Τέσσερις γαλλικές τράπεζες κατηγορούνται από ΜΚΟ ότι χρηματοδοτούν την αποψίλωση του Αμαζονίου

Τέσσερις γαλλικές τράπεζες κατηγορούνται από ΜΚΟ ότι χρηματοδοτούν την αποψίλωση του Αμαζονίου

Epilogestv

Epilogestv

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Reclaim Finance και Canopée κατηγορούν σήμερα τους τραπεζικούς ομίλους BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole και Société Générale για τις χορηγήσεις τους σε δυο χονδρέμπορους σόγιας, συμπεριλαμβανομένης της Cargill, που κατηγορούνται πως κάνουν προμήθειες από καλλιεργητές επιδιδόμενους σε αποψίλωση δασών στη Βραζιλία.

Οι δυο εταιρείες, οι αμερικανικοί τιτάνες του αγροδιατροφικού τομέα Bunge και Cargill, είχαν αθροιστικά τζίρο 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Οι ΜΚΟ συνέκριναν τις τοποθεσίες περιοχών που αποψιλώθηκαν στον Αμαζόνιο, όπως χαρτογραφούνται από το δίκτυο MapBiomas, που επιτηρεί μέσω δορυφόρων την εδαφοκάλυψη, με αυτές των αποθηκών των Bunge και Cargill, όπως είναι καταχωρισμένες στα βραζιλιάνικα κτηματολόγια.

Τόνισαν πως σε 273 περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης βρίσκονταν λιγότερα από 50 χιλιόμετρα από καλλιέργειες σε αποψιλωμένες πρώην δασικές περιοχές, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι και οι δυο εταιρείες αγοράζουν από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις.

Μεταξύ του Ιανουαρίου του 2024 και του Αυγούστου του 2025, οι BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole και Société Générale ενεπλάκησαν από κοινού σε τρεις δοσοληψίες (χορηγήσεις δανείων ή έκδοση χρεογράφων) με την Bunge συνολικού ύψους 4,3 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Reclaim Finance.

Η BNP Paribas χορήγησε επίσης δάνειο 1,5 δισεκ. δολαρίων στην Cargill τον Οκτώβριο του 2024 κι η Société Générale συμμετείχε στον δανεισμό 3,2 δισεκ. δολαρίων στην Bunge τον Μάρτιο 2024, πάντα σύμφωνα με τις δυο ΜΚΟ.

Η BNP Paribas ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πελάτες της πρέπει να έχουν θέσει σε εφαρμογή την πολιτική «μηδέν αποψίλωση των δασών» ως το τέλος του 2025. «Η συμμόρφωση των πελατών μας προς την πολιτική αυτή θα αποτιμηθεί (…) κατά τη διάρκεια του 2026», πρόσθεσε η τράπεζα.

Οι Bunge και Cargill είχαν αναλάβει δεσμεύσεις για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών ς τα τέλη του 2025.

Από την πλευρά της η Société Générale ανέφερε ότι η πολιτική της για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών «συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού για τους πελάτες που επιχειρούν σε αλυσίδες προστιθέμενης αξίας στη Νότια Αμερική».

Η Crédit Agricole ανέφερε κι αυτή πως έχει αναλάβει δεσμεύσεις για να μειωθεί «στο μηδέν» η αποψίλωση των δασών και παρακολουθεί την εφαρμογή τους από πελάτες της.

Advertisement
Babis

Από την πλευρά του ο όμιλος BPCE επέκρινε έντονα τις δυο ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για «μη επαληθεύσιμους αριθμούς», έλλειψη «ρητής μεθοδολογίας» και «τεκμηρίων», ενώ πρόσθεσε πως θα δώσει στη δημοσιότητα αποτελέσματα της πολιτικής της κατά της αποψίλωσης των δασών «στα τέλη του 2025».

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προστασία των τροπικών δασών είναι ανάμεσα στις βασικές θεματικές της COP30 στην Μπελέμ της Βραζιλίας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Απόφαση αναστολής που είχε υπογραφτεί το 2006 προέβλεπε την απαγόρευση της εμπορικής διάθεσης σόγιας παραγόμενης σε αποψιλωμένες πρώην δασικές περιοχές του Αμαζονίου μετά το 2008.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

10/01/26 4:53 μμ

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής

10/01/26 4:48 μμ

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής

Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους αλλά και ευνοούν την εξάπλωσή τους σε νέες περιοχές

10/01/26 4:39 μμ

Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους σε νέες περιοχές

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος- 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

10/01/26 4:34 μμ

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος – 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

10/01/26 4:30 μμ

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

10/01/26 4:27 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά - «Το ζύγισα μέσα μου και είπα "πρέπει να μπω"»

10/01/26 11:46 πμ

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά στον Στρυμόνα – «Το ζύγισα μέσα μου και είπα “πρέπει να μπω”»

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ - «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

10/01/26 11:35 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ – «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

10/01/26 11:29 πμ

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

10/01/26 11:24 πμ

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

10/01/26 11:19 πμ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

10/01/26 11:14 πμ

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σχολιάστε

1 × πέντε =