«Θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για το «καλάθι του νοικοκυριού» σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.Advertisement   «Η επιτυχία ... Περισσότερα

Άδωνις Γεωργιάδης

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

«Θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για το «καλάθι του νοικοκυριού» σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Advertisement
 

«Η επιτυχία του ή η αποτυχία του δεν μπορεί να κρυφτεί, θα κριθεί στο ράφι» συμπλήρωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα, στα σουπερμάρκετ.

Σε σχέση με το αν θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στην ίδια πρωτοβουλία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το υπουργείο καλεί κάθε κλάδο να συμμετάσχει. «Ότι το κάνουμε υποχρεωτικό για τις αλυσίδες άνω των 95 εκατ. δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλον που είναι κάτω από τα 95 εκατ. Εμείς ενθαρρύνουμε τον καθένα να κάνει καλάθι» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους ελέγχους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ποιος άνθρωπος έχει κάνει καταγγελία και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγγελία;».

«Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής πολύ απλό, πάει ο κόσμος στο ράφι, βλέπει ότι αυξάνονται οι τιμές. Το πρώτο που λέει, είναι “δεν τους ελέγχει κανένας”. Λογικό είναι, εγώ δεν κατηγορώ τον κόσμο που το λέει. Είναι τόσο απότομος ο πληθωρισμός και τόσο συνεχής που η φυσική αντίδραση του ανθρώπου είναι να πει ότι κάποιος τον κλέβει. Πράγματι κάποιος τον κλέβει, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο υπουργός, σχολίασε πως σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που πάνε να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη κατάσταση. «Δεν θα ήμασταν εξαίρεση, ούτε ιστορικά, ούτε κοινωνικά. Οι έλεγχοι που κάνουμε έχουν αποδώσει και πάρα πολλά πρόστιμα. ‘Αρα έχουμε πιάσει και πάρα πολλούς από αυτούς. Σε γενικές γραμμές όμως στους 100 ελέγχους που κάνουμε, πέντε είναι αυτοί που παραβιάζουν πλαφόν. Οι 95 το έχουν τηρήσει. Αυτό είναι γενικευμένη εικόνα αισχροκέρδειας;» προσέθεσε.

Όσο αφορά στις μειώσεις φόρων στην κατανάλωση, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αν μειωνόταν ο ΦΠΑ για παράδειγμα από το 13% στο 6%, δηλαδή κατά 7 μονάδες, «ουδόλως σημαίνει ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή και δεύτερον δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις».

Advertisement
ΔΕΗ

«Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε σε έναν παγκόσμιο τεράστιο πληθωριστικό κύκλο δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξανά ανεβάζει τα επιτόκια. Γιατί τα ανεβάζει, τρελή είναι; Είναι μια ψευδής προσδοκία ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ και θα φύγει ο πληθωρισμός. Η γενικευμένη μείωση των φόρων έχει ένα δεύτερο ρίσκο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ταυτόχρονα με τον πληθωριστικό κύκλο έχουμε και πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων δανεισμού στις αγορές. Οι αγορές ψάχνουν αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθούν. Βρήκαν το Ηνωμένο Βασίλειο μπόσικο με την πρώην Πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία είπε θα κάνω γενικευμένες μειώσεις φόρων και θα υποστηρίξω τα νοικοκυριά στο ρεύμα μέχρι το καλοκαίρι, έφαγε τέτοιο ξύλο αλύπητο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί η Πρωθυπουργούς στις 45 ημέρες, η κυβέρνηση έφυγε, άλλαξαν Πρωθυπουργό, η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια, αγόρασαν ένα σωρό ομόλογα», ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα «αν σου μειώσει το κράτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και ανεβεί το δάνειό σου 2 μονάδες, κέρδισες;».

Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μία παγκόσμια θύελλα τεραστίων πρωτόγνωρων διαστάσεων, υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «στη θύελλα αυτή το ελληνικό σκάφος καταφέρνει να κρατιέται καλά».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών