Για «κατά συρροή» και «ψεύδη επιχειρήματα» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.   Με δήλωση της, κατηγορεί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για «κατά συρροή» και «ψεύδη επιχειρήματα» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

 

Με δήλωση της, κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι «προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση που εισάγει το νομοσχέδιό του σε βάρος των νέων εργαζομένων της ΔΕΗ επικαλέστηκε τα εξής ψευδή επιχειρήματα:

 

1. Ότι παγίως τα δικαστήρια της χώρας δέχονται πως ο χρόνος πρόσληψης είναι επιτρεπτό κριτήριο διαφοροποίησης των εργαζομένων για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Τούτο είναι ψευδές. (βλ. ενδεικτικά ΟΛ.Α.Π. 14/12, Α.Π. 550/2010, Α.Π.524/2008.)Οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ολομέλεια της Βουλής, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι εντελώς άσχετες με το θέμα.

2. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που κάνει ακριβώς αυτό που ο ίδιος θεσπίζει σήμερα για ολόκληρη τη ΔΕΗ, δηλαδή η μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων.

Advertisement
MEGA

α) Ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ το 2017. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο.

β) Αλλά ακόμη και το προσχέδιο κανονισμού του 2017 που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε, καμία δηλαδή μισθολογική διάκριση των εργαζομένων στη βάση του χρόνου πρόσληψής τους.

3. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε προς παραλληλισμό τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λέγοντας ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν άλλοι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης ή δεν γνωρίζει και μπερδεύεται ή νομίζει ότι μιλάει σε ανίδεους. Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ, για να καταργήσει ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και να ακυρώσει την εφαρμογή της στους νέους εργαζόμενους”.

Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «πέραν του ότι δεν φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά ΣΣΕ και νόμου, ο κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν ξέρει καν να διαβάζει μια ΣΣΕ», προσθέτοντας ότι η ΣΣΕ που επικαλέστηκε υπογράφηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, και όχι το 2017.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ατομικά κανταϊφάκια με γέμιση από καρύδια

28/02/26 2:48 μμ

Ατομικά κανταϊφάκια με γέμιση από καρύδια

Σε εξέλιξη συλλαλητήρια για τα τρία χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

28/02/26 2:45 μμ

Σε εξέλιξη συλλαλητήρια για τα τρία χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Φωτογραφίες Καισαριανής: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας στο ελληνικό Δημόσιο

28/02/26 2:09 μμ

Φωτογραφίες Καισαριανής: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας στο ελληνικό Δημόσιο

Κέλυ Βαλταδώρου: «Το Ταμείο Ανάκαμψης, μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τις Σέρρες»

28/02/26 2:10 μμ

Κέλυ Βαλταδώρου: «Το Ταμείο Ανάκαμψης, μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τις Σέρρες»

Σέρρες: Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός “Καγκουρό” 2026

28/02/26 11:00 πμ

Σέρρες: Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός “Καγκουρό” 2026

Απαγορεύτηκε η οργανωμένη μετακίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού στις Σέρρες

28/02/26 10:55 πμ

Απαγορεύτηκε η οργανωμένη μετακίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού στις Σέρρες

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα τρία χρόνια από τα Τέμπη: Αυτές τις ώρες ενωνόμαστε, θυμόμαστε και διδασκόμαστε

28/02/26 10:44 πμ

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα τρία χρόνια από τα Τέμπη: Αυτές τις ώρες ενωνόμαστε, θυμόμαστε και διδασκόμαστε

Εκρήξεις σε πολλές πόλεις του Ιράν: Μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι – Δείτε βίντεο

28/02/26 10:40 πμ

Εκρήξεις σε πολλές πόλεις του Ιράν: Μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι – Δείτε βίντεο

Μ. Καρυστιανού: Με ακολουθούν κι άλλοι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

28/02/26 10:33 πμ

Μ. Καρυστιανού: Με ακολουθούν κι άλλοι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

ΗΠΑ: Η χώρα διεξάγει "ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις" στο Ιράν, δήλωσε ο Τραμπ

28/02/26 10:11 πμ

ΗΠΑ: Η χώρα διεξάγει “ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις” στο Ιράν, δήλωσε ο Τραμπ

Ντέμι Μουρ:Το τολμηρό καρέ του Δημήτρη Γιαννέτου και το leather look στο σόου του οίκου Gucci

28/02/26 9:59 πμ

Ντέμι Μουρ – Το τολμηρό καρέ του Δημήτρη Γιαννέτου και το leather look στο σόου του οίκου Gucci στο Μιλάνο

Mobile Video 2026: Η επανάσταση των social video - Kαταναλώνουν έως και 80% της κίνησης

28/02/26 9:54 πμ

Mobile Video 2026: Η επανάσταση των social video – Kαταναλώνουν έως και 80% της κίνησης