Advertisement

Τελευταία Νέα

Αδιανόητη φρίκη στην Αιθιοπία: Πέτρες και βίδες στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών – Μαζικοί βιασμοί και δολοφονίες μπροστά σε παιδιά

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Τιγκράι κατέγραψαν μαζικούς βιασμούς, σεξουαλική δουλεία, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες και σεξουαλικά βασανιστήρια γυναικών και παιδιών από στρατιώτες της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, σε συστηματικές επιθέσεις που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έρευνα, που συντάχθηκε από τους Physicians for Human Rights και τον Οργανισμό Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας στην Ανατολική Αφρική (OJAH), αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στην Τιγκράι. Βασίστηκε σε ιατρικά αρχεία άνω των 500 ασθενών, έρευνες σε 600 εργαζομένους υγείας και εις βάθος συνεντεύξεις με γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχιάτρους και κοινοτικούς ηγέτες.

Advertisement

Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν στοιχεία για συστηματικές επιθέσεις που στόχευαν στην καταστροφή της γονιμότητας των γυναικών της Τιγκράι και ζητούν από διεθνείς οργανισμούς τη διερεύνηση εγκλήματος γενοκτονίας.

Ακραία αγριότητα και μακροχρόνιες συνέπειες

Οι επιθέσεις που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χαρακτηρίζονται από ακραία αγριότητα, αφήνοντας τα θύματα με σοβαρούς, μακροχρόνιους τραυματισμούς.

«Έχοντας εργαστεί επί δύο δεκαετίες σε θέματα έμφυλης βίας… αυτό που είδαμε εδώ δεν το έχω ξαναδεί σε άλλες συγκρούσεις», δήλωσε η Παγιάλ Σαχ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Πρόκειται για μία πραγματικά φρικτή και ακραία μορφή σεξουαλικής βίας, που αξίζει την προσοχή όλου του κόσμου», συμπλήρωσε.

Τα θύματα που δέχτηκαν περίθαλψη κυμαίνονταν από βρέφη έως ηλικιωμένους, με το μικρότερο να είναι κάτω του ενός έτους. Πάνω από το 20% των εργαζομένων υγείας δήλωσαν ότι περιέθαλψαν μικρά παιδιά (1-12 ετών), ενώ το 63% φρόντισε παιδιά κάτω των 17 ετών.

Ο δρ Αμπράχα Γκεμπρεεγκζιάμπχερ, επικεφαλής κλινικός διευθυντής του νοσοκομείου Άιντερ στην Τιγκράι, δήλωσε ότι το νοσοκομείο του περιέθαλψε χιλιάδες επιζώντες βιασμών, μερικές φορές περισσότερους από 100 την εβδομάδα.

Αδιανόητη φρίκη στην Αιθιοπία: Πέτρες και βίδες στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών – Μαζικοί βιασμοί και δολοφονίες μπροστά σε παιδιά

«Κάποια χαρακτηριστικά ήταν έντονα στη διάρκεια του πολέμου», είπε. «Πρώτον, οι ομαδικοί βιασμοί. Δεύτερον, η εισαγωγή ξένων σωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων και σπασμένων λίθων… και, τρίτον, η εκ προθέσεως διάδοση λοιμώξεων, ιδιαίτερα του HIV», πρόσθεσε. «Είμαι πεπεισμένος και βλέπω ισχυρές ενδείξεις ότι ο βιασμός χρησιμοποιήθηκε ως όπλο πολέμου», τόνισε.

Τον Ιούνιο, ο Guardian αποκάλυψε μοτίβο ακραίας σεξουαλικής βίας, όπου στρατιώτες εισήγαγαν ξένα αντικείμενα, όπως μεταλλικές βίδες, πέτρες και άλλα υλικά, στα αναπαραγωγικά όργανα γυναικών. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι στρατιώτες εισήγαγαν πλαστικά περιτυλιγμένα γράμματα που περιέγραφαν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν τη δυνατότητα των γυναικών της Τιγκράι να γεννούν.

Εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες και εθνοκαθαρτικά κίνητρα

Πολλοί επιζώντες δήλωσαν ότι οι στρατιώτες εξέφραζαν επιθυμία εξόντωσης της εθνοτικής ομάδας της Τιγκράι, είτε καταστρέφοντας τα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών είτε εξαναγκάζοντάς τες να γεννήσουν παιδιά από τους βιαστές τους.

Μία ψυχολόγος, που περιέθαλψε μια έφηβη, είπε: «Το χέρι της έσπασε και παρέλυσε όταν οι δράστες προσπάθησαν να αφαιρέσουν το αντισυλληπτικό Norplant από το άνω χέρι της, με σκοπό να προκαλέσουν εγκυμοσύνη. [Είπαν]: “Θα γεννήσεις από εμάς και έτσι η εθνοτική ομάδα της Τιγκράι θα εξαφανιστεί τελικά“».

Advertisement
ΔΕΗ

Άλλες γυναίκες κρατήθηκαν σε στρατιωτικά στρατόπεδα, μερικές για μήνες ή χρόνια, και γέννησαν τα παιδιά των βιαστών τους κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας.

Η νομική ανάλυση των ιατρικών δεδομένων και των μαρτυριών κατέληξε σε αποδείξεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων μαζικών βιασμών, εξαναγκαστικών εγκυμοσύνων και αναγκαστικών στειρώσεων, σύμφωνα με τη Σαχ.

Οι επιθέσεις συχνά πραγματοποιούνταν δημόσια, από πολλούς δράστες, μπροστά σε οικογένειες, περιλαμβάνοντας παραβιάσεις ταμπού της Τιγκράι, όπως πρωκτικούς βιασμούς και επιθέσεις σε γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Το στίγμα που προέκυπτε οδηγούσε πολλές επιζήσασες σε διαζύγιο, οικογενειακή απόρριψη ή κοινωνικό αποκλεισμό.«Αυτή η μορφή βίας στοχεύει στη δημιουργία τραύματος, ταπείνωσης, οδύνης και στη διάλυση των κοινοτήτων», είπε η Σαχ.

Αδιανόητη φρίκη στην Αιθιοπία: Πέτρες και βίδες στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών – Μαζικοί βιασμοί και δολοφονίες μπροστά σε παιδιά

Παιδιά-θύματα και ψυχολογικό τραύμα

Πολλές επιζήσασες παραμένουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Αρκετές κλινικές που παρείχαν βοήθεια έχουν κλείσει λόγω διακοπής χρηματοδότησης από την USAID. «Η ίδια η προσωπικότητα και η αυτοαντίληψη αυτών των γυναικών έχει συντριβεί», είπε ένας ψυχίατρος.

Σημαντικό ποσοστό εργαζομένων υγείας είχε περιθάλψει παιδιά-θύματα, πολλά εκ των οποίων ήταν πολύ μικρά για να κατανοήσουν τι είχε συμβεί. «Τα περισσότερα δεν ξέρουν τι είναι ο βιασμός ούτε ποιες είναι οι συνέπειες», είπε μια νοσηλεύτρια.

Για τα κορίτσια που έμειναν έγκυες, ορισμένα μόλις 12 ετών, οι κίνδυνοι για την υγεία ήταν τεράστιοι. «Τα σώματά τους δεν είναι έτοιμα να αντέξουν τις απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης», είπε ένας συντονιστής αναπαραγωγικής υγείας. Το νοσοκομείο Άιντερ περιέθαλψε αρκετά από αυτά τα παιδιά, πολλά από τα οποία εμφάνισαν μακροχρόνιες παθήσεις, όπως συρίγγια.

Επιπλέον, περιγράφονται περιπτώσεις παιδιών που εξαναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν βιασμούς ή δολοφονίες μελών της οικογένειας, με αποτέλεσμα σοβαρό ψυχολογικό τραύμα.

