Καλεσμένος στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσινγκτον, ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κυριάκος Πιερρακάκης από την Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο»

Epiloges Press

Epiloges Press

Καλεσμένος στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζης με θέμα «Το ελληνικό αναπτυξιακό αφήγημα» (Greece’s Growth Story), που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσινγκτον, ήταν χθες το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και οι δύο πρώην πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ και Τζέφρι Πάιατ. Ο Υπουργός παρουσίασε τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με ρυθμό ανάπτυξης που κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,4%.» 

«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερή, προβλέψιμη και ανοικτή στις επενδύσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα συνέπειας, αξιοπιστίας και μιας μακρόχρονης μεταρρυθμιστικής ατζέντας», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, «η Ελλάδα δεν έχει απλά επιστρέψει. Είναι πλέον ανοικτή σε επενδύσεις και ευκαιρίες. Έχει αλλάξει σελίδα και αποτελεί παράδειγμα οικονομικής ανθεκτικότητας. Η χώρα μας έχει περάσει σε μια νέα εποχή δημοσιονομικής και πολιτικής σταθερότητας, επενδυτικής δυναμικής και διεθνούς εμπιστοσύνης». Επεσήμανε, δε, ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 137,6% του ΑΕΠ το 2026, από 206% που ήταν το 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη».

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, αποτυπώνεται στην έντονη δραστηριότητα των τελευταίων ετών, με την Ελλάδα να καθίσταται ελκυστικός προορισμός για διεθνή κεφάλαια, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Ανέδειξε, επίσης, την παρουσία εμβληματικών αμερικανικών επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και των υποδομών, όπως οι Pfizer, Microsoft, ONEX, Cisco και Google Cloud.

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συγκυρία ως «ιδανικό επενδυτικό μομέντουμ», ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2019, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως είπε, επικεντρώνεται στη μεταποίηση, την ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το real estate , τον τουρισμό και τα logistics. Ο κ. Πιερρακάκης  έκανε ειδική αναφορά και σε εμβληματικές συμφωνίες των τελευταίων μηνών, όπως είναι το deal της Alpha Bank με τη UniCredit, η συνεργασία ΟΠΑΠ–Allwyn και η πρόταση της Euronext για την εξαγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Advertisement
Babis

Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού εδράζεται σε ένα σταθερό και αξιόπιστο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον: Στη μακρά περίοδο δημοσιονομικής σταθερότητας, στο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις, στην ασφάλεια που προκύπτει από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και από τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, που την καθιστά περιφερειακό κόμβο για την ενέργεια και την καινοτομία. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η κεφαλαιαγορά και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε: «Το επόμενο κεφάλαιο για την Ελλάδα είναι η περαιτέρω μετεξέλιξη της οικονομίας μας και της χώρας σε περιφερειακό κόμβο καθαρής ενέργειας, ψηφιακής καινοτομίας και βιώσιμης χρηματοδότησης». Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε: «Είναι η ιστορία μιας Ελλάδας ανανεωμένης , μιας χώρας που ξεπέρασε επιτυχώς μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις χρέους της σύγχρονης ιστορίας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φειδίας Παναγιώτου: «Μου είπε η γυναίκα μου: "Έγινες τελείως πολιτικός"»

06/02/26 4:03 μμ

Φειδίας Παναγιώτου: «Μου είπε η γυναίκα μου: “Έγινες τελείως πολιτικός”»

Σταύρος Παπασταύρου: Η ενέργεια είναι συστατικό στοιχείο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και εθνικής κυριαρχίας

06/02/26 3:03 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: Η ενέργεια είναι συστατικό στοιχείο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και εθνικής κυριαρχίας

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για το Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι σε Ασία και Αμερική

06/02/26 2:59 μμ

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για το Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι σε Ασία και Αμερική

Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από τη θέση της υποδιοικήτριας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

06/02/26 1:09 μμ

Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από τη θέση της υποδιοικήτριας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Τίτα σημαιοφόρος αντί του Γκιννή

06/02/26 1:06 μμ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Τίτα σημαιοφόρος αντί του Γκιννή

Λούκα Κατσέλη - Άρειος Πάγος: Μια σημαντική απόφαση που διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη

06/02/26 1:01 μμ

Λούκα Κατσέλη – Άρειος Πάγος: Μια σημαντική απόφαση που διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών

Ορεστιάδα: Εν αναμονή μεγάλου όγκου υδάτων σε Άρδα και Έβρο

06/02/26 12:45 μμ

Ορεστιάδα: Εν αναμονή μεγάλου όγκου υδάτων σε Άρδα και Έβρο

Πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

06/02/26 12:42 μμ

Πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε σπίτι μετά την περιπέτεια της υγείας της και πόζαρε αγκαλιά με την οικογένεια της

06/02/26 12:34 μμ

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε σπίτι μετά την περιπέτεια της υγείας της και πόζαρε αγκαλιά με την οικογένεια της

Σκάνδαλο Επστιν: Αυξάνονται οι πιέσεις για την παραίτηση του Τζακ Λανγκ

06/02/26 12:22 μμ

Σκάνδαλο Έπστιν: Αυξάνονται οι πιέσεις για την παραίτηση του Τζακ Λανγκ

Οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο Σερρών - Τι πετάμε μέσα, πού τοποθετούνται

06/02/26 12:12 μμ

Οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο Σερρών – Τι πετάμε μέσα, πού τοποθετούνται

Υπουργείο Μεταφορών: Αυστηρότερα τα πρόστιμα για εισιτηριοδιαφυγή – Οι αλλαγές που έρχονται

06/02/26 11:25 πμ

Υπουργείο Μεταφορών: Αυστηρότερα τα πρόστιμα για εισιτηριοδιαφυγή – Οι αλλαγές που έρχονται

Σχολιάστε

δυο × 1 =