Ά. Σκέρτσος: Διευκρινίσεις για την κυβερνητική δέσμη μέτρων στήριξης
Date:
Αναλυτικές απαντήσεις για τη δέσμη κυβερνητικών μέτρων προς τους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”. Χαρακτηρίζοντας το πακέτο αυτό «καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης», υπογράμμισε εκ νέου ότι «θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, τους καταναλωτές σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».
Εν πρώτοις είπε στη συνέντευξή του ότι «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο το οποίο ρυθμίζει το παρελθόν, με ωφελημένους τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είχαν μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις και που είναι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά με πάνω από 400 κιλοβατώρες το μήνα».
Και, «ερχόμαστε και διορθώνουμε αυτήν την αδικία που έχει επωμισθεί η ελληνική κοινωνία αυτούς τους τελευταίους μήνες. Μετά τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας κατανάλωσης, θα τους επιστραφεί ένα ποσό από 18 ως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωσή τους», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «με το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καλύπτουμε το 95% των φορολογουμένων βάσει των δηλώσεων».
Συγχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τον στόχο, στα μέσα Ιουνίου να έχουν αρχίσει να γίνονται οι εκταμιεύσεις των χρημάτων, και ενώ η διυπουργική ομάδα που έχει συσταθεί, έχει την αποστολή να κάνει μια κατά το δυνατόν απλή πλατφόρμα.
Από εκεί και πέρα, «τον Μάιο και τον Ιούνιο αυξάνουμε κι άλλο την ενίσχυση που δίνουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προπομπός του συστήματος που θα ισχύσει από τον Ιούλιο», είπε διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα μείνει κανένας χωρίς να πάρει αυτό το οποίο δικαιούται».
Παρενθετικώς, ο υπουργός Επικρατείας αξιολόγησε ως «πολύ σημαντική» την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, «χάρη σε αυτήν μπορούμε και κάνουμε αυτές τις σύνθετες ασκήσεις, με στοχευμένες επιστροφές χρημάτων. Είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική δημόσια διοίκηση που πρέπει να την καταγράψουμε», ανέφερε ακόμη κάνοντας επιπλέον λόγο για την ευκαιρία που έχουμε όλοι μας «να διορθώσουμε τα στοιχεία που έχουμε καταχωρίσει σε διάφορους οργανισμούς, στους παρόχους ενέργειας, στη φορολογική διοίκηση».
Εξηγώντας δε, ότι «η επιστροφή δίδεται και για εκείνους που έχουν καθυστερήσει, που έχουν κάνει ρυθμίσεις να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους», τελικώς «με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τις εταιρείες, τους παρόχους, να έχουν λιγότερα ληξιπρόθεσμα, τα οποία λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα για την αγορά και μπορεί να έχουμε κατάρρευση εταιρειών». Συμπερασματικώς, «εδώ χρειάζεται πολυεπίπεδη παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή και την αγορά ενέργειας να σταθεί στα πόδια της σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή».
Σε επόμενο σημείο τής συνέντευξης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι θα δώσουν στοιχεία για το ποιος καταναλωτής έχει υπερβάλλουσα κατανάλωση και χρέωση, και πρέπει να πάρει επιστροφή. Επίσης, «ο πάροχος θα γνωρίζει ότι ο τάδε καταναλωτής έχει πάρει τα χρήματα, και αν έχει πάρει τα χρήματα χωρίς να έχει πληρώσει τον λογαριασμό, θα κινηθούν άλλες διαδικασίες».
Στο επόμενο στάδιο, «από τον Ιούλιο και μετά αποσυνδέουμε την παράλογη αύξηση στο φυσικό αέριο από την τελική τιμή καταναλωτή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό αφορά και τη χονδρική αγορά και τη λιανική τιμή με ένα έμμεσο πλαφόν, κάθε παραγωγός θα χρεώνει με βάση το πραγματικό κόστος, όχι το χρηματιστηριακό κόστος που λόγω των στρεβλώσεων είχε φθάσει στα ύψη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «υπερέσοδα, όντως, έχουν υπάρξει, κάποια από αυτά έχουν επιστραφεί με εκπτώσεις από την ΔΕΗ σε μεγάλο βαθμό, από τους ιδιώτες παρόχους ενδεχομένως λιγότερο. Έχουμε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υπολογίσει αυτά τα υπερέσοδα και να ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας, την κυβέρνηση, για το ποια είναι αυτά και αντίστοιχα να προχωρήσουμε σε μια έκτακτη φορολόγηση, που θα είναι στο 90%. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε από τον Ιούλιο και μετά καταργούνται τα υπερέσοδα, πλέον ο κάθε παραγωγός θα αμείβεται για το πραγματικό κόστος, ενώ αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής».
