Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες δασοκομάντος που επιχείρησαν στα δύσκολα πύρινα μέτωπα της Αστούριας.

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

   Στις 21 Αυγούστου 2025 μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος (GFFF), αποτελούμενη από 20 δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Ελευσίνα για να συνδράμει στις σφοδρές πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη στην Αστούριας της Ισπανίας.

Τα έμπειρα στελέχη της 1ης ΕΜΟΔΕ επιβιβάζονται στο C-27 με τελικό προορισμό το Genestoso. Εκεί θα βρεθούν μαζί με τους Ισπανούς συναδέλφους τους για πέντε ημέρες δίνοντας μάχη ώστε να σώσουν το χωριό την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τα πρώτα σπίτια. Επικεφαλής τους ο 28χρονος υποπυραγός, Νικόλαος Παΐσιος, που από την Βορειοδυτική Ισπανία βρέθηκε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας όλη την ελληνική αποστολή και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες δασοκομάντος που επιχείρησαν στα δύσκολα πύρινα μέτωπα της Αστούριας.

   «Ήταν μια στιγμή τιμής και συγκίνησης. Η αναφορά της κ. φον ντερ Λάιεν δεν αφορούσε μόνο εμάς που ήμασταν στην Ισπανία, αλλά όλους τους Έλληνες πυροσβέστες και τους δασοκομάντος των 21 Ειδικών Μονάδων που δίνουν μάχες σε όλη τη χώρα. Την ώρα που μιλάμε, μια άλλη αποστολή της ΕΜΟΔΕ βρίσκεται στην Κορσική, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος προεγκατάστασης. Συνεχίζουμε με αίσθημα καθήκοντος την αποστολή μας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος», αναφέρει ο κ. Παΐσιος μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

   Όπως εξηγεί η αποστολή στην Αστούριας ήταν μια εμπειρία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. «Υψηλές θερμοκρασίες, δυνατοί άνεμοι, πολύ εύφλεκτη βλάστηση και βουνά που έφταναν τα 2000 μέτρα, κάνοντας την πρόσβαση και τον συντονισμό ακόμα πιο δύσκολα», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνους ήταν η ταχύτητα με την οποία εξαπλωνόταν η φωτιά. «Έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα, οργανωμένα και με απόλυτη συγκέντρωση για να προστατεύσουμε τα χωριά και να περιορίσουμε τις ζημιές στο δάσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια οι Έλληνες δασοκομάντος σε πλήρη συντονισμό με τους Ισπανούς έστησαν άμεσα γραμμές άμυνας γύρω από το χωριό προκειμένου να τον προστατεύσουν και να το σώσουν. Οι στιγμές εκείνες όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΟΕ ήταν από τις «πιο κρίσιμες της αποστολής». «Οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια και ξέραμε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για λάθη. Σε πλήρη συντονισμό με τους Ισπανούς, στήσαμε άμεσα γραμμές άμυνας γύρω από το χωριό και ταυτόχρονα μπήκαν στη μάχη τα εναέρια και επίγεια μέσα. Χρησιμοποιήσαμε ακόμα και τη μέθοδο της κατάκαυσης για να δημιουργήσουμε ένα “τείχος” προστασίας. Δουλέψαμε ασταμάτητα, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, παρότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Η στιγμή που καταλάβαμε ότι το χωριό είχε σωθεί ήταν απερίγραπτη, νιώσαμε τεράστια ανακούφιση και μεγάλη περηφάνια», επισημαίνει ο κ. Παΐσιος.

Advertisement
MEGA

   Όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ισπανία θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη τους αλλά και στην καρδιά τους καθώς όπως σημειώνει ο υποπυραγός, η υποδοχή των Ισπανών τους συγκίνησε πραγματικά. «Οι Ισπανοί συνάδελφοι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, σα να ήμασταν δικοί τους άνθρωποι. Μας έδειξαν εμπιστοσύνη και σεβασμό για τη δουλειά μας. Οι κάτοικοι δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς μας ευχαριστούσαν, πολλοί με δάκρυα στα μάτια. Αυτές οι στιγμές σου μένουν μέσα σου και σου δίνουν δύναμη να συνεχίζεις», σημειώνει.

   Αναφορικά με τις μεθόδους που ανέπτυξαν και τις ομοιότητες που εντόπισαν στις συνθήκες σε Ελλάδα και Ισπανία ο κ. Παΐσιος τονίζει ότι υπήρχαν αρκετές ομοιότητες ενώ υπογραμμίζει ότι οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις τους έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο. «Και στις δύο χώρες η φωτιά εκμεταλλεύεται τον άνεμο και τις πλαγιές για να εξαπλωθεί γρήγορα. Το τοπίο και η βλάστηση ήταν πολύ κοντά σε αυτό που συναντάμε στην Ελλάδα, κάτι που μας βοήθησε. Χρησιμοποιήσαμε τις γνωστές μεθόδους: αντιπυρικές ζώνες, κατάκαυση, εναέριες ρίψεις και φυσικά τις επίγειες επιχειρήσεις. Οι Ισπανοί κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και αυτό έκανε τη συνεργασία μας πιο εύκολη. Είναι φανερό ότι οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μάς έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο», εξηγεί.

   Τέλος ο κ. Παΐσιος επισημαίνει ότι οι φωτιές στο πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει καθώς έχουν γίνει πιο έντονες και πιο απρόβλεπτες.

   «Είναι πιο έντονες, εξαπλώνονται πιο γρήγορα και είναι πιο απρόβλεπτες από παλιά. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά, με αποτέλεσμα η αντιπυρική περίοδος να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει φωτιές που απειλούν πολύ πιο άμεσα τις κοινότητες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι κοινές ασκήσεις· μόνο έτσι βελτιώνουμε συνεχώς την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά μας», καταλήγει.

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

13/09/25 12:35 μμ

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

«Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε» δηλώνει η χήρα του Τσάρλι Κερκ

13/09/25 12:30 μμ

 Χήρα Τσάρλι Κερκ: «Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

13/09/25 12:22 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

13/09/25 11:47 πμ

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

Εφάπαξ: Πότε βγαίνει, πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

13/09/25 11:42 πμ

Εφάπαξ: Πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

13/09/25 11:29 πμ

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα - video

13/09/25 11:02 πμ

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα – video

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

13/09/25 10:52 πμ

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

13/09/25 10:37 πμ

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

13/09/25 10:32 πμ

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

13/09/25 9:28 πμ

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του - Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

13/09/25 10:22 πμ

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του – Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

Σχολιάστε

δεκαεννιά + δυο =