Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για μια μοναδική παράσταση στις 20 Ιουνίου 2026, την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, ανασυνθέτοντας τη θρυλική παραγωγή του 1961, ... Περισσότερα

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Epilogestv

Epilogestv

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για μια μοναδική παράσταση στις 20 Ιουνίου 2026, την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, ανασυνθέτοντας τη θρυλική παραγωγή του 1961, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά – κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, χορογραφία Μαρίας Χορς, με τη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026 στις 12.00, από τα Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700 | καθημερινά 9.00-21.00), τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την www.more.com.

Στο πλαίσιο του θεματικού άξονα της καλλιτεχνικής περιόδου 2025/26, ο οποίος εξερευνά την έννοια «της όπερας του μέλλοντος μέσα από τη μήτρα του παρελθόντος», η Εθνική Λυρική Σκηνή επιλέγει να αναβιώσει τη «Μήδεια» του 1961, με τα υλικά του σήμερα. Μέσα από τα βιβλία σκηνοθεσίας του Μινωτή, τα σχέδια του Τσαρούχη, καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που σώζεται από τις θρυλικές παραστάσεις της Κάλλας στην Επίδαυρο, θα επιχειρηθεί μια ανασύνθεση της παράστασης, όπως την εμπνεύστηκαν και την παρουσίασαν οι μυθικοί εκείνοι καλλιτέχνες που σφράγισαν τον ελληνικό πολιτισμό.

Μετά το κλείσιμο του Ηρωδείου για εργασίες αναστήλωσης, η ΕΛΣ συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των καλοκαιρινών παραγωγών όπερας, αυτή τη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, εξήντα πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που παρουσίασε εκεί παραγωγή όπερας και για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα.

Για την ανασύνθεση της ιστορικής παραγωγής του 1961 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης στελεχώνει μια νέα δημιουργική ομάδα, αποτελούμενη από τους Παναγή Παγουλάτο (σκηνοθεσία), Λίλη Πεζανού (σκηνικά), Τότα Πρίτσα (κοστούμια) και Χρήστο Τζιόγκα (φωτισμοί), με στόχο να προσφέρει στο σημερινό κοινό μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει ένα εμβληματικό ορόσημο του ελληνικού πολιτισμού.

Τον ρόλο του τίτλου θα ερμηνεύσει η σπουδαία Ιταλίδα δραματική υψίφωνος ‘Αννα Πιρότσι και μαζί της ο Ζαν-Φρανσουά Μπορράς ως Ιάσων, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος στον ρόλο του Κρέοντα, η Αλίσα Κολόσοβα ως Νέρις και η Δανάη Κοντόρα στον ρόλο της Γλαύκης.

Λίγα λόγια για την ιστορική παράσταση του 1961

Το 1961, η Μαρία Κάλλας δέχεται την πρόσκληση του ιδρυτικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωστή Μπαστιά να ερμηνεύσει «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ένα χρόνο μετά την πρώτη της εμφάνιση στο αργολικό θέατρο με τη «Νόρμα». Η «Μήδεια» -την οποία ο Κερουμπίνι πρωτοπαρουσίασε το 1797 στο Παρίσι- είναι μια από τις όπερες που η Κάλλας επανασύστησε στο κοινό του 20ού αιώνα, ήδη από το 1953 στη Φλωρεντία.

Όταν το 1958 η νεοσύστατη τότε όπερα του Ντάλλας της αναθέτει μια νέα παραγωγή της «Μήδειας», η Κάλλας ζητά να τη σκηνοθετήσει ο Αλέξης Μινωτής, ο Έλληνας σκηνοθέτης που συνδέθηκε όσο κανείς με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, λόγω της απειρίας του στο λυρικό θέατρο -και μετά την επιμονή της Κατίνας Παξινού-, ο Μινωτής δέχεται και προτείνει ως σκηνογράφο και ενδυματολόγο τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. Η πρεμιέρα στο Ντάλλας στέφεται από μια χωρίς προηγούμενο επιτυχία, με τις διθυραμβικές κριτικές να αναφέρονται σε μια «υπερφυσική αλλά ταυτόχρονα ανθρώπινη Κάλλας», στον «ανανεωτικό αέρα της σκηνοθεσίας του Μινωτή» και στα «130 φτιαγμένα στην Ελλάδα, μοναδικά κοστούμια του Τσαρούχη».

Το 1959, με την υπογραφή των ίδιων συντελεστών η «Μήδεια» παρουσιάζεται στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και στις 6 και 13 Αυγούστου του 1961 η παραγωγή φθάνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Advertisement
Family Kitchen

Για τον ανοιχτό χώρο της Επιδαύρου ο Μινωτής επαναπροσδιορίζει τους σκηνοθετικούς χειρισμούς, θέλοντας, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, να «επαναφέρει όσο μπορούσε την λειτουργία του μύθου κατά το αρχαίο πρότυπο χωρίς να παραβλάψει στο ελάχιστο την μουσική του διάσημου συνθέτη». Παράλληλα, ο Τσαρούχης προσαρμόζει το σκηνικό, ενώ δημιουργεί νέα κοστούμια για τα συνολικά 250 άτομα που βρίσκονται επί σκηνής. Τις παραστάσεις της Επιδαύρου διηύθυνε ο Νικόλα Ρεσίνιο, ενώ μαζί με την Κάλλας τραγούδησαν οι Τζουζέππε Μοντέστι, Σούλα Γλαντζή, Τζον Βίκερς, Κική Μορφωνιού, Γιώργος Ζάκκας, Αγγελική Δρακοπούλου και ‘Αννα Μαραγκάκη.

Ο κύκλος της θρυλικής αυτής παραγωγής ολοκληρώνεται το 1962 στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου το απαιτητικό ιταλικό κοινό αποθέωσε όχι μόνο τη Μαρία Κάλλας -στην τελευταία εμφάνισή της στον ρόλο αυτό- αλλά όλους τους συντελεστές της παραγωγής.

Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 200 ευρώ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη η αναστήλωση του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία

30/01/26 2:22 μμ

Σε εξέλιξη η αναστήλωση του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων στη Θεσπρωτία

Απεργία των Ταξί την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

30/01/26 2:15 μμ

Απεργία των Ταξί την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Προκηρύχθηκε το έργο της αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων Κιλκίς

30/01/26 2:10 μμ

Προκηρύχθηκε το έργο της αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων Κιλκίς

Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

30/01/26 2:06 μμ

Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

30/01/26 2:02 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

30/01/26 1:56 μμ

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

30/01/26 12:14 μμ

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Σέρρες: Έκτακτο - Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

30/01/26 12:06 μμ

Σέρρες: Έκτακτο – Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη κατάκοιτη θεία του

30/01/26 11:57 πμ

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη θεία του

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

30/01/26 9:20 πμ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

30/01/26 9:16 πμ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:09 πμ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