Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση τσιγάρων στη Δυτική Ευρώπη, με τον μέσο Έλληνα να καπνίζει διπλάσια από τον Γερμανό

Παραμένει ισχυρή η καπνιστική κουλτούρα στην Ελλάδα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τη δυσάρεστη πρωτιά με την μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων κατά κεφαλήν στη Δυτική Ευρώπη και την τρίτη σε ποσοστό ημερήσιων καπνιστών στον ΟΟΣΑ (27,3%) κατέχει η χώρα μας, με τον μέσο Έλληνα να καπνίζει διπλάσια τσιγάρα από έναν Γερμανό ή Γάλλο και πενταπλάσια από έναν Νορβηγό.

Advertisement
 

Αυτό επισήμανε ο Θωμάς Ζέγκος, MD, MSc, PhD, επιμελητής Β΄ Καρδιολογίας στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ, στην τοποθέτησή του στο φετινό διήμερο συνέδριο-έκθεση PHARMA point 2025, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ρίχνει σήμερα αυλαία. Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή θα επηρεάσει τη φαρμακευτική φροντίδα και κεντρικό θέμα είναι: «25 χρόνια PHARMA point: Με τη Sophia του χθες… οραματιζόμαστε το μέλλον».

         Σημειώνοντας ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν «φως στο τούνελ», ο κ. Ζέγκος εξήγησε ότι η διάδοση του καπνίσματος μειώνεται κατά 28% και η πρόθεση διακοπής αυξάνεται ραγδαία, κυρίως στους νέους, με πάνω από 40% να δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν. Και πλέον, όπως τόνισε, το ερώτημα δεν είναι πια «αν», αλλά «πώς».

   Το κάπνισμα σκοτώνει… κυριολεκτικά

         Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος, με τα 5 εκατ. από άμεση χρήση και 600.000 από παθητικό κάπνισμα. «Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, οι θάνατοι αυτοί μπορεί να ξεπεράσουν τα 8 εκατ. μέχρι το 2030», επισήμανε με προβληματισμό.

         Λέγοντας ότι η διακοπή δεν είναι ζήτημα θέλησης, αλλά είναι υπόθεση επιστήμης, ο ίδιος εξήγησε ότι πολλοί προσπαθούν να διακόψουν μόνοι τους, όμως η εμπειρία δείχνει πως ακόμη και περιορισμένη χρήση -πχ 5 τσιγάρα για τρεις ημέρες- δεν είναι αρκετή. «Η επιστημονικά υποστηριζόμενη θεραπεία είναι αυτή που αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες επιτυχίας», τόνισε.

Advertisement
MEGA

   Οι επιλογές: Από τα υποκατάστατα στη στοχευμένη θεραπεία

         Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι τσίχλες, επιθέματα και σπρέι που απελευθερώνουν νικοτίνη ελεγχόμενα, μειώνοντας σταδιακά τα συμπτώματα στέρησης, φάρμακα για το ΚΝΣ, bupropion: ενισχύει νευροδιαβιβαστές, περιορίζει την επιθυμία για κάπνισμα, varenicline & Cytisine (Κυτισινική) που δρουν στους ίδιους εγκεφαλικούς υποδοχείς με τη νικοτίνη, αλλά αντί να ενισχύουν την εξάρτηση, την εκτοπίζουν.

Advertisement
ΔΕΗ

         «Η κυτισινική είναι φυτικής προέλευσης, ασφαλής και αποτελεσματική, με σύντομη θεραπευτική διάρκεια μόλις 25 ημερών. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα στέρησης, μειώνει την ανταμοιβή από το κάπνισμα και βοηθά στην “επαναφορά” των υποδοχέων σε φυσιολογική λειτουργία», τόνισε εμφατικά.

