Παρουσίαση έρευνας ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο»

Παρουσίαση έρευνας του ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο» - Δήλωση Λ. Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Epilogestv

Epilogestv

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε σήμερα την πανελλαδική έρευνα αξιολόγησης των πολιτικών του ΥΠΠΟ, σχετικά με την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο», στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης| Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η παρουσίαση έγινε από την εταιρεία Pulse -τον γενικό διευθυντή της, Γιώργο Αράπογλου- παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπίας Βικάτου, καθώς και του Σαράντη Δημητρίου, διευθύνοντα συμβούλου της Pulse, και του Ιωάννη Μυλωνά, προϊσταμένου της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟ.

“Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνουν την αίσθηση που έχουμε όλοι, ότι δηλαδή οι Έλληνες διατηρούμε μία σημαντική, για κάποιους από εμάς ίσως σταθερή και ουσιαστική, σύνδεση με τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας”, δήλωσε ο Γ. Αράπογλου ξεκινώντας την παρουσίαση της έρευνας, που διεξήχθη από τις 14 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2025 και στην οποία συμμετείχαν 1.062 ενήλικοι Έλληνες. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό και σύμφωνο με την απογραφή του 2021, όσον αφορά το φύλλο, την ηλικία, την περιοχή κατοικίας, αλλά και τις κομματικές επιλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ερώτημα για τη συχνότητα επίσκεψης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το 50% είπε ότι τα επισκέπτεται περιστασιακά μία έως δύο φορές τον χρόνο, το 30% πως είναι τακτικοί επισκέπτες (δηλαδή από μία-δύο φορές στο εξάμηνο έως και σχεδόν κάθε μήνα), το 17% απάντησε ποτέ και το 3% επέλεξε να μην απαντήσει. Στο ερώτημα για τη συμβολή των παραπάνω χώρων στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, το 54% απάντησε αρκετά έως πολύ, ενώ αν συμπεριληφθεί και το μέτρια, το 77% θεωρεί ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους από μέτρια και άνω. Μόνο το 21% επέλεξε τις απαντήσεις από λίγο, ελάχιστο έως καθόλου. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή, μάλιστα, στο σύνολο του χάρτη, υπάρχει σε όλη την Ελλάδα η ίδια αντίληψη ως προς τη συμβολή.

Όσο για το ερώτημα σχετικά με τη σημασία των χώρων αυτών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θετικά: το 73% απάντησε αρκετά έως πολύ και το 90% από μέτρια έως πολύ. Όπως, δε σημείωσε ο ομιλητής ουσιαστικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει τη σημασία των αρχαιολογικών χώρων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ανεξαρτήτως αν είναι κάποιος τακτικός ή περιστασιακός επισκέπτης.

‘Αλλη ενότητα της έρευνας αφορά τις αξιολογήσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες, π.χ. πληροφόρησης, όπου το 45% έδωσε υψηλή βαθμολογία και το 79% από μεσαία και άνω. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι ενότητες που αφορούν πιο “δύσκολα” ζητήματα, όπως η καθαριότητα και η τιμή του εισιτηρίου. Το 53% έδωσε υψηλή βαθμολογία για την καθαριότητα στους χώρους που έχουν επισκεφθεί και το 80% από μεσαία και άνω. Για το κόστος του εισιτηρίου, το 31% έδωσε υψηλή βαθμολογία, έναντι 25% που αξιολόγησε με χαμηλή βαθμολογία, ενώ το 65% έδωσε απο μεσαία βαθμολογία και άνω. Γενικά η συμπεριφορά και η γνώση του προσωπικού, η καθαριότητα, οι υπηρεσίες πληροφόρησης και η ευκολία πρόσβασης έδωσαν υψηλές αξιολογήσεις, ενώ σε πιο χαμηλές θέσεις βρέθηκαν ζητήματα, όπως το ωράριο λειτουργίας και το κόστος εισιτηρίου.

“Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοσκόπηση για το πολιτισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιολόγηση των πολιτικών του. Αυτό δεν είναι χωρίς σημασία, διότι υπαγορεύει αυτομάτως μια διαφορετική νοοτροπία, πιο τεχνοκρατική. Κυρίως, όμως, μια λογική λογοδοσίας. Γιατί το να θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση της κοινωνίας, στην ουσία προκαλούμε την κοινωνία να μας πει τι κάνουμε κακά, τι κάνουμε καλά. Και σίγουρα, σχετίζεται με μια πιο διαφανή και ξεκάθαρη χάριξη πολιτικών”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι “τα πάντα πρέπει να αξιολογούνται” και πως ο Πολιτισμός δεν συνδέεται μόνο με συναίσθημα.

“Δεν είναι κακό πράγμα ο πολιτισμός να συνδέεται με συναίσθημα. Όμως είναι και καθαρά οικονομική διαδικασία, επομένως όλες αυτές οι μελέτες οφείλουμε να τις λαμβάνουμε υπόψη. Επίσης, το θετικό για μένα είναι ότι όλες οι αξιολογήσεις που παρουσίασε η έρευνα, τα αποτελέσματα είναι πάνω από το 50%. Ακόμα και στο δύσκολο θέμα του εισιτηρίου, είναι πάνω από το 50%. Αυτό δείχνει ότι κάτι γίνεται καλά τα τελευταία χρόνια. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι δείκτες είναι θετικοί, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Κι αυτό είναι για μας ένα στοίχημα, ένα στόχος, για τον οποίο ήδη δουλεύουμε”, πρόσθεσε η υπουργός.

Advertisement
Babis

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου τόνισε στην τοποθέτηση της: “Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός συμβάλλει, ουσιαστικά, στην ποιότητα ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας την τουριστική δαπάνη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επισκέπτες. Η αξιολόγηση των επισκεπτών αναδεικνύει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης σε θέματα καθαριότητας, προσωπικού, εκθεμάτων, πρόσβασης και τιμολογίων, ενώ εντοπίζει και τομείς βελτίωσης όπως η πληροφόρηση, η προσβασιμότητα και το ωράριο. Τα ευρήματα αποτελούν εργαλείο πολιτικής για στοχευμένες βελτιώσεις και επενδύσεις, ενισχύοντας τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του πολιτισμού και επιβεβαιώνοντας τη θετική στάση των πολιτών απέναντι στα μνημεία και τα μουσεία”.

Δήλωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέλος, σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κ. Μενδώνη είπε τα εξής:

“Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός επί της ουσίας είπε αυτό το οποίο λέμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει και έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένα βήματα, πολύ απτά βήματα, τα τελευταία πέντε χρόνια στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως, όπως το έχει πει κι εκείνος το έχω πει κι εγώ πολλές φορές, το έχουν πει και άλλοι, δεν μπορείς να φτάσεις εύκολα σε μία συμφωνία, διότι ο καθένας, και η βρετανική πλευρά και η ελληνική, έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Μπορείς να ξεκινήσεις τον διάλογο. Η αρχή είναι πάντα πιο εύκολη, αλλά στο πού θα καταλήξεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη σημασία και στην παραμικρή λέξη την οποία θα πεις ή θα αποτυπώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει και το είπα και στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, ότι καθιστά το τέλος κάθε διαπραγμάτευσης ή το τέλος κάποιας φάσης κάθε διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα δύσκολο”.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

11/01/26 6:37 μμ

Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

11/01/26 6:31 μμ

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

11/01/26 3:40 μμ

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

Τώρα: Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

11/01/26 3:39 μμ

Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

11/01/26 3:38 μμ

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, αναμονή για χιόνι και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

11/01/26 3:37 μμ

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

11/01/26 3:34 μμ

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση - Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 3:32 μμ

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση – Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Δοκιμασία στου Χαριλάου για την ΑΕΚ

11/01/26 3:31 μμ

Δοκιμασία στου 067999016για την ΑΕΚ

Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

11/01/26 1:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

Τζόυς Ευείδη: «Δεν έγινε πρόταση γάμου, ήρθα πολύ κοντά, αλλά ευτυχώς χάλασε»

11/01/26 12:41 μμ

Τζόυς Ευείδη: «Δεν έγινε πρόταση γάμου, ήρθα πολύ κοντά, αλλά ευτυχώς χάλασε»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια στις Σέρρες

11/01/26 12:36 μμ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Χιόνια στις Σέρρες από τη νύχτα

Σχολιάστε

τέσσερα + έντεκα =