Ενημερωτική εκδήλωση για τα επικείμενα από 01/01/2026 πρόστιμα του ΓΕΜΗ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο.

Σημαντική ενημέρωση για τα επικείμενα πρόστιμα του ΓΕΜΗ σε εσπερίδα του Επιμελητηρίου Σερρών

Epiloges Press

Epiloges Press

Με πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστική συμμετοχή επιχειρηματίες, λογιστές, δικηγόροι, φοροτεχνικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση για τις επικείμενες από 01/01/2026 διοικητικές κυρώσεις  (πρόστιμα) του Γ.Ε.ΜΗ. που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025 στο Επιμελητήριο.

Advertisement
 

Εκ μέρους του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, κου Αθανάσιου Μαλλιαρά και του Διοικητικού Συμβουλίου χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Παπουτσής και ο Γενικός Γραμματέας, Βασίλης Μαντζαρούδης τονίζοντας ότι ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου κάλεσαν, προκειμένου να ενημερώσουν όλους όσο το δυνατόν πιο έγκυρα και έγκαιρα, την πιο κατάλληλη εισηγήτρια, δηλαδή την ίδια την Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και Υπηρεσίας Μιας Στάσης, την κα Ελένη Αθανασάκη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό να μπορέσουν να συμμορφωθούν οι εταιρείες, ώστε να αποφύγουν την επιβολή των προστίμων. 

Σημαντική ενημέρωση για τα επικείμενα πρόστιμα του ΓΕΜΗ σε εσπερίδα του Επιμελητηρίου Σερρών

Advertisement

Εκ μέρους του  Υπουργείου Ανάπτυξης, η κα Αθανασάκη, αφού έκανε μία γρήγορη παρουσίαση της σκοπιμότητας του Γ.Ε.ΜΗ. και της σπουδαιότητάς του ως Εθνικού Μητρώου εμπορικής δημοσιότητας, αναφέρθηκε αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 46982/2025 για τα πρόστιμα, τονίζοντας ότι η επιβολή προστίμων προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο, εφαρμοζόταν ήδη από τα τμήματα των Ανωνύμων Εταιρειών των Περιφερειακών Ενοτήτων και προβλεπόταν ήδη από τον ν. 3419/2005. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι διοικητικές κυρώσεις προς τους μη συνεπείς υπόχρεους αποτελούν ένα μέσο πίεσης για την βελτίωση των δεδομένων του ΓΕΜΗ ως προς τη συνέπεια των υποχρεώσεων δημοσιότητας, τη νομιμότητα των πράξεων, την ορθότητα των στοιχείων που καταχωρίζονται, την πληρότητα των αρχείων που καταχωρίζονται αυτόματα και την τήρηση των προθεσμιών. Είπε ότι η Κ.Υ.Α. θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια, με το πρώτο έως 31/12/2025 να αποτελεί την περίοδο χάριτος, ώστε οι υπόχρεοι να μπορέσουν να κάνουν κάθε καταχώριση που εκκρεμεί, διόρθωση ή διαγραφή, χωρίς να τους επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση (π.χ. να κάνουν εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. οι εταιρείες που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα, να υποβάλουν Οικονομικές Καταστάσεις, να αιτηθούν διορθώσεις, να δημοσιεύσουν πράξεις που εκκρεμούν κ.ά.) Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος αιτηθεί ο ίδιος τη διόρθωση λάθους, πριν διαπιστωθεί παράβαση από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. Ανέπτυξε ακόμα η Προϊσταμένη του Υπουργείου τους τρόπους διαπίστωσης των παραβάσεων και τη διαδικασία επιβολής και βεβαίωσης του προστίμου, στα κριτήρια που έχουν ληφθεί υπόψη όπως το μέγεθος των εταιρειών και ο νομικός τύπος τους, καθώς και το ύψος των προστίμων ανάλογα με το είδος της παράβασης και της επιχείρησης, δείχνοντας πίνακες με στοιχεία και παραδείγματα. Τονίστηκε δε ότι τα πρόστιμα δεν αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. (Ολόκληρη η παρουσίαση της κας Αθανασάκη είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου).

