Το μέτρο αφορά στην επιστροφή χρημάτων από τους εργαστηριακούς γιατρούς στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό

Ο ΙΣΘ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών της χώρας με αίτημα την κατάργηση του clawback

Epilogestv

Epilogestv

Επί ποδός βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας, με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) να στηρίζει και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου, με κύριο αίτημα την κατάργηση του clawback. Το μέτρο, που εφαρμόζεται από το 2012, αφορά στην επιστροφή χρημάτων από τους εργαστηριακούς γιατρούς στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αντιπρόεδρος Α΄ του ΙΣΘ, βιοπαθολόγος Μαρία Χατζηδημητρίου, εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, όμως οι εξετάσεις που διενεργούνται να φτάνουν τα δύο ή τρία εκατομμύρια. Αυτή την υπέρβαση την πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί». Όπως πρόσθεσε, «τη δημόσια υγεία που πρέπει και οφείλει να την προσφέρει το κράτος για τους πολίτες, την προσφέρουμε εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί».

Το αίτημα των γιατρών είναι η κατάργηση του clawback και η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία. «Το κράτος πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για τις εξετάσεις και την υγεία των πολιτών», τόνισε η κ.Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκπονήσει μελέτη και έχει προτείνει τα επιπλέον χρήματα να δοθούν από τους φόρους των βλαβερών καπνικών προϊόντων», δηλαδή, «αν το κράτος δώσει είκοσι λεπτά παραπάνω από τα καπνικά προϊόντα, θα καλυφθεί όλη η έξτρα ζήτηση και η υπερτιμολόγηση των εργαστηριακών».

«Η λέξη clawback σημαίνει υφαρπαγή, δηλαδή μας επιβάλλεται να πληρώνουμε χρήματα χωρίς να τα έχουμε ζητήσει, χωρίς να έχουμε πάρει δάνειο και έχοντας πληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις», σημείωσε η κ. Χατζηδημητρίου και πρόσθεσε ότι «μας ζητούν αναδρομικά χρήματα παλαιότερων ετών», χαρακτηρίζοντας το χρέος «τεχνητό». Παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα είπε: «Έρχεται ένας ασθενής στο ιατρείο, κάνει εξετάσεις αξίας 100 ευρώ, το clawback μαζί με τα παλιά χρέη αγγίζει περίπου το 80%, άρα για το εργαστήριο μένουν 20 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα για τα αντιδραστήρια».

Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Μπάτζιος, ανέφερε ότι το clawback και το rebate ξεκίνησαν ως προσωρινά μέτρα στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες πια ανήκουν στο παρελθόν, αλλά παραμένουν και αφαιμάσσουν τους εργαστηριακούς γιατρούς. «Είναι λυπηρό όλα αυτά τα χρόνια να ασκείται πρωτοβάθμια περίθαλψη και να παρέχονται υπηρεσίες από τους βιοπαθολόγους, να βάζουν πλάτη οι γιατροί και αυτό το πράγμα να μην μπορεί να αντιστραφεί», ανέφερε ο κ. Μπάτζιος και πρόσθεσε: «Πολλοί συνάδελφοι που είναι συνταξιούχοι, στο πλαίσιο του clawback και του rebate, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους γιατί βρίσκονται να χρωστούν». Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική κατηγορία στην Ελλάδα που να έχει πληρώσει εισφορές μια ζωή και να μην μπορεί να πάρει σύνταξη, επειδή της έχει βγει ένα χρέος για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, χαρακτήρισε το clawback «επαίσχυντο μνημονιακό μέτρο που έγινε κανονικότητα». Όπως είπε, «ουσιαστικά δεν είναι μόνο το clawback αλλά και άλλοι όροι που αφορούν αφαιρέσεις από τον τζίρο» και «καταλήγουμε να εισπράττουμε περίπου το 30% των εισοδημάτων μας, από τα οποία έχουμε υποχρέωση να πληρώσουμε προμηθευτές, ανελαστικά έξοδα, τις ΔΕΚΟ, τη μισθοδοσία και να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Advertisement
Babis

Τόνισε ότι το μέτρο αυτό «εξυπηρετεί την αδυναμία του Υπουργείου να ελέγξει τη συνταγογράφηση και να προσαρμόσει δυναμικά τον προϋπολογισμό». Ο κ. Μανωλόπουλος υπογράμμισε ότι «εδώ και 12 χρόνια ασκείται κοινωνική πολιτική στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών, πράγμα που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να πάρει μια δυνατή πολιτική απόφαση και «να ορίσει ένα τέλος σε αυτή την προβληματική κατάσταση».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στις Σέρρες

11/01/26 1:55 πμ

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στις Σέρρες

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Ιανουαρίου

10/01/26 10:26 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Ιανουαρίου

Ινστιτούτο Νόμπελ σε Ματσάδο και Τραμπ: «Το Βραβείο Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται»

10/01/26 10:18 μμ

Ινστιτούτο Νόμπελ σε Ματσάδο και Τραμπ: «Το Βραβείο Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται»

Μάνεσης: Η αλήθεια πίσω από την απουσία του στην κηδεία του Παπαδάκη - «Δεν μπορούσα να συνυπάρξω με την υποκρισία»

10/01/26 10:13 μμ

Μάνεσης: Η αλήθεια πίσω από την απουσία του στην κηδεία του Παπαδάκη – «Δεν μπορούσα να συνυπάρξω με την υποκρισία»

Θεσσαλονίκη: Έπεσε οροφή στο Mediterranean Cosmos- Μία γυναίκα τραυματίας

10/01/26 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Έπεσε οροφή στο Mediterranean Cosmos- Μία γυναίκα τραυματίας

Δεν γίνεται να είναι ένας μόνο ο δράστης, λέει ο πατέρας του 17χρονου για τον φονικό ξυλοδαρμό στις Σέρρες

10/01/26 9:01 μμ

Δεν γίνεται να είναι ένας μόνο ο δράστης, λέει ο πατέρας του 17χρονου για τον φονικό ξυλοδαρμό στις Σέρρες

Φοινικούντα: Το πρόσωπο που «πάτησε τη σκανδάλη» αναζητά η ανακρίτρια – Οι αναζητήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη που «έκαψαν» τον ανιψιό

10/01/26 8:33 μμ

Φοινικούντα: Το πρόσωπο που «πάτησε τη σκανδάλη» αναζητά η ανακρίτρια – Οι αναζητήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη που «έκαψαν» τον ανιψιό

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανεμοστρόβιλος σηκώνει αυτοκίνητο εν κινήσει στον αέρα

10/01/26 8:23 μμ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανεμοστρόβιλος σηκώνει αυτοκίνητο εν κινήσει στον αέρα

Σύλλογος Δασκάλων Σερρών: Οδύνη για τον 17χρονο μαθητή που έχασε άδικα την ζωή του

10/01/26 8:13 μμ

Σύλλογος Δασκάλων Σερρών: Οδύνη για τον 17χρονο μαθητή που έχασε άδικα την ζωή του

Θρήνος για τον 27χρονο Στέλιο που σκοτώθηκε ενώ είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδερφό του – Πώς έγινε το δυστύχημα

10/01/26 8:03 μμ

Θρήνος για τον 27χρονο Στέλιο που σκοτώθηκε ενώ είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδερφό του – Πώς έγινε το δυστύχημα

Αγρότες: “Ναι” στον διάλογο με την κυβέρνηση, “όχι” στο συλλαλητήριο

10/01/26 7:50 μμ

Αγρότες: “Ναι” στον διάλογο με την κυβέρνηση, “όχι” στο συλλαλητήριο

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

10/01/26 4:53 μμ

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

Σχολιάστε

2 × 1 =