Nέα παραγωγή και πρόταση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο «Καραγκιόζης Ριγολέττος»

Όπερα… σκιών στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Epilogestv

Epilogestv

Μια νέα παραγωγή και πρόταση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο «Καραγκιόζης Ριγολέττος», έρχεται να συναντήσει το αθηναϊκό κοινό, μετά την περιοδεία του στην Ελλάδα.

Από τις τις 14 Δεκεμβρίου 2025 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2026, για δέκα πρωινές παραστάσεις, ο διάσημος καμπούρης γελωτοποιός του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης, καλείται να φέρει εις πέρας μια… λυρική αποστολή: να ερμηνεύσει τον πιο διάσημο καμπούρη της όπερας, τον Ριγολέττο.

«Πρόκειται για μια ευφάνταστη και ευρηματική παράσταση η οποία ξεδιπλώνει με χιουμοριστικό τρόπο όλο το παρασκήνιο ενός λυρικού θεάτρου, σκορπίζοντας γνώση και άφθονο γέλιο… αλλιώς», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Η όπερα σκιών «Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος», παρουσιάζεται σε κείμενο του Δημήτρη Δημόπουλου και του καραγκιοζοπαίχτη Αλέξανδρου Μελισσηνού. Ο Καραγκιόζης ξαφνικά βρίσκεται πρωταγωνιστής στην όπερα «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι. Ο αγαπημένος ήρωας καλείται να μάθει όλα όσα απαιτούνται για να ανεβεί μια όπερα, αποκαλύπτοντας τη μαγεία του μουσικού θεάτρου μέσα από το πολύχρωμο σύμπαν του θεάτρου σκιών.

Η παράσταση συνδυάζει το παραδοσιακό θέατρο σκιών με αποσπάσματα από την όπερα Ριγολέττος του Βέρντι, σε πρωτότυπο λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, τα οποία ερμηνεύουν στα ελληνικά οι λυρικοί τραγουδιστές Μάνος Κοκκώνης, Γιάννης Σελητσανιώτης και Μαριλένα Στριφτόμπολα, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Μάρκο Κώτσια και τη Λίνα Ζάχαρη, η οποία υπογράφει και τη μουσική προσαρμογή. Ο κόσμος του Καραγκιόζη ενσαρκώνεται με ζωντάνια και πρωτοτυπία από τον Αλέξανδρο Μελισσηνό, καθιστώντας την παράσταση μια φρέσκια και διαδραστική πρόταση στο θέατρο σκιών. «Η παράστασή μας είναι ένας μοναδικός τρόπος για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την όπερα μέσα από το θέατρο σκιών. Αν και οι δύο τέχνες μοιάζουν φαινομενικά διαφορετικές, στην πράξη ανακαλύπτουμε πολλά κοινά σημεία. Η δράση ξετυλίγεται μπροστά και πίσω από τον μπερντέ, με θεματολογία από την περίφημη όπερα του Βέρντι. Εκτός από το ίδιο το έργο του Ριγολέττου, το κοινό μαθαίνει πώς λειτουργεί η όπερα τεχνικά, ανακαλύπτοντας την τέχνη πίσω από τη σκηνή. Είναι μια παράσταση που δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση, αλλά και γνώση», σημειώνει ο Αλέξανδρος Μελισσηνός.

Για τη δημιουργία της παράστασης, ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος υπογράφει και την απόδοση των στίχων και συμμετέχει ως φίλος του Καραγκιόζη, σημειώνει: «Όταν προσκλήθηκα να αναλάβω την απόδοση των τραγουδισμένων αποσπασμάτων και τη συγγραφή του κειμένου πρόζας του έργου, μαζί με τον καραγκιοζοπαίχτη Αλέξανδρο Μελισσηνό, πρότεινα ως υπόθεση την προετοιμασία μιας όπερας για τα εγκαίνια ενός λυρικού θεάτρου, επειδή αμέσως σκέφτηκα τον Χατζηαβάτη να ντελαλάει μιαν ακρόαση και την παραδοσιακή παρέλαση των χαρακτήρων που έρχονται να συμμετέχουν σε αυτήν. Κάπως έτσι καταφέραμε να μην αποφύγουμε τη βαρύτητα του αυθεντικού έργου, καθώς δεν επιθυμούσαμε να λειάνουμε τον μελοδραματικό πυρήνα της υπόθεσης της όπερας, όπως αυτός αποτυπώνεται άλλωστε στη νέα απόδοση των στίχων στα επιλεγμένα αποσπάσματα που ακούγονται ανάμεσα σε ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται από πολλούς από τους παραδοσιακούς τρόπους του θεάτρου σκιών και φυσικά τους αυτοσχεδιασμούς του καραγκιοζοπαίχτη».

Ταυτότητα παράστασης

«Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος»

14, 20, 21, 23, 24, 27, 28, 30 Δεκεμβρίου 2025 & 3, 4 Ιανουαρίου 2026

Ώρα έναρξης: 12:00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Μουσική: Τζουζέππε Βέρντι

Πρωτότυπο λιμπρέτο: Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε

Μουσική προσαρμογή: Λίνα Ζάχαρη

Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος, Αλέξανδρος Μελισσηνός

Απόδοση στίχων: Δημήτρης Δημόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας

Advertisement
Babis

Ερμηνεύουν: Μάνος Κοκκώνης, Γιάννης Σελητσανιώτης, Μαριλένα Στριφτόμπολα

Καραγκιοζοπαίχτης: Αλέξανδρος Μελισσηνός

Φίλος του Καραγκιόζη: Δημήτρης Δημόπουλος

Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας / Λίνα Ζάχαρη (14/12)

Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος» σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας θα παρουσιαστεί σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στις 28 και 30 Δεκεμβρίου 2025.

Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας μπορούν να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο [email protected].

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

11/01/26 6:55 μμ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

Αλεξανδρούπολη: Το χρονικό της επέλασης του ανέμου που σε λίγα λεπτά σάρωσε τα πάντα στο διάβα του

11/01/26 6:51 μμ

Αλεξανδρούπολη: Το χρονικό της επέλασης του ανέμου που σε λίγα λεπτά σάρωσε τα πάντα στο διάβα του

Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

11/01/26 6:37 μμ

Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

11/01/26 6:31 μμ

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

11/01/26 3:40 μμ

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

Τώρα: Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

11/01/26 3:39 μμ

Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

11/01/26 3:38 μμ

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, αναμονή για χιόνι και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

11/01/26 3:37 μμ

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

11/01/26 3:34 μμ

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση - Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 3:32 μμ

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση – Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Δοκιμασία στου Χαριλάου για την ΑΕΚ

11/01/26 3:31 μμ

Δοκιμασία στου 067999016για την ΑΕΚ

Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

11/01/26 1:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

Σχολιάστε

7 − τρία =