 Ήταν μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου, κατά την οποία έγινε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της εκπροσώπου του Υπουργείου, των συμμετεχόντων και των στελεχών της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου, που κατέδειξε ότι το Γ.Ε.ΜΗ. περνά με την εφαρμογή των προστίμων σε μια καινούργια φάση και με ζητούμενο να μην επιβληθούν αυτά τα πρόστιμα, αρκεί, βέβαια, μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και υπάρχει η σχετική χρονική προθεσμία και δυνατότητα, να συμμορφωθούν οι εταιρείες και να κλείσουν και να διορθωθούν οι υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα, και να ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις που θα λαμβάνουν από το Γ.Ε.ΜΗ. και να επικαιροποιήσουν τα e-mail τους μέσα στην επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του Γ.Ε.ΜΗ. για να ενημερώνονται έγκυρα. 

    Το Επιμελητήριο και οι υπάλληλοι που στελεχώνουν την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. θα είναι στη διάθεσή όλων, σε συνεργασία και με το Υπουργείο, για να παρέχουν στις επιχειρήσεις κάθε υποστήριξη προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης όλων για την τη μη επιβολή προστίμων που μπορούν να αποφευχθούν, με ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια σημεία παραμένουν τα μπλόκα - Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη και Κ. Τσιάρα με αγρότες της Κρήτης

11/12/25 9:24 πμ

Σε ποια σημεία παραμένουν τα μπλόκα – Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη και Κ. Τσιάρα με αγρότες της Κρήτης

Βουλή: Παράταση της προθεσμίας καταβολής της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ του 2025

11/12/25 9:18 πμ

Βουλή: Παράταση της προθεσμίας καταβολής της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ του 2025

«Χάρισε ένα Επιτραπέζιο»: Δράση για τη συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών -Θα επισκευαστούν και θα σταλούν σε ΚΔΑΠ του Δήμου Σερρών και στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα»

11/12/25 9:12 πμ

«Χάρισε ένα Επιτραπέζιο»: Δράση για τη συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών -Θα επισκευαστούν και θα σταλούν σε ΚΔΑΠ του Δήμου Σερρών και στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα»

Υποδοχή ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στον Άγιο Σπυρίδωνα Σερρών - Σερρών Θεολόγος: «Χριστούγεννα σημαίνουν Χριστός, Ναός, Ποτήριο της Ζωής»

11/12/25 9:02 πμ

Υποδοχή ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στον Άγιο Σπυρίδωνα Σερρών – Σερρών Θεολόγος: «Χριστούγεννα σημαίνουν Χριστός, Ναός, Ποτήριο της Ζωής»

Χρίστος Δήμας: Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού

10/12/25 11:35 μμ

Χρίστος Δήμας: Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού

Επίσημη επίσκεψη Κ. Τασούλα στο Μαυροβούνιο

10/12/25 11:56 μμ

Επίσημη επίσκεψη Κ. Τασούλα στο Μαυροβούνιο

"Καλές πιθανότητες" βλέπει η Handelsblatt για εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup

10/12/25 11:55 μμ

“Καλές πιθανότητες” βλέπει η Handelsblatt για εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup

Σέρρες : Πού θα σημειωθεί διακοπή νερού την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

10/12/25 11:36 μμ

Σέρρες: Πού θα σημειωθεί διακοπή νερού την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

Ιαπωνία: Σεισμός μεγέθους 5.7 βαθμών στην επαρχία Χοκάιντο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση

10/12/25 11:54 μμ

Ιαπωνία: Σεισμός μεγέθους 5.7 βαθμών στην επαρχία Χοκάιντο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση

Ο Ν. Ταχιάος για τη διακοπή λειτουργίας του μετρό και την παράδοση της επέκτασης προς Καλαμαριά

10/12/25 11:53 μμ

Ο Ν. Ταχιάος για τη διακοπή λειτουργίας του μετρό και την παράδοση της επέκτασης προς Καλαμαριά

Συνελήφθησαν τρία αδέλφια για εμπόριο προϊόντων «μαϊμού» μέσω διαδικτύου

10/12/25 11:52 μμ

Συνελήφθησαν τρία αδέλφια για εμπόριο προϊόντων «μαϊμού» μέσω διαδικτύου

Πρωτιά και πρόκριση στους «16» για την ΑΕΚ

10/12/25 11:49 μμ

Μπάσκετ: Πρωτιά και πρόκριση στους «16» για την ΑΕΚ

Σχολιάστε

τρία + δεκαεπτά =