Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν σοβαρά την υγεία του πληθυσμού

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία-Εκδήλωση του ΙΣΘ

Epilogestv

Epilogestv

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν σοβαρά την υγεία του πληθυσμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα, επισήμαναν ειδικοί σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ, με θέμα «Περιβάλλον και υγεία. Επιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία».

Advertisement
 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 2018 σημειώθηκαν 400.000 θάνατοι στην Ευρώπη εξαιτίας μικροσωματιδίων, ενώ το 2023 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιανουάριο του 2025, το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων στις 20 από τις 31 ημέρες του μήνα. Παλιότερη μελέτη σε 300.000 ιατρικούς φακέλους στη Θεσσαλονίκη είχε ήδη συνδέσει τον συνδυασμό ρύπων με αυξημένα περιστατικά θανάτων από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Περιβάλλοντος Τμήμα Γεωλογίας Θεόδωρος Καρακώστας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας Κατερίνα Μανίκα, η καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας Θεοδώρα Παπαμήτσου, ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος Δρόσος Τσαβλής.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Φυματιολογίας Κατερίνα Μανίκα ανέδειξε τη στενή σχέση του αναπνευστικού συστήματος με το περιβάλλον, τονίζοντας ότι οι πνεύμονες, με επιφάνεια κυψελίδων που αγγίζει τα 70 τ.μ., αποτελούν πύλη εισόδου όχι μόνο οξυγόνου αλλά και ρύπων, μικροβίων και αλλεργιογόνων.

Όπως είπε, αυτό εξηγεί την εμφάνιση λοιμώξεων όπως η φυματίωση ή η COVID-19, αλλά και παθήσεων όπως το άσθμα και η ΧΑΠ. Η κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε, αυξάνει τη θνητότητα από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα ενώ φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες ευνοούν υδατογενείς λοιμώξεις και η άνοδος της θερμοκρασίας διευκολύνει την εξάπλωση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός.

Στις επιπτώσεις στο έμβρυο και τον ανθρώπινο οργανισμό στάθηκε η καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας Θεοδώρα Παπαμήτσου, υπογραμμίζοντας ότι μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου εισέρχονται στο αίμα της εγκύου προκαλώντας οξειδωτικό στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης. Τόνισε επίσης ότι οι τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος, όπως φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα, λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες ενώ η ακτινοβολία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης ενέχει κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων. Ως μέτρα προστασίας πρότεινε περιορισμό έκθεσης σε ρύπους, χρήση καθαριστών αέρα, υγιεινή διατροφή και τακτική ιατρική παρακολούθηση ευπαθών ομάδων.

Advertisement
Family Kitchen

Ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Δρόσος Τσαβλής σημείωσε ότι ο αέρας που αναπνέουμε αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την υγεία, με τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι ένας στους οκτώ θανάτους στην Ευρώπη οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος κατέγραψε το 2024 περισσότερους από 311.000 πρόωρους θανάτους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Ο κ. Τσαβλής χαρακτήρισε τη ρύπανση σε συνδυασμό με το θερμικό στρες «θανατηφόρο κοκτέιλ» και υπογράμμισε την ανάγκη δράσης σε τρεις άξονες: ενημέρωση του κοινού, μέτρα από την Πολιτεία και ατομική ευθύνη. Για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πρότεινε ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων, λειτουργία μετρό και αυστηρό έλεγχο της παράνομης στάθμευσης ως βασικά μέτρα μείωσης ρύπων. Σε ατομικό επίπεδο, συμβούλευσε αποφυγή άσκησης σε εξωτερικούς χώρους όταν η ρύπανση είναι υψηλή, χρήση καθαριστών αέρα και συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής από τους ασθενείς.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

17/11/25 9:57 πμ

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ν. Ανδρουλάκης: Τιμούμε εκείνες και εκείνους, που δεν λύγισαν - Κρατάμε ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου

17/11/25 9:50 πμ

Ν. Ανδρουλάκης: Τιμούμε εκείνες και εκείνους, που δεν λύγισαν – Κρατάμε ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου

17/11/25 9:47 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: 84,3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία

Τα τραγούδια που ταυτίστηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου

17/11/25 9:29 πμ

Τα τραγούδια που ταυτίστηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σέρρες- 17 Νοέμβρη 1979: Όταν οι μαθητές στο 4ο Λύκειο Σερρών γιόρταζαν το Πολυτεχνείο στα κάγκελα

17/11/25 9:28 πμ

Σέρρες- 17 Νοέμβρη 1979: Όταν οι μαθητές στο 4ο Λύκειο Σερρών γιόρταζαν το Πολυτεχνείο στα κάγκελα

Πολυτεχνείο: Σε ποιον ανήκει η κεφαλή στο προαύλιο

17/11/25 9:26 πμ

Πολυτεχνείο: Σε ποιον ανήκει η κεφαλή στο προαύλιο

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην περιοχή της Πυλαίας

17/11/25 9:19 πμ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην περιοχή της Πυλαίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ λέει τώρα πως θέλει να έρθουν στο φως τα αρχεία για την υπόθεση Έπστιν

17/11/25 9:14 πμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ λέει τώρα πως θέλει να έρθουν στο φως τα αρχεία για την υπόθεση Έπστιν

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης

17/11/25 9:11 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης

Συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εντός της ημέρας

17/11/25 8:39 πμ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εντός της ημέρας

Ελληνική αποστολή στο Slush, την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση για την καινοτομία

17/11/25 8:15 πμ

Ελληνική αποστολή στο Slush, την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση για την καινοτομία

Αλαφούζος: «Σήμερα έχω μεγαλύτερη δυνατότητα κι εμπειρία να διοικήσω τον Παναθηναϊκό, δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση»

17/11/25 7:50 πμ

Αλαφούζος: «Σήμερα έχω μεγαλύτερη δυνατότητα κι εμπειρία να διοικήσω τον Παναθηναϊκό, δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση»

Σχολιάστε

τρία × 5 =