   Η επιστήμη έχει τη λύση, αρκεί να την αξιοποιήσουμε

         Η κυτισινική, σύμφωνα με τον κ. Ζέγκο, προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Διακοπή Καπνίσματος (ENSP), ενώ κυκλοφορεί ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

         «Σε μια χώρα όπου η καπνιστική κουλτούρα παραμένει ισχυρή, αλλά η διάθεση για αλλαγή αυξάνεται, η πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια, είναι προτεραιότητα υγείας», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το κάπνισμα είναι χρόνια νόσος, η διακοπή του, όμως, μπορεί να είναι μια απόφαση ζωής, με τη σωστή υποστήριξη».

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος του μαστού: Αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε νεότερες ηλικίες - Σημαντική μείωση της θνησιμότητας

12/10/25 4:49 μμ

Καρκίνος του μαστού: Αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε νεότερες ηλικίες – Σημαντική μείωση της θνησιμότητας

Χωρίς Ναν ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ

12/10/25 4:47 μμ

Χωρίς Ναν ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ

Παραλία Οφρυνίου: Τραγικό περιστατικό με θύμα τον 51χρονο Τάσο Πασχαλίδη

12/10/25 4:44 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Τραγικό περιστατικό με θύμα τον 51χρονο Τάσο Πασχαλίδη

Ροζ κύμα ελπίδας - Χιλιάδες πολίτες στην πορεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

12/10/25 4:46 μμ

Ροζ κύμα ελπίδας – Χιλιάδες πολίτες στην πορεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα ξεκινήσει νωρίς τη Δευτέρα

12/10/25 4:37 μμ

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα ξεκινήσει νωρίς τη Δευτέρα

Τη μόδα και την τέχνη γεφυρώνει η έκθεση «Viktor&Rolf. Fashion Statements» στην Ατλάντα

12/10/25 4:36 μμ

Τη μόδα και την τέχνη γεφυρώνει η έκθεση «Viktor&Rolf. Fashion Statements» στην Ατλάντα

Το φαρμακείο του αύριο μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς- Επιστήμη, καινοτομία και κοινωνική αποστολή, σε πρώτο πλάνο

12/10/25 4:33 μμ

Το φαρμακείο του αύριο μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς- Επιστήμη, καινοτομία και κοινωνική αποστολή, σε πρώτο πλάνο

Αναβαθμίζονται τα πολιτιστικά κέντρα Ιερισσού, Αρναίας και της Μεγάλης Παναγιάς στον Δήμο Αριστοτέλη

12/10/25 4:30 μμ

Αναβαθμίζονται τα πολιτιστικά κέντρα Ιερισσού, Αρναίας και της Μεγάλης Παναγιάς στον Δήμο Αριστοτέλη

Η ΑΕΚ έκανε το «2χ2», 93-73 τον Πανιώνιο

12/10/25 4:29 μμ

Η ΑΕΚ έκανε το «2χ2», 93-73 τον Πανιώνιο

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υπερθεματίζει για το «σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα» που ενταφιάζει την προοπτική ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

12/10/25 4:26 μμ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υπερθεματίζει για το «σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα» που ενταφιάζει την προοπτική ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Αντίστροφη μέτρηση στον ΙΜΟ για το Πλαίσιο Net-Zero - «Τρικυμία» στην διαβούλευση πριν από ψηφοφορία ορόσημο για το μέλλον της ναυτιλίας

12/10/25 4:24 μμ

Αντίστροφη μέτρηση στον ΙΜΟ για το Πλαίσιο Net-Zero – «Τρικυμία» στην διαβούλευση πριν από ψηφοφορία ορόσημο για το μέλλον της ναυτιλίας

Διπλάτανος Θέρμου: Οι άνθρωποί του, οι απόδημοι και ο δρόμος που θα τους ενώσει

12/10/25 4:22 μμ

Διπλάτανος Θέρμου: Οι άνθρωποί του, οι απόδημοι και ο δρόμος που θα τους ενώσει

Σχολιάστε

8 + δεκαπέντε =