Η αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με σημαντική συμμετοχή πολιτών

Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ - Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας απο τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού

Epilogestv

Epilogestv

Η αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με σημαντική συμμετοχή πολιτών ήδη από το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου.

Advertisement
 

Επίσης, ο μεγάλος όγκος κλήσεων για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του ΕΣΥ στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών «1566», που τεθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου και μέσω των πυλών finddoctors.gov.gr και My Health App αποδεικνύει την τεράστια απήχηση και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες για το νέο σύστημα το οποίο ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό.

Αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας

Η διαδικασία της αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, έχει στόχο να αποτυπώσει το επίπεδο ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, να εντοπίσει αδυναμίες και να δρομολογήσει βελτιώσεις.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου παρουσιάστηκαν σήμερα από τους υπουργούς Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ειδικότερα, απεστάλησαν 79.237 SMS με ερωτήσεις σε ισάριθμους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε 111 νοσοκομεία και 631 κλινικές. Από αυτά τα SMS, απαντήθηκαν τα 14.800, δηλαδή ποσοστό 19%.

Ο γενικός μέσος όρος ικανοποίησης των πολιτών βρίσκεται στο 4,04/5.

Το 92% των ασθενών δήλωσαν ότι βρήκαν τον γιατρό που χρειάζονταν και το 91% έλαβε σαφείς οδηγίες από το προσωπικό κατά το εξιτήριο.

Η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων του νοσοκομείου λαμβάνει ποσοστό 78%.

Χαμηλά βρίσκονται τα ποσοστά ικανοποίησης των νοσηλευομένων που αφορούν στην επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού (61%).

Χαμηλή βαθμολογία συγκέντρωσαν η ικανοποίηση των ασθενών που αφορά στην επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού (61%), οι τομείς της σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης, αλλά και η ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους.

Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν συμπεράσματα, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική.

Σχετικά με τη χαμηλή βαθμολογία που έλαβε η ενημέρωση από το προσωπικό των νοσοκομείων για τα δικαιώματά των ασθενών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών στη δημιουργία γραφείων ενημέρωσης σε όλα τα νοσοκομεία. «Ασφαλώς υπάρχουν δυσκολίες, ασφαλώς χρειάζονται βελτιώσεις. Αλλά η εικόνα είναι ξεκάθαρη: το ΕΣΥ δεν καταρρέει».

Στην αξιολόγηση συμμετέχουν ασθενείς, που διαβιούν μόνιμα (με ενεργό ΑΜΚΑ) εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ πρέπει έχουν συμπληρώσει χρόνο νοσηλείας τουλάχιστον μία ημέρα σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ κατά το χρόνο έκδοσης του εξιτηρίου και να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης το αργότερο έως την ημερομηνία έκδοσης του εξιτηρίου από νοσοκομείο του ΕΣΥ

Μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του εξιτηρίου από το Νοσοκομείο αποστέλλεται σε κάθε ενδιαφερόμενο νοσηλευθέντα ασθενή γραπτό μήνυμα (SMS), στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχει καταχωρηθεί από τον ασθενή στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης.

Οι ερωτήσεις είναι 35, ο χρόνος συμπλήρωσης είναι τα 3 λεπτά και το sms παραμένει ενεργοποιημένο για επτά ημέρες μετά την αποστολή του.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σφη διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας.

Advertisement

1566, finddoctors.gov.gr και My Health App

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από τα τηλεφωνικά κέντρα της γραμμής «1566», καταγράφηκαν περισσότερες από 600.000 κλήσεις πολιτών και κλείστηκαν 200.000 ραντεβού.

Επίσης σε 127 νοσοκομεία, προστέθηκαν 7 εκατ. ραντεβού και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα.

«Καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με αισθητή μείωση του χρόνου αναμονής, παρά τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο κλήσεων, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται ότι το «1566», που είναι ενεργό από τον Ιούλιο συγκεντρώνει όλη την πληροφόρηση για θέματα Υγείας σε έναν ενιαίο αριθμό. Μέσω του «1566» ο πολίτης κλείνει ραντεβού σε νοσοκομείο ή σε γιατρό για ηλεκτρονική συνταγοράφηση, για προσωπικό γιατρό, για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις, να πληροφορηθεί σε ποιο φαρμακείο πλησίον του θα βρει το φάρμακο που έχει ανάγκη, πώς θα παραλάβει τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στο σπίτι του, για προληπτικά προγράμματα δημόσια υγείας, για πρόγραμμα εμβολιασμών και οτιδήποτε άλλο αφορά υπηρεσία Υγείας.

Όλα τα δημόσια νοσοκομεία εντάχθηκαν στο ενοποιημένο σύστημα ψηφιακών ραντεβού του ΕΣΥ, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μπαπέ στην αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης για το αποψινό ματς με τη Σίτι (p)

10/12/25 5:02 μμ

Ο Μπαπέ στην αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης για το αποψινό ματς με τη Σίτι (p)

Λαμία: Νέος αποκλεισμός στον Μπράλο για μία ώρα

10/12/25 4:56 μμ

Λαμία: Νέος αποκλεισμός στον Μπράλο για μία ώρα

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με αμερικανικές εταιρείες και φορείς της τουριστικής αγοράς των ΗΠΑ

10/12/25 4:54 μμ

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με αμερικανικές εταιρείες και φορείς της τουριστικής αγοράς των ΗΠΑ

Σ. Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο προϋπολογισμός του 2026 δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και επικίνδυνη πολιτική της»

10/12/25 4:51 μμ

Σ. Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο προϋπολογισμός του 2026 δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και επικίνδυνη πολιτική της»

Μαρόκο: Στους 22 οι νεκροί από την κατάρρευση δύο κτιρίων στην πόλη Φεζ -- Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ρωγμές στα κτίρια αρκετό καιρό πριν σημειωθεί το δυστύχημα

10/12/25 4:47 μμ

Μαρόκο: Στους 22 οι νεκροί από την κατάρρευση δύο κτιρίων στην πόλη Φεζ — Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ρωγμές στα κτίρια αρκετό καιρό πριν σημειωθεί το δυστύχημα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12/12 από τους αγροτοκτηνοτρόφους

10/12/25 4:43 μμ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12/12 από τους αγροτοκτηνοτρόφους

Δ. Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών – Κριτήριο της δράσης του ΚΚΕ είναι να βγει ο λαός στο προσκήνιο με τους αγώνες του

10/12/25 4:38 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών – Κριτήριο της δράσης του ΚΚΕ είναι να βγει ο λαός στο προσκήνιο με τους αγώνες του

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

10/12/25 4:29 μμ

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία

10/12/25 4:25 μμ

Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία

David Lynch - “Truths Be Told” στο Half Note Jazz Club

10/12/25 3:17 μμ

David Lynch – “Truths Be Told” στο Half Note Jazz Club

Κ.Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο με περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη εξωστρέφεια

10/12/25 2:56 μμ

Κ.Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο με περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη εξωστρέφεια

Δ. Μιχαηλίδου: Νωρίτερα θα καταβληθούν τα επιδόματα εφέτος τα Χριστούγεννα - Μόνιμη η δυνατότητα προπληρωμής το Πάσχα και τα Χριστούγεννα από το 2026

10/12/25 3:16 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Νωρίτερα θα καταβληθούν τα επιδόματα εφέτος τα Χριστούγεννα – Μόνιμη η δυνατότητα προπληρωμής το Πάσχα και τα Χριστούγεννα από το 2026

Σχολιάστε

2 × τέσσερα =