Με τέσσερις εθελοντικούς καθαρισμούς σε Καλοχώρι, Επανομή, Αγγελοχώρι και Άγιο Μάμα θα γιορτάσει φέτος η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς να τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου.
Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου σε παράκτιους υγρότοπους που ανήκουν στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και φιλοξενούν πλούσια ορνιθοπανίδα, όπως φοινικόπτερα, ερωδιούς, νεροχελίδα, μαυροκέφαλους γλάρους και διάφορα είδη παπιών. Αντιμετωπίζουν όμως -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ο κάθε ένας- πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η άναρχη τουριστική ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων.
Για τη διοργάνωση των δράσεων, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ συνεργάστηκε με τους φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Save Υοur Hood, Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, iSea, Greek Eco Project, Εχεδώρου Φύσις και Φίλοι Φαναρίου-Επανομής. Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εθελοντών στη Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα, θα διατεθεί λεωφορείο, που θα αναχωρήσει στις 10:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα αναβληθεί για την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
*Επισυνάπτεται φωτογραφία που παραχώρησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ














