Με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, οι πολίτες καλούνται από σήμερα να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η ΑΑΔΕ έδωσε στην δημοσιότητα τα νέα έντυπα Ε1 και Ε2 ... Περισσότερα

ΑΑΔΕ

Epiloges Press

Epiloges Press

Με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, οι πολίτες καλούνται από σήμερα να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Advertisement
 

Η ΑΑΔΕ έδωσε στην δημοσιότητα τα νέα έντυπα Ε1 και Ε2 καθώς επίσης και το εκκαθαριστικό που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Αναλυτικότερα:

– Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

– Έχει ανασχεδιαστεί το εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.

– Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

– Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.

– Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.

– Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς τα σχετικά στοιχεία.

Advertisement
Family Kitchen

Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 51 χρόνια από την αιματοβαμμένη 17 Νοέμβρη

16/11/25 11:54 μμ

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 51 χρόνια από την αιματοβαμμένη 17 Νοέμβρη

Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοέμβριου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

16/11/25 11:51 μμ

Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοεμβρίου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Νοεμβρίου

16/11/25 11:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Νοεμβρίου

ΕΛΑΣ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς

16/11/25 11:46 μμ

ΕΛΑΣ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς

Χαλκιδική: Σκάφος αναψυχής με εισροή υδάτων εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδίου – Καλά στην υγεία τους οι τρεις επιβαίνοντες

16/11/25 11:45 μμ

Χαλκιδική: Σκάφος αναψυχής με εισροή υδάτων εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδίου – Καλά στην υγεία τους οι τρεις επιβαίνοντες

Βραβεία CAF 2025: Οι φιναλίστ για το βραβείο καλύτερου τερματοφύλακα

16/11/25 11:43 μμ

Βραβεία CAF 2025: Οι φιναλίστ για το βραβείο καλύτερου τερματοφύλακα

Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

16/11/25 11:42 μμ

Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

16/11/25 9:18 μμ

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

16/11/25 9:21 μμ

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

Εκλογές στη Χιλή - Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

16/11/25 9:11 μμ

Εκλογές στη Χιλή – Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

16/11/25 9:10 μμ

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών

16/11/25 8:49 μμ

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών