Τις εξαιρετικές φιλικές και διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας τόνισε, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ανατολική Μακεδονία, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα Ιτό Κοΐτσι (Koichi Ito), μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο Ιάπωνας πρέσβης, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία το 2023, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά και έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Τον Ιανουάριο του 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του Fumio Kishida είχαν συγκάλεσαν τη Σύνοδο Κορυφής Ιαπωνίας-Ελλάδας, κατά την οποία εξέδωσαν κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που οδηγεί στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε βαθμό σχέσεων στρατηγικών εταίρων.
Ο Ιάπωνας πρέσβης επισκέφθηκε αρχικά την Καβάλα, πρώτο σταθμό της παρουσίας του στην ανατολική Μακεδονία, όπου τον υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΑΜΘ Θόδωρος Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος, καλωσόρισε θερμά τον Ιάπωνα πρέσβη, υπογραμμίζοντας την σημασία της Ιαπωνίας, όχι μόνο ως ανεπτυγμένης χώρας και οικονομίας, αλλά και ως πολιτισμού που χαίρει σεβασμού και στον οποίο, όπως τόνισε, «όλη η ανθρωπότητα οφείλει πολλά».
Στις δηλώσεις του, ο πρέσβης της Ιαπωνίας συστήθηκε στα ελληνικά και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που για τρίτη συνεχόμενη φορά επισκέπτεται την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε μια προσπάθεια όσο το δυνατόν καλύτερης συνεργασίας και κατανόησης των δυο λαών.
Ακολούθησε συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι της Π.Ε. Καβάλας και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής. Στην τοποθέτησή του, ο Ιάπωνας πρέσβης αναφέρθηκε στους οικονομικούς τομείς όπου υπάρχει ενδιαφέρον και οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στην ναυπήγηση πλοίων, την τεχνολογία, τις υποδομές, την ψηφιακή τεχνολογία, την πληροφορική και τη φαρμακευτική. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ως παράδειγμα η συμμετοχή της εταιρίας HITACHI στο μετρό Θεσσαλονίκης (σ.σ. η εν λόγω εταιρεία προμηθεύει συρμούς για το μετρό Θεσσαλονίκης).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, από μέρους της Ιαπωνίας, στα ενεργειακά ζητήματα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών CO2. Επιπλέον, ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι μέσα στα ενδιαφέροντα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, με κατεύθυνση στο ελαιόλαδο και το κρασί. Ένα ακόμα πεδίο ενδιαφέροντος αποτελεί ο τουρισμός, όπου μετά την covid παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών από την Ιαπωνία, αλλά το ενδιαφέρον επανέρχεται σταδιακά στα πρότερα επίπεδα.
Η Δράμα ήταν ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του Ιάπωνα πρέσβη, στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Εκεί, τον υποδέχθηκε θερμά ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος στο καλωσόρισμά του ανέδειξε τις πολλές και μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν για μεγαλύτερη συνεργασία.
Ο Ιάπωνας πρέσβης, σε δηλώσεις του επισήμανε πως στον ενάμιση χρόνο που υπηρετεί στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Δράμα και στόχος του είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το ήδη καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες. Μάλιστα, τόνισε πως επιδίωξή του δεν είναι μόνο οι συνεργασίες σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών.
Αμέσως μετά, ο πρέσβης της Ιαπωνίας επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Δράμας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρός του Στέφανος Γεωργιάδης. Ακολούθησε συνάντηση εργασίας με επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μαρμάρου και στην παραγωγή κρασιού, δυο προϊόντα για τα οποία η Δράμα είναι πλέον φημισμένη διεθνώς.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ













