9:17 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε το Περίπτερό του στην 89η ΔΕΘ

06/09/25 8:50 μμ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε το Περίπτερό του στην 89η ΔΕΘ

Κοινή Εκδήλωση ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΕΑΤ:  «Η Στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας – Η Κοινωνική Συνοχή στην Πράξη»

06/09/25 8:42 μμ

Κοινή Εκδήλωση ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΕΑΤ:  «Η Στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας – Η Κοινωνική Συνοχή στην Πράξη»

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη του εισοδήματος ως ανάχωμα στην ακρίβεια

06/09/25 8:28 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές κατά 2 μονάδες για όλους

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη 89η ΔΕΘ

06/09/25 8:19 μμ

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη 89η ΔΕΘ

Ακμή: Είναι αλήθεια ότι την επιδεινώνουν τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά; Τι απαντά μία ειδικός

06/09/25 8:18 μμ

Ακμή: Είναι αλήθεια ότι την επιδεινώνουν τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά; Τι απαντά μία ειδικός

Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις στα παράνομα καπνικά προϊόντα - Μειώθηκε το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα

06/09/25 8:17 μμ

Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις στα παράνομα καπνικά προϊόντα – Μειώθηκε το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι έξω από το Βελλίδειο – Δείτε βίντεο

06/09/25 8:15 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι έξω από το Βελλίδειο – Δείτε βίντεο

Πάρκινσον: Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζει μελέτη

06/09/25 8:13 μμ

Πάρκινσον: Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζει μελέτη

Δ. Κουτσούμπας: Στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαντάμε με ένταση της ταξικής πάλης

06/09/25 8:11 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαντάμε με ένταση της ταξικής πάλης

Ερευνητές δημιούργησαν συνθετική πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να απομακρύνει επιβλαβή κύτταρα

06/09/25 8:10 μμ

Ερευνητές δημιούργησαν συνθετική πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να απομακρύνει επιβλαβή κύτταρα

Σχολιάστε

1 × τρία =