Διευκρίνισε πάντως ότι «οι τιμές δεν θα είναι στα ίδια ύψη προ κρίσης, θα είναι ενδεχομένως 20-30% ακριβότερες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αλλά δεν θα είναι 200% πάνω» και, ευκαιρίας δοθείσης, «ο καθένας μας πρέπει να γίνει πιο υπεύθυνος καταναλωτής, να διαβάζει καλά τον λογαριασμό του, να ξέρει το νοικοκυριό του και πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει. Κάθε κιλοβατώρα κόστιζε προ κρίσης περί τα 11 λεπτά του ευρώ, με τις παρεμβάσεις που κάνουμε θα κοστίζει κοντά στα 14,5 λεπτά, σήμερα πριν τις εκπτώσεις κοστίζει 31 λεπτά».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θέτει τον Μάιο σε εφαρμογή το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», «όλοι πρέπει να δούμε και μια συλλογική πρόκληση, πώς θα έχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση στα σπίτια μας», επισήμανε επίσης.
Στο πολιτικό «δια ταύτα», όμως, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως «όσο διαρκεί αυτή η κρίση, εμείς θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση. Κανείς δεν τα βγάλει πέρα μόνος του, χρειάζεται η κρατική αρωγή, δεν μπορεί καν κάθε κράτος μόνο του».
Υπενθυμίζοντας επίσης ότι «ξεκινήσαμε νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε δώσει ένα πακέτο κοντά στα 4 δισ. ως τώρα», ο Ά.Σκέρτσος έκανε λόγο για μία από τις «σημαντικότερες παρεμβάσεις στην Ευρώπη βάσει του πληθυσμού και του ΑΕΠ της χώρας. Έχουμε πετύχει με την παρέμβαση αυτή να έχουμε χαμηλότερη τελική τιμή καταναλωτή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λιανικών τιμών. Αυτά είναι στοιχεία της Eurostat, δεν είναι στοιχεία δικά μου», διευκρίνισε.
Καλύτερα οικονομικά δεδομένα
Αναφέρθηκε όμως και στους οικονομικούς δείκτες: «τώρα έχουμε καλύτερα δεδομένα ως οικονομία, έχουμε χαμηλότερο έλλειμμα το 2021, έχουμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (8,3%) το 2021, το 2022 φαίνεται πως ο τουρισμός μας θα πάει πολύ καλύτερα, έχουμε αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους που αναγνωρίζουν αυτήν την καλή πορεία».
Στοιχεία που αξιοποίησε για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια ότι «χάρη σε αυτήν την παρέμβαση, η οικονομία θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να σταθεί καλύτερα, να μειώσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα». Εν τέλει, «πηγαίνουμε στην πηγή του προβλήματος και μειώνουμε το πληθωριστικό κύμα (…) βοηθάμε την κατανάλωση και συνολικώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Ειδική μνεία έκανε όμως στους αγρότες, οι οποίοι «θα έχουν τα καλύτερα τιμολόγια, μετά την παρέμβαση θα έχουν 90% κάλυψη της αυξημένης επιβάρυνσης από τον Ιούλιο και μετά».
Ενώ στην ερώτηση αν η δέσμη μέτρων είναι προεκλογικού χαρακτήρα, απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «είναι ένα πακέτο το οποίο αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης, έχουμε πει εξαρχής πως θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, τους καταναλωτές σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις ως τώρα, έχουμε δείξει πως στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να υπευθυνότητα πάντα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο εντός των δημοσιονομικών ορίων, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε καταστάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και σε αμφισβήτηση από τις αγορές για τα οικονομικά στοιχεία», διεμήνυσε επίσης.
Τέλος, για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων σημείωσε κλείνοντας: «Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο».
Πηγή ΑΠΕ