Αναλυτική εγκύκλιο σχετικά με την κατάργηση της δήλωσης ληξιαρχικών πράξεων (γάμος, διαζύγιο, θάνατος) και την αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων των φορολογουμένων μέσω της διασύνδεσης των αρμόδιων υπηρεσιών, εξέδωσε η Ανεξάρτητη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Αναλυτική εγκύκλιο σχετικά με την κατάργηση της δήλωσης ληξιαρχικών πράξεων (γάμος, διαζύγιο, θάνατος) και την αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων των φορολογουμένων μέσω της διασύνδεσης των αρμόδιων υπηρεσιών, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Advertisement
 

 

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και το Φορολογικό Μητρώο, η ΑΑΔΕ κάνει γνωστό ότι θα ενημερώνεται μέσω διασύνδεσης, χωρίς την υποβολή δήλωσης με τις μεταβολές στα στοιχεία φορολογουμένων που αφορούν τα ληξιαρχικά γεγονότα του γάμου, της λύσης αυτού, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης και του θανάτου.

 

Το ίδιο θα συμβαίνει για τις μεταβολές που αφορούν στα στοιχεία ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αναγράφονται στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών και του αστυνομικού προσωπικού καθώς και με τα δελτία των ακυρωμένων και απολεσθέντων ταυτοτήτων, μόνο για φορολογούμενους που ο Α.Φ.Μ. τους έχει ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

 

Για την ασφαλή ταυτοποίηση και εν γένει για την αξιοπιστία των στοιχείων των φορολογουμένων που παρέχονται από τη Φορολογική Διοίκηση στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Φορολογικού Μητρώου με τα Μητρώα άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και του έργου της διαλειτουργικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η ορθή καταχώρηση των στοιχείων των φορολογουμένων στο Φορολογικό Μητρώο.

 

Προκειμένου λοιπόν να επιτυγχάνεται, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, η ορθή αποτύπωση των ατομικών στοιχείων των φορολογουμένων στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς και τα στοιχεία των δηλώσεων συνθέτουν τη μηχανογραφική τους εικόνα, ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. θα πρέπει, πριν τη διενέργεια εκάστοτε συναλλαγής, να ελέγχει:

– σε περίπτωση υποβολής δήλωσης για απόδοση Α.Φ.Μ. σε φυσικό πρόσωπο, την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων της δήλωσης από το φορολογούμενο, βάσει του προσκομιζόμενου στοιχείου ταυτότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία και στη συνέχεια να φροντίζει για την ορθή καταχώρηση αυτών στο Φορολογικό Μητρώο.

– σε κάθε άλλη συναλλαγή φυσικού προσώπου (ενδεικτικά υποβολή δήλωσης μεταβολής, έναρξης ή διακοπής εργασιών, χορήγηση κλειδαρίθμου κλπ), την ορθότητα των στοιχείων που απεικονίζονται στο Φορολογικό Μητρώο (ολόκληρο το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, ορθή γραμματική αποτύπωση, διαλυτικά, ορθή αποτύπωση των στοιχείων ταυτότητας κ.λπ.) βάσει του προσκομιζόμενου στοιχείου ταυτότητας, αν εμφανίζονται στην εικόνα του ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα καθώς και αν έχουν επέλθει μεταβολές στα στοιχεία του για τις οποίες ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει, ως όφειλε, τη σχετική δήλωση.

Όταν διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία του φορολογούμενου στο Φορολογικό Μητρώο είναι ελλιπή ή δεν είναι ορθά καταχωρημένα ή έχουν επέλθει μεταβολές για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση ή η εικόνα του εμφανίζει στοιχεία μετάπτωσης, για την ορθή τους απεικόνιση θα υποβάλλεται από το φορολογούμενο το έντυπο Μ1, συμπληρωμένο ως προς τα στοιχεία αυτά και μετά την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει στην ολοκλήρωση κάθε άλλης συναλλαγής.

Advertisement
MEGA

Στην περίπτωση που οι δηλώσεις φορολογουμένων υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, είτε αφορούν μεταβολές, έναρξη ή διακοπή εργασιών φυσικού προσώπου είτε χορήγηση κλειδαρίθμου και απαιτείται, λόγω μη ορθής απεικόνισης των στοιχείων του φορολογούμενου στο Φορολογικό Μητρώο, να υποβληθεί το έντυπο Μ1, ο αρμόδιος υπάλληλος θα παραλαμβάνει τις δηλώσεις για την υποβολή των οποίων προσήλθε το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και θα το ενημερώνει προκειμένου να προσκομίσει και το έντυπο Μ1, συμπληρωμένο ως προς τα στοιχεία που απαιτούνται. Με την παραλαβή του εντύπου και μετά την καταχώριση των στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο, θα ολοκληρώνεται η κατά περίπτωση συναλλαγή.

Όταν έχει επέλθει θάνατος φορολογούμενου και η εικόνα του στο Φορολογικό Μητρώο παρουσιάζει ελλιπή στοιχεία, η ενημέρωση της εικόνας του θα γίνεται με την ημερομηνία θανάτου και μόνο με τα στοιχεία που αναγράφονται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Στην περίπτωση που κατά τη συναλλαγή με φορολογούμενο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, για απόδοση Α.Φ.Μ., μεταβολές, έναρξη ή διακοπή των εργασιών ή χορήγηση κλειδαρίθμου διαπιστώνεται ότι το προσκομιζόμενο κατά την κείμενη νομοθεσία στοιχείο ταυτότητας είναι πλαστό ή παραποιημένο ή το προσκομιζόμενο κατά την κείμενη νομοθεσία στοιχείο που αποδεικνύει τη νόμιμη διαμονή στη χώρα αλλοδαπού, υπηκόου τρίτης χώρας (ενδεικτικά άδεια διαμονής, θεώρηση εισόδου) είναι πλαστό ή παραποιημένο, η συναλλαγή δεν ολοκληρώνεται.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται πλαστότητα ή παραποίηση, να αποστείλει άμεσα αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, επισυνάπτοντας αντίγραφο του πλαστού ή παραποιημένου δικαιολογητικού καθώς και του εγγράφου της φερόμενης ως εκδούσας αρχής, από το οποίο προκύπτει η πλαστότητά του ή παραποίησή του.

Στην περίπτωση που οι δηλώσεις φορολογουμένων υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται έγγραφη εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π., επιδεικνύεται το στοιχείο ταυτότητας του εξουσιοδοτημένου προσώπου και κατατίθεται ευκρινές φωτοαντίγραφο του στοιχείου ταυτότητας του υπόχρεου. Εξαιρετικά, στην περίπτωση που η συναλλαγή αφορά αλλοδαπό, υπήκοο τρίτης χώρας, προσκομίζονται, εκτός των ανωτέρω, ευκρινή φωτοαντίγραφα του κατά περίπτωση απαιτούμενου στοιχείου ταυτοπροσωπίας του υπόχρεου και του εν ισχύ στοιχείου που αποδεικνύει τη νόμιμη διαμονή του στη χώρα, (ενδεικτικά θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής), νομίμως επικυρωμένα.

Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ., παρακαλούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να μεριμνούν για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:11 πμ

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες – Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:03 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου - Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

03/10/25 7:56 πμ

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου – Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 8:05 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

03/10/25 8:04 πμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της