«Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει στους νέους γνώσεις και εργαλεία σκέψης. Και αυτό γίνεται πράξη στο ελληνικό δημόσιο σχολείο»

«Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει στους νέους γνώσεις και εργαλεία σκέψης. Και αυτό γίνεται πράξη στο ελληνικό δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο Υφ.Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

Epilogestv

Epilogestv

«Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει στους νέους όχι μόνο γνώσεις αλλά και εργαλεία σκέψης. Και νομίζω ότι αυτό γίνεται σήμερα πράξη στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Πως να αμφισβητείτε, πως να ερευνάτε, πως να δημιουργείτε» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείων στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Next Generation: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος – Το μυστικό της σωστής επιλογής» που διοργάνωσε το διαδικτυακό κανάλι ka-business.gr στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ελευθέριο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Παπαϊωάννου πρόσθεσε απευθυνόμενος στους μαθητές τεσσάρων Λυκείων του Ευόσμου και του Κορδελιού πως «σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου τα επαγγέλματα εξελίσσονται και οι δεξιότητες ανανεώνονται συνεχώς, ο ρόλος της Πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας είναι κομβικός. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να ακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Οφείλει να τις προβλέπει, σε πολλές περιπτώσεις να τις διαμορφώνει και φυσικά να σας προετοιμάζει».

Συμβούλεψε τους νέους να μην σκέφτονται μόνο «τι δουλειά θα κάνετε. Να σκεφτείτε την εικόνα σας, τα θέλω σας, μετά από δέκα χρόνια. Τι θα θέλατε να κάνετε ώστε να είστε ευτυχισμένοι. Ευτυχία δεν είναι μόνο επάγγελμα και χρήμα αλλά μια σωστή κοινωνική, προσωπική κι επαγγελματική ζωή. Ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να είστε χρήσιμοι για τον εαυτό σας, για την κοινωνία και τους συμπολίτες σας».

Τους καθησύχασε λέγοντας τους πως είναι «απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε αβεβαιότητα. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων και γρήγορων αλλαγών. Το ερώτημα δεν είναι ποια επαγγέλματα θα υπάρχουν στο μέλλον αλλά πως θα προετοιμαστούμε για έναν κόσμο όπου η αλλαγή θα είναι η μόνη σταθερά. Η οποιαδήποτε ενασχόληση με τις σπουδές είναι ένα portfolio γνώσεων».

Ο κ.Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως ο ανταγωνισμός που θα συναντήσουν οι εργαζόμενοι του αύριο «είναι παγκόσμιος» και πως οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη διαφορά είναι η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα και η δια βίου μάθηση.

Για τα εργαλεία του επαγγελματικού προσανατολισμού μίλησε, από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, λέγοντας πως το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει ένα συνδυασμό εκπαιδευτικών, ψηφιακών και συμβουλευτικών εργαλείων. «Είστε η νέα γενιά που την πιστεύουμε. Πάρτε σωστό προσανατολισμό από τώρα», είπε ο κ.Κόπτσης.

Advertisement
Babis

Στην ημερίδα συμβουλές προς τους νέους έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, ενώ συμμετείχαν στα πάνελ και άλλοι ομιλητές από το χώρο της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της αγοράς που απάντησαν σε ερωτήματα των μαθητών και των μαθητριών.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη - video

09/03/26 10:47 μμ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ Σερρών: Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη – video

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι - video

09/03/26 10:37 μμ

Σέρρες: Κατάλληλο για πόση το νερό σε Ν. Σούλι και Δαφνούδι – video

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες - video

09/03/26 10:31 μμ

«Καμία ανοχή στη βία»: Ηχηρό μήνυμα από μαθητές στις Σέρρες – video

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

09/03/26 10:22 μμ

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας – 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης - video

09/03/26 9:43 μμ

Πήρε τη νίκη ο Πανσερραϊκός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης – video

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών - video

09/03/26 9:32 μμ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου η πρώτη λαϊκή αγορά στο Ν. Σούλι Σερρών – video

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

09/03/26 9:25 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Προτεραιότητα η προστασία των νοικοκυριών και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

09/03/26 9:12 μμ

ΕΚ ΣΕΡΡΩΝ: Γέφυρες Συνεργασίας για τη Μετανάστευση και τη Συνύπαρξη στις Σέρρες

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» - Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

09/03/26 9:03 μμ

«Θέτοντας Όρια: Η Πρόληψη ως Αντίδοτο στην Ανήλικη Παραβατικότητα» – Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς στη Νιγρίτα Σερρών

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

09/03/26 8:58 μμ

38η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

09/03/26 8:50 μμ

Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας

09/03/26 8:45 μμ

Χατζηβασιλείου: Ιστορική η συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Η Ελλάδα χτίζει τόξο ασφαλείας