Φόβος αντιποίνων και ανάγκη για δικαιοσύνη

Οι εργαζόμενοι υγείας στην Τιγκράι διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους όταν μιλούν δημόσια για τη σεξουαλική βία από δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση. Ένας χειρουργός, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι το προσωπικό βιώνει έντονο ψυχολογικό στρες και εφιάλτες λόγω όσων είδαν. «Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα το μάθουν. Αν αποδοθεί δικαιοσύνη, ίσως υπάρξει κάποια παρηγοριά», ανέφερε.

Η έκθεση κάλυψε την περίοδο της σύγκρουσης και μετά, έως το 2024, καταλήγοντας ότι η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου συνεχίζεται και μετά την εκεχειρία, επεκτεινόμενη σε νέες περιοχές. «Οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν και η κατάσταση να λυθεί», είπε ένας εργαζόμενος υγείας, για να συμπληρώσει ότι: «η αληθινή επούλωση απαιτεί δικαιοσύνη».

Ο Ανμπάσα, υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία που συνέβαλε στη διενέργεια των ερευνών, δήλωσε: «Κανείς δεν λογοδοτεί». Η αποτυχία απόδοσης ευθυνών σημαίνει ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται, με νέες θηριωδίες να διαπράττονται στις γειτονικές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ. «Αν συνεχιστεί αυτή η σύγκρουση, η ατιμωρησία που επικράτησε στην Τιγκράι θα επεκταθεί και νέες συγκρούσεις θα ξεσπάσουν σε άλλες περιοχές», προειδοποίησε.

πηγή newsbeast.gr

Σχολιάστε

πέντε + εννιά =



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγέννηση στο ΟΑΚΑ: Αναβαθμίζεται το Ολυμπιακό Προπονητήριο

01/08/25 10:55 μμ

Αναγέννηση στο ΟΑΚΑ: Αναβαθμίζεται το Ολυμπιακό Προπονητήριο

Πώς να καθαρίζετε το πάτωμα όταν έχει πολλή σκόνη

01/08/25 10:51 μμ

Πώς να καθαρίζετε το πάτωμα όταν έχει πολλή σκόνη

Καλοκαιρινά ζυμαρικά - Βίδες με τηγανητές μελιτζάνες και φέτα

01/08/25 10:51 μμ

Καλοκαιρινά ζυμαρικά – Βίδες με τηγανητές μελιτζάνες και φέτα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

01/08/25 10:51 μμ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Τους είδα να αγοράζουν ό,τι είχε απομείνει, σαπισμένα λαχανικά και λιωμένα φρούτα»

01/08/25 10:28 μμ

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Τους είδα να αγοράζουν ό,τι είχε απομείνει, σαπισμένα λαχανικά και λιωμένα φρούτα»

Διαβήτης: Ποια είναι τα φρούτα που δεν ανεβάζουν το σάκχαρο

01/08/25 10:24 μμ

Διαβήτης: Ποια είναι τα φρούτα που δεν ανεβάζουν το σάκχαρο

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών για τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

01/08/25 9:01 μμ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών για τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κορμός άσπρης σοκολάτας με μπισκότα

01/08/25 8:57 μμ

Κορμός άσπρης σοκολάτας με μπισκότα

Πώς να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές πραγματικά ξεκούραστες

01/08/25 8:51 μμ

Πώς να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές πραγματικά ξεκούραστες

Ο Τραμπ διέταξε τη μετακίνηση πυρηνικών υποβρυχίων κοντά στη Ρωσία

01/08/25 8:32 μμ

Ο Τραμπ διέταξε τη μετακίνηση πυρηνικών υποβρυχίων κοντά στη Ρωσία

SpaceX: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Dragon με τους 4 αστροναύτες με ρότα τον ISS

01/08/25 8:28 μμ

SpaceX: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Dragon με τους 4 αστροναύτες με ρότα τον ISS

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την Αύρα Γρηγορίου που έχασε τη ζωή της όταν αυτοπυρπολήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου

01/08/25 8:17 μμ

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την Αύρα Γρηγορίου που έχασε τη ζωή της όταν αυτοπυρπολήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου

Σχολιάστε

13 + 20 =