ΑΑΔΕ: Δεκτές οι αιτήσεις για μεταφορά φορολογικής κατοικίας με εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης και μετά τις 12/6
Date:
Εγκύκλιο για την διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας COVID-19 εξέδωσε η ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τις διατάξεις με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών παρατάθηκε ο χρόνος αναστολής έως και 12.6.2020.
Οι αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή υποβάλλονται κανονικά στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι την 31η του μηνός Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Δεδομένου ότι με κοινη υπουργική του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το πρώτο έτος υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, το αργότερο ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου του τρέχοντος έτους για τον φορολογούμενο και για κάθε συγγενικό του πρόσωπο για το οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου, οι αιτήσεις αυτές δύναται να υποβληθούν μέχρι και 12.06.2020.
Η αίτηση για το τρέχον έτος παραλαμβάνεται ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από τα πρωτότυπα οριζόμενα σχετικά δικαιολογητικά κατά το χρόνο υποβολής της, εφόσον υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο φορολογούμενος δηλώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις και ότι αδυνατεί να τα προσκομίσει με τον προβλεπόμενο τρόπο, και κατά τα διεθνή νόμιμα, λόγω του ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19. Ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά όπως προβλέπεται στην Α.1036/2020 προς συμπλήρωση του φακέλου του σε εύλογο χρόνο και το αργότερο μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση επί της αίτησης το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το αργότερο εντός της ίδιας προθεσμίας εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για τον φορολογούμενο και για κάθε συγγενικό του πρόσωπο για το οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, ο φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το κατ’ αποκοπή ποσό φόρου για το 2020 το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την έγκριση της αίτησης και την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού. Η Φορολογική Διοίκηση στη ρητή εγκριτική της απόφαση για υπαγωγή του φορολογούμενου στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν.4172/2013 τον ενημερώνει για τις ως άνω υποχρεώσεις προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών.
Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τις 12.06.2020 γίνονται δεκτές και εξετάζονται για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για το επόμενο φορολογικό έτος.
Η υποβολή των αιτήσεων και των συναφών δικαιολογητικών, όπως αναφέρονται στην Α.1036/2020 και στην παρούσα, μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε μορφή σαρωμένου αντιγράφου, σύμφωνα με τις οδηγίες με αριθ. πρωτ. 9134/10-4-2020 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (που κοινοποιήθηκαν με το ΑΤΔ Α 1044841/15-4-2020 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης της ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων. Η απόφαση για την έγκριση μπορεί να αναρτάται μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακής Κοινοποίησης» στη θυρίδα του φορολογουμένου στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του myTAXISnet της ΑΑΔΕ υπογεγραμμένη ψηφιακά, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.
Τέλος, δεδομένου ότι από την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων των φορολογουμένων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν.4172/2013 προκύπτει η βούληση τους να καταστήσουν την Ελλάδα κέντρο των ζωτικών τους συμφερόντων και, συνεπώς, να καταστήσουν την Ελλάδα τόπο της φορολογικής τους κατοικίας, δηλώνεται ταχυδρομική διεύθυνση κύριας κατοικίας των εν λόγω φορολογουμένων στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια στις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται ο ορισμός φορολογικού εκπροσώπου.
Πηγή dikaiologitika.gr