Οι Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφότου η Χαμάς απελευθέρωσε τουλάχιστον 20 ζωντανούς ομήρους που είχε πιάσει κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023

Οι Παλαιστίνιοι υποδέχονται τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Παλαιστίνιοι έτρεχαν πανευτυχείς να αγκαλιάσουν φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν με βάση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ καθώς αυτοί έφθαναν σήμερα με λεωφορεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφότου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς απελευθέρωσε τουλάχιστον 20 ζωντανούς ομήρους που είχε πιάσει κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα.

Advertisement
 

Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 250 Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για φόνο και άλλα σοβαρά εγκλήματα καθώς και 1.700 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, 22 Παλαιστίνιους ανήλικους και τις σορούς 360 μαχητών.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από το Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, περιμένοντας την άφιξη των απελευθερωθέντων κρατουμένων, ορισμένοι ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και άλλοι κρατώντας φωτογραφίες των συγγενών τους.

Συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της, μία γυναίκα που ζήτησε να αναφερθεί ως Ουμ Άχμεντ είπε πως παρά τη χαρά της για την απελευθέρωση των κρατουμένων, εξακολουθεί να έχει «ανάμεικτα συναισθήματα» για τη σημερινή ημέρα.

«Είμαι χαρούμενη για τους γιους μας που απελευθερώνονται, αλλά εξακολουθούμε να πονάμε για όλους εκείνους που σκοτώθηκαν από την κατοχική δύναμη, και για όλη την καταστροφή στη Γάζα», είπε στο Ρόιτερς μέσω ηχητικού μηνύματος.

Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν έφθασαν με λεωφορεία, με ορισμένους από αυτούς να προβάλλουν στα παράθυρα, σχηματίζοντας με τα χέρια το σήμα της νίκης (V). Θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, μια δωδεκαριά ένοπλοι με μαύρα ρούχα, μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, έφθασαν στο νοσοκομείο όπου είχε στηθεί μια σκηνή και είχαν τοποθετηθεί καρέκλες για το καλωσόρισμα των κρατουμένων. Από μεγάφωνα ακούγονταν εορταστικά τραγούδια για την παλαιστινιακή εθνική υπόθεση.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως 154 κρατούμενοι απελάθηκαν επίσης στην Αίγυπτο.

Advertisement
MEGA

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ο Σάμερ Χαλαμπέγια, ένας γιατρός που απελευθερώθηκε από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή για σχεδιασμό επίθεσης που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός αξιωματικός, δήλωσε πως οι κρατούμενοι έμαθαν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι πολύ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Ελπίζουμε ότι όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι», είπε στο Ρόιτερς, δίπλα στη μητέρα του που είχε δάκρυα στα μάτια.

Advertisement
Babis

Ο Μοχάμαντ αλ Χατίμπ, που πέρασε 20 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή για τον θάνατο τριών Ισραηλινών, είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα ξανασυναντούσε σύντομα την οικογένειά του στη Βηθλεέμ. Είχε δει για τελευταία φορά τα δύο κορίτσια και τα δύο αγόρια του όταν τον επισκέφθηκαν πριν από 30 μήνες, είπε.

«Είχαμε πάντα ελπίδα, γι΄αυτό συνεχίσαμε να είμαστε σταθεροί», είπε ο Χατίμπ στο Ρόιτερς.

Ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν δεν περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι διοικητές της Χαμάς ή εξέχουσες μορφές άλλων παρατάξεων, με αποτέλεσμα συγγενείς κρατουμένων να λένε πως η συμφωνία δεν πηγαίνει αρκετά μακριά.

Η Τάλα αλ Μπαργούτι, κόρη του Αμπντάλα αλ Μπαργούτι, ενός μαχητή της Χαμάς που καταδικάστηκε σε 67 φορές ισόβια το 2004, είπε πως η συμφωνία άφησε «βαθύ πόνο και ερωτήματα που δεν θα τελειώσουν».

Η συμφωνία «θυσίασε εκείνους που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην αντίσταση και έβαλε τέλος στις ελπίδες για την απελευθέρωσή τους», έγραψε στο Facebook. Ο πατέρας της φυλακίστηκε για ανάμιξη σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας το 2001 και το 2002 που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες Ισραηλινοί.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται αξιοπιστία, σοβαρότητα και αλλαγές

13/10/25 11:10 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται αξιοπιστία, σοβαρότητα και αλλαγές

Γαλλία: Ο Νικολά Σαρκοζί θα φυλακιστεί στις 21 Οκτωβρίου

13/10/25 11:03 μμ

Γαλλία: Ο Νικολά Σαρκοζί θα φυλακιστεί στις 21 Οκτωβρίου

Τραμπ: Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Γάζας

13/10/25 10:58 μμ

Τραμπ: Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Γάζας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Οκτωβρίου

13/10/25 10:10 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Οκτωβρίου

Το πρώτο Νοσοκομείο Σερρών

13/10/25 10:08 μμ

Το πρώτο Νοσοκομείο Σερρών- Ιούλιος 1796

Συνταγή για Μουσταλευριά

13/10/25 9:49 μμ

Συνταγή για Μουσταλευριά

Σέρρες: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη των τριών συχνότερων μορφών καρκίνου του πεπτικού - video

13/10/25 9:47 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα για την πρόληψη των τριών συχνότερων μορφών καρκίνου του πεπτικού – video

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα «Μπεκιάρεια 2025» - video

13/10/25 9:28 μμ

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα «Μπεκιάρεια 2025» – video

Λευκή νύχτα: Πλημμύρισε από κόσμο το κέντρο των Σερρών - video

13/10/25 9:18 μμ

Λευκή νύχτα: Πλημμύρισε από κόσμο το κέντρο των Σερρών – video

Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Πρέπει να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του Άγνωστου Στρατιώτη"

13/10/25 9:02 μμ

Μητσοτάκης σε Τασούλα: “Πρέπει να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του Άγνωστου Στρατιώτη”

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 14 Οκτωβρίου - Οι διεκδικήσεις

13/10/25 8:50 μμ

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 14 Οκτωβρίου – Οι διεκδικήσεις

Αγιασμός στη Θρακική Εστία Σερρών - video

13/10/25 8:38 μμ

Αγιασμός στη Θρακική Εστία Σερρών – video

Σχολιάστε

3 × 3 =