Βαρέως φαίνεται ότι «ποντάρουν» στην Τεχνητή Νοημοσύνη τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών παγκοσμίως (venture capital funds- VCs), καθώς έχουν επιδοθεί σε άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους, με τον φόβο ότι «θα χάσουν ... Περισσότερα

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Βαρέως φαίνεται ότι «ποντάρουν» στην Τεχνητή Νοημοσύνη τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών παγκοσμίως (venture capital funds- VCs), καθώς έχουν επιδοθεί σε άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους, με τον φόβο ότι «θα χάσουν το επόμενο “hype”, που θα φέρει το Generative AI (η δημιουργική ή γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη)».

Advertisement
 

Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα επισήμανε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Σουρούνη, national technology officer της Microsoft για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2025 το 58% της αξίας των συμφωνιών των VCs παγκοσμίως αφορούσε επενδύσεις σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τη Mηχανική Mάθηση, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερο -γύρω στο 70%- σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η στιγμή είναι τώρα

Η στιγμή της ΤΝ είναι τώρα, είπε, αλλά τα ποσοστά υιοθέτησής της δεν είναι ακόμη υψηλά μεταξύ των μεγάλων οργανισμών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2024, που επικαλέστηκε η κα Σουρούνη, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 10% για τους μεγάλους οργανισμούς, αλλά είναι πολύ υψηλότερο στις startups (νεοφυείς επιχειρήσεις).

Αναφερόμενη στις χρηματοδοτήσεις σε startups υπενθύμισε ότι το 2024 το σύνολο των επενδύσεων που προσέλκυσε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν πάνω από 555 εκατ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορούσαν εταιρείες που έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία της ΤΝ.

Πρόσθεσε ότι ανατέλλει η εποχή της «frontier startup», δεδομένου ότι η ΤΝ δεν είναι πλέον μια νέα υπηρεσία ή ένα νέο χαρακτηριστικό που θα μπει σε μια εφαρμογή ή σε ένα σύστημα, αλλά το ίδιο το θεμέλιο στο οποίο μια startup χτίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της.

«Δεν χτίζει δηλαδή απλά μια εφαρμογή, αλλά όλο το business κι αυτό αρχίζει αξιοποιώντας τους λίγους ανθρώπους που έχουν πια οι startup, αυτούς που έχουν τις καλύτερες ιδέες για καινοτομία και δημιουργικότητα» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο το μέλλον του λογισμικού είναι πλέον agentic (σ.σ. οι AI agents είναι συστήματα ΤΝ ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις ή να πραγματοποιούν εργασίες με ελάχιστη ανθρώπινη επιτήρηση) και ότι το software χρειάζεται να είναι ευέλικτα χτισμένο και σε βάθος ενσωματωμένο στα δεδομένα της ίδιας της επιχείρησης.

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Advertisement
Family Kitchen

Περισσότερος χρόνος στους προγραμματιστές για να γράφουν κώδικα που «μετράει»

Στο σκηνικό αυτό, πρόσθεσε, η Microsoft έρχεται να οδηγήσει στον δρόμο αυτό τις startups με πολλούς τρόπους (όπως η πλατφόρμα Μarketplace) και μεταξύ άλλων λύνοντας τα χέρια των προγραμματιστών. «Αυτό τον καιρό πέφτουν στους ώμους των developers (προγραμματιστών) ολοένα περισσότερες απαιτήσεις (…) καθώς πρέπει συνέχεια κάποιος να μαθαίνει τι καινούργιο βγήκε, ποια καινούρια μοντέλα και υπηρεσίες και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω κάποια χρονοβόρα καθήκοντα (…), το τεχνικό μας χρέος, που μας κρατάει λίγο πίσω. Ταυτόχρονα έχουμε μια υποδομή που συνεχώς γίνεται πιο σύνθετη, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στο πώς θα τη διαχειριστούμε. Και, επιπλέον, όλα αυτά τα νέα που έρχονται με την ΤΝ, φέρνουν μαζί τους νέα ρίσκα (…)για τα δεδομένα μας, για την ιδιωτικότητα, και όλα αυτά πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση και να μπορέσουμε να τα ενσωματώσουμε ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού μιας εφαρμογής» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο που η ζωή των developers είναι τόσο απαιτητική, πολύτιμος χρόνος πηγαίνει χαμένος: σύμφωνα με έρευνα της Gartner, μέχρι και το 60% του χρόνου ενός developer χρησιμοποιείται και καταναλώνεται σε μη προγραμματιστικές εργασίες. «Ουσιαστικά φαίνεται ότι μόνο το 10% του χρόνου του απομένει για να παράγει νέο κώδικα» είπε η κα Σουρούνη και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να απελευθερώσουμε χρόνο από τον/τη developer, από τα βαρετά πράγματα, για να μπορέσει να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά τον/την ενδιαφέρει, με δημιουργικότητα και καινοτομία και με αύξηση παραγωγικότητας, δεδομένου ιδίως ότι, ειδικά στα ελληνικά δεδομένα, ο αριθμός των developers είναι game changer για μια startup».

Advertisement

Κατά την κα Σουρούνη, στόχος της Microsoft είναι η ΤΝ να μην παράγει απλά κώδικα , αλλά να βοηθάει ουσιαστικά στο design, στις δοκιμές, στο μάρκετινγκ και στην αλληλεπίδραση -κι όλα αυτά σε μια πλατφόρμα.

Μπορείς να φτιάξεις σε 10′ ένα σάιτ που πουλάει ποδήλατα;

Μπορείς να φτιάξεις ένα καλαίσθητο και λειτουργικό σάιτ για ένα κατάστημα πώλησης ποδηλάτων σε 10 λεπτά, μιλώντας με την ΤΝ όχι με κώδικα, αλλά σε φυσική, ανθρώπινη γλώσσα; Η απάντηση είναι «ναι», αφού αυτό έκανε βήμα-βήμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Βασίλης Σαλής, Senior Partner Development Manager της Microsoft.

Συγκεκριμένα, για να δημιουργήσει και να παρουσιάσει το συγκεκριμένο demo σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποίησε το «Visual Studio Code», μέσω του «GitHub Copilot» της Microsoft, αλλά και τα διαθέσιμα MCPs (Model Context Protocols), που επιτρέπουν στα μοντέλα ΤΝ να αποκτούν πρόσβαση σε εξωτερικά εργαλεία, δεδομένα και συστήματα, επεκτείνοντας έτσι τις δυνατότητές τους πέρα από όσα έχουν εκπαιδευτεί να γνωρίζουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, ο οποίος επισήμανε ότι η ΠΚΜ επενδύει στρατηγικά στη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή, στην οποία η ΤΝ είναι η κινητήριος δύναμη. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παρουσίασε μετρήσιμα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Την εκδήλωση, με τίτλο «AI και Χρηματοδότηση 2.0» διοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Π.Κ.Μ., σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, το πρόγραμμα NBG Business Seeds και τη Microsoft._

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

Σχολιάστε

δέκα + 